By melissa1 | 21-04-2020
Birçok evcil hayvan sahibi insanlar, kedilerine ve köpeklerine çiğ et (BARF diyeti olarak da bilinir) içeren bir beslenme yöntemini seçmektedir. Bu mamaları hazır olarak da pet shoplardan temin edebilirsiniz, ancak bazı evcil hayvan sahipleri bu mamaları evde hazırlamayı tercih etmektedirler. Petshop vb. yerlerde satılan ürünler taze, dondurulmuş, dondurularak kurutulmuş halde olabiliyor. Evcil hayvanınızı çiğ et ile beslemek istiyorsanız, evcil hayvanlarınız ve aile üyeleriniz için en iyi olanı bilinçli bir şekilde karar verebilmeniz için bu ürünlerin getirdiği riskleri de göz önüne almalısınız. Yazımızı devamında sizlerle çiğ et ile beslemenin detayları hakkında konuşacağız.
Evcil hayvan sahiplerinin yakın tarihli bir araştırmasında, çiğ et bazlı bir beslenme yöntemini seçen sahiplerin sadece %9’unun beslenmeden önce bir veterinere danıştığını ve çoğunun genel olarak veya beslenmeyle ilgili veterinerlik tavsiyelerine güvenmediğini açığa çıkardı. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki veteriner hekimlerimiz evcil hayvan sahiplerine ilaçlar, prosedürler ve hatta diyetlerle alakalı süreçleri, oluşabilecek komplikasyonları ve riskleri söylemek görevleridir. Veterinerlerimizin öncelikli görevi hayvan sağlığı ve refahını korumaktır. Bir RMBD(Raw Meat Based Diet) yöntemi olan çiğ et ile besleme konusundaki veterinerlerimizin çekincesi ise zararlı bakterilerin ve parazitlerin bulaşma riskidir.
Normal olarak temin edilen çiğ etler ve petshop vb. yerlerde satılan çiğ et içerikli ürünler, evcil hayvanlar ve insanlar için zararlı patojenler(yani bakteri ve parazitler) içerebilir. Zoonotik bir patojen, hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir patojendir.
Çiğ et ile beslemenin yaygın patojenleri ise şu şekildedir;
Ve bazı bilimsel çalışmalarda dışarıda satılan bu tip ürünlerin antibiyotiğe dirençli bakterilerin varlığını da belgelemiştir. Kediler ve köpekler daha sonradan bu dirençli bakterileri dışkı aracılığıyla dökebilir. İnsan tüketimi için satılan çiğ etler de zararlı patojenlerle kontamine olabilir, evcil hayvan sahibi olan insanlarımız hayvanlarının beslenmesini hazırlarken bu risk faktörlerini de göz önüne almalıdır.
Kediler ve köpekler Salmonella gibi bakterilere karşı savunmasızdırlar ve dirençsizdirler. Veteriner literatüründeki çeşitli raporlar, RMBD’lerde bulunan patojenlerle ilgili hem köpeklerde hem kedilerde hastalık vakalarını göstermektedir. Bazı evcil hayvanlar kontamine RMBD tüketebilir ve herhangi bir klinik belirti göstermezken, bazı evcil hayvanlar ise hastalık belirtisini yaşar ve etkilenirler.
Yukarıda belirttiğimiz gibi RMBD’lerde patojenler bulunabilir, köpekler ve kediler bu patojenleri dışkıları aracılığıyla dökebilirler. Bu hem evcil hayvan, hem de evcil hayvan dışkısını ele alan bir birey için risk oluşturabilir. Bazı insan hastalıklarının raporları ise çiğ evcil hayvan yemi ile ilişkilendirilmiştir.
Korunmasız evcil hayvan olanlar, bağışıklığı zayıflamış, hamile, emziren genç veya yaşlı olanlar da dahil olmak üzere tavsiye edilmez. Ayrıca bakım evlerinde olan ve eğitim için kurs içerisinde olan hayvanlar bulunduğu ortamda diğer canlıları zararlı patojenlere maruz bırakmamak içi çiğ et ile beslenmemelidir.
Barf diyeti ve diğer aklınıza takılan diğer soruları forum kısmında bulunan Soru Sor alanında bizlere sorabilirsiniz.