By melissa1 | 22-02-2021
Dişi kedilerde regl, yeni kedi sahiplenen bireylerin merak ettikleri konulardan biridir. Dişi kedilerde tıpkı insanlar gibi memeli hayvanlar grubuna girer. Bu yüzden de yetişkinliğe geçişte adet döngüsüne girerler. Fakat kedilerin adet döngüsü insanlarınkinden farklı bir süreçtir. Peki, kedilerde regl süreci ve kedilerde kan geliyor mu? Bu sorulara gelin bakalım….
Kedilerin bu dönemine daha da derine inip bilim açısından bakmak istersek; insanlarda memeli canlı türünün sınıfında olması ile adet döngüleri “Menstrual Cycle” adı veriliyor. Fakat insanlarda kanama gözle görülür bir haldedir. Kedilerde görülen adet dönemi de “Estrus cycle” bu isimle tıpta isimlendiriliyor. Bu dönemin kediler üzerindeki etkisini kedi sahibi olanlar daha önce görmüştürler.
Kedilerde adet dönemi diğer adıyla da kızgınlık döneminde onun çiftleşmek için yerinde duramadığını görmüşsünüzdür. Hatta dişi kediler kendilerine erkek bir kedi bulmak için idrarını bir yere bırakırlar. Kedilerde adet dönemi kanama olarak görülüp yumurtaların dışarı atıldığı bir döngü değildir. Dişi kedilerde regl dönemi; çiftleşmek için hormonlarının çalıştığı bir döneme girmesidir.
Kedilerde meydana gelen östrus döngüsü; kedilerin artık cinsel olgunluğa eriştiğini gösterir. Kedilerde cinsel olgunluk yaklaşık 6 aylıkken başlar. Kedilerde regl dönemine östrus döngüsü denir. Yani bu dönem kedinin erkek bir kediyle çiftleşmesi gerektiğini aynı zamanda hamile kalabileceği dönemdir. Dişi kediler kızgınlığa girdiklerinde kanama yerine kahve tonlarında bir akıntı görülmektedir. Dişi kedinin adet dönemi girdiği gözle görmek biraz zor olur. Fakat kedinin davranışlarındaki farklılıklardan anlayabilirsiniz. Her zamanki gibi davranışları olmayan kedinin adet dönemine girdiğini anlayabilirsiniz. Böylece kediniz başka bir kedi ile çiftleşirse yumurtalar döllenecek ve yavrular oluşmaya başlayacaktır.
Önemli: "Kedinizin poposundan kan geliyorsa hemen veteriner hekiminizle iletişime geçin".
Kedilerin adet gördüğünü söyledik. Ancak kedilerin adet döneminde kanama gerçekleşmez. Kahverengi akıntılar görebilirsiniz. Yukarıda söylediğimiz gibi kedinin arka kısmında kan görüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürün. Kediler için adet dönemi onların çiftleşme zamanlarıdır. Böylece hamile kalma ihtimalleri yüksektir. İlk kez dişi bir kedi sahiplendiyseniz hiçbir bilginiz olmasa bile kedilerin regl dönemine girdiğini bilirsiniz. Çünkü kediler adet dönemindeyken kontrollerini kaybedip çok farklı davranışlar sergilerler.
Dişi kediler kızgınlık dönemlerine girdiklerinde diğer kedilere karşı çok açık olurlar. Diğer erkek kedilerin dikkatini, ilgisini çekmek için türlü davranışlarda bulunur. Kendilerini yere atıp sırt üstü yuvarlanmaya bırakırlar. Siz kedinize dokunduğunuzda poposunu size karşı kaldırıp tepki gösterirler. Birde bunların yanında kediniz daha önce konuşmadığı kadar konuşmaya başlar. Kedi sahipleri tüylü dostları kızgınlığa girdiğinde çok zor zamanlar yaşarlar. Aksi halde açık bir kapı bulurlarsa evden bile kaçmaya yeltenirler.
Kedilerde adet dönemlerinde daha çok idrara çıkarlar. İdrarları hormonların aşırı çalışması yüzünden daha çok koku yapar. Dişi kedinizin kokusu alan sokak kedilerini de kapınızın dibinde görebilirsiniz. Hele ki birinci katta ya da bahçe katında yaşıyorsanız kedinizin bir sokak kedisi ile çiftleşmesini istemiyorsanız önlemini almalısınız.
Kediniz kızgınlığa girdiğinde ya bir erkek kedi ile çiftleştireceksiniz ya da kedinizi erkek kedilerden uzak tutup hamile kalmasının önüne geçmek için kısırlaştıracaksınız. Eğer kedinizin hamileliği sonucunda yavrulara bakabilecekseniz onu kısırlaştırmanıza gerek yoktur. Fakat yavrulara bakamayacak bir durumdaysanız kısırlaştırmanızı öneririz. Kediniz her adet döneminde de bu sıkıntıdan kurtulmuş olur. Birçok insan kedilerin kısırlaştırılmalarını uygun görmez. Annelik hakkını ellerinden aldığımız için. Fakat yavrulara gerekli bakımı yapacak vaktiniz veya durumunuz yoksa o yavruların daha kötü olmamaları için kısırlaştırma fikri daha iyidir.
“Bu makalede doğru olmayan hiçbir bilgiye yer verilmemiştir. PetYaşam ailesi olarak size sunulan içeriklerde güvenilir farklı kaynaklardan araştırmalar yapılıp derlenme sonucunda aktarılıyor. Tabii ki kedinizin asıl kontrolünü veteriner hekiminiz tarafından yapılmasını sağlamalısınız. ”