İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Hamile Köpekler Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 25-12-2022

Hamile Köpekler Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde hamilelik, kimi zaman yorucu kimi zaman keyifli geçen bir süreçtir. Yavru köpekler birçok insanın severek beslediği hayvanlardır. Henüz yavruyken beslenmeye başlanan köpekler, iyi bir eğitim süreciyle yetişkin oldukları zaman eğlenceli ve güvenilir bir dost olurlar. Elbette hamilelik sürecinin sorunsuz geçmesi için hamile köpekler iyi beslenmeli ve korunmalıdır.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Neler?

Köpeklerde hamilelik belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Hiperaktif köpeklerde durgunluk ve sakinlik, hamilelik belirtilerinden olabilir. Hamile olan köpek daha çok uzanma ve daha çok uyuma ihtiyacı hisseder.
  • Hamileliğin ilk dönemlerinde fazla enerji harcamayan köpek çok iştahlı da olmayacaktır. Sanılanın aksine köpeklerde hamileliğin ilk haftalarında iştah artışı görülmez. Yavru büyüdükçe anne köpekte iştah artacaktır.
  • Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da hamileliğe bağlı olarak kusma ve mide bulantısı görülebilir.
  • Dişi köpeklerde sık sık değişen ruh hali, hamilelik belirtilerinden biri olabilir. Köpeğiniz bir gün sizden ilgi bekliyor ve son derece uysal gözüküyorken diğer gün saldırgan davranışlar sergiliyor ve sizden uzak duruyor olabilir.
  • Köpeğinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız onun karnını kontrol edebilirsiniz. Köpeklerde insanlarda olduğu kadar belirgin bir karın büyümesi görülmese de hamileliği belli edecek boyutta bir büyüklük olur.
  • Köpekler hamileliğin son haftalarında yavruları için hazırlık yapmaya başlarlar. Koruma içgüdüsü ile yavrularına yuva yapmaya çalışır ve bunun için evdeki eşyaları kullanabilirler.

Hamile Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamile köpeklerin bakımı için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Hamile köpeklerin kaliteli mamalarla ve faydalı besinlerle beslenmesi gerekir. Bu süreçte veteriner hekiminize danışarak köpeğinize mama dışında gıdalar yedirebilirsiniz. Vitamin ve mineral açısından zengin olan gıdaların hamilelik sürecinde tüketilmesi, anne karnındaki yavrular için de oldukça faydalıdır.
  • Hamile köpekler için konforlu ve güvenli ortamlar hazırlanmalıdır. Köpeğiniz bu süreçte daha çok uyuma ve dinlenme ihtiyacı hissedeceği için rahat bir yerde olması önemlidir. Ona yumuşak minderlerden ve yastıklardan oluşan bir dinlenme alanı kurabilirsiniz.
  • Hamile köpeğin kaldığı ortamın temiz tutulması gerekir. Onun uzandığı ve uyuduğu yeri temiz tutmalı, gerektiğinde dezenfekte etmelisiniz.
  • Kış aylarında hamile kalan köpeklerin olduğu ev sıcak tutulmalıdır. Hamile köpeklerin kış aylarında hasta olmamaları mühimdir.
  • Hamile köpeği belirli aralıklarla veterinere götürmek gereklidir. Bu sayede yavruların gelişimi, sağlıklı olup olmadığı, annenin sağlığı ve hamileliğin durumu kontrol edilir.
  • Hamilelik döneminde köpekler uzun süre yalnız bırakılmamalı ve sık sık kontrol edilmelidir.
  • Hamilelik döneminde hassas olan köpeklere sevgi ve ilgi gösterilmelidir. Onları sık sık okşayıp sevmelisiniz.

Köpekler Nasıl Hamile Kalır?

Dişi köpeklerin hamile kalması için regl döneminde olması gerekir. İnsanlarda regl döneminde yumurtlama görülmezken dişi köpeklerde bu dönemde yumurtlama meydana gelir. Sanılanın aksine köpekler azgın ve cinsellik dürtüleri baskın olan hayvanlar değildir. Hayatlarının belli dönemlerinde cinsel isteği olan dişi köpeklerin bu dönemleri, hayatlarının az bir bölümünü kapsar. Bununla birlikte, her çiftleşme başarılı olmayabilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi cinsel birliktelik sonrası yavru ihtimali kesinlik kazanmaz. Köpeklerde de üremeye engel olan kısırlık görülebilir. Kısırlık çözümü olan bir sorundur ve kısırlık sorunu giderilen köpekler yavrulayabilirler.

Dişi Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Geçer?

Dişi köpeklerde kızgınlık dönemi yaklaşık 3 hafta sürer. 6 aylık dişi bir köpek kızgınlık dönemine girebilir. Elbette bu süre ırka göre değişebilir.

Dişi köpeklerde kızgınlık dönemi belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Vajinada akıntı ve kanama
  • Diğer köpeklere daha çok yakınlaşma isteği
  • Sık sık genital bölgeyi yalama
  • Huzursuzluk ve gerginlik
  • İdrara çıkma isteğinde artış

Köpeğinizin kızgınlık döneminde olup olmadığını anlamak için belirli aralıklarla vajinasını kontrol etmelisiniz. Vajinadaki kanamayı fark etmezseniz kan etrafa bulaşabilir. Her ihtimale karşı onu uzun süre yalnız bırakmamalısınız.

Dişi Köpeklerin Hamile Kalması Nasıl Engellenir?

Dişi köpeğin hamile kalmaması için en etkili yöntem kısırlaştırma operasyonudur. Köpek besleyenlerin birçoğu kısırlaştırmaya sıcak bakarken bir kısmı bu operasyondan çekinebilir. Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonunun birçok faydası vardır. Dişi kedilerde meme kanseri, rahim kanseri, genetik hastalıkların oluşma riski ve tehlikeli gebelik durumu, kısırlaştırma operasyonu ile ortadan kalkabilir.

Köpeklerde kısırlaştırma işlemi ve aşamaları şöyle sıralanabilir;

  • İşlemden önce veteriner hekim tarafından gerekli tetkikler yapılır ve köpeğin herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığı tespit edilir.
  • İşlem sırasında köpeğe genel anestezi uygulanır.
  • Kesi yöntemi uygulanarak yapılan işlemde yumurtalıklar ve rahim alınır. Bu aşamada iki farklı yöntem kullanılabilir; ilk yöntem yumurtalıkların yalnızca bir kısmını almaktır. Bu durumda dişi köpeklerde zaman zaman cinsel dürtüler depreşir ve cinsel birliktelik olabilir. Fakat hamilelik söz konusu olmaz. İkinci yöntemde yumurtalıkların tamamı alınır ve dişi köpeklerde cinsel dürtüler önemli ölçüde bastırılır.
  • İşlem sonlanınca kesilen bölge dikilir.
  • İşlemden sonra köpekler her ihtimale karşı birkaç saat klinikte tutulur. Anestezi etkisi geçene kadar köpeklerde idrar yapma, yürümekte zorlanma ve durgunluk görülebilir.

Hamile köpekler, tek seferde birden fazla yavru doğurdukları için köpek besleyen tarafından zor bir durum söz konusu olabilir. Bu nedenle kısırlaştırma işlemi özellikle dişi köpek besleyen insanların sık tercih ettiği bir işlemdir. Operasyondan sonra iyi bakılan ve herhangi bir olumsuzluk yaşamayan dişi köpekler, operasyonun ardından sağlıklı ve mutlu bir şekilde hayatlarına devam edebilirler.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Regl Olduğunu Nasıl Anlarız?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar