By melissa1 | 13-08-2022
Kedilerin kabız olması durumunda yapılabilecekler aşağıdaki maddelerin içerisinde yer almaktadır. Kediler kabız olursa ne yapılır sorusuna yanıt arayan hayvan sahipleri aşağıdaki maddelerden yararlanabilmektedir:
Kedilerin kabız olması dışkının bağırsaktan dışarı atılamaması anlamına gelmektedir. Kalın bağırsakta anormal dışkı birikimi şeklinde de tanımlanabilen bu sorun kedilerin zor durumlarda kalmasına neden olmaktadır. Tuvaletlerini yapamayan kediler zaman içerisinde defekasyona tabi kalacaktır.
Kabızlık sırasında dışkı kolonda tutulmaktadır. Bu sayede daha sert bir yapıya sahip olmaktadır. Sertleşen feçes zamanla kedilerin hastalanmasına neden olacaktır.
Kabızlık çeken kediler dışkılama girişimlerinde zorlanacak ve karın ağrısı yaşayacaktır. Bazı kediler dışkılarını yapmak için zorlandıklarından dolayı az miktarda sıvıyı da dışarı atabilmektedir. Hatta bazı durumlarda bu sıvının yerini kan almaktadır.
Sıvı dışkı durumu bazı durumlarda ishal sanılabilmektedir. Ancak kedileri gerek bu durum ishalden kaynaklı değil kabızdan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Kedilerde ortaya çıkan kabızlık sorunları akut ve kronik olarak iki grupta incelenmektedir. Kronik kabızlık sürekli olarak devam eden bir rahatsızlıktır.
Kedilerde kabız olma sebepleri aşağıda listelenmiştir:
Kedilerin kabız olma belirtileri aşağıdaki listede yer almaktadır. Kediler kabız olursa ne yapılır sorusu kadar belirtiler de önem arz etmektedir:
Kedilerin kabızlığında tedavi yöntemleri kabızlık nedenlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavilerdeki genel amaç içerde yer alan dışkıyı çıkarmak ve kedilerin rahatlamasını sağlamaktır. Kediler kabız olmalarından dolayı bir veteriner hekime gidildi ise veteriner hekimin yapacağı ilk şey kedinin geçmişini sorgulamak olacaktır. Fizik muayene ve elle yapılan muayene sayesinde dışkının karında hissedildiği görülmektedir. Fizik muayene, aşırı kilolu kedilerde daha zor yapılmaktadır.
Bu aşamaların sonucunda tedavi için veteriner hekim kolon ve bağırsak görüntülerinden yararlanmaktadır. İçerde biriken dışkının miktarını anlamak için görüntülerin iyi yorumlanması son derece önemlidir. Tıkanma ya da röntgen gibi sorunlar kabızlığın altında yatan nedenlerdendir.
Bu tedavi yöntemlerine ek olarak sıvı takviyesi verilebilmektedir. Takviye sayesinde kedilerin kabızlık sorununa yanıt bulunabilmektedir. Sıvı takviyesi sırasında kedilerin deri altına sıvı enjeksiyonu yapılmaktadır.
Hafif dereceli ya da orta dereceli kabızlık durumlarında kedilerin dışkı yapabilmesi adına bir yumuşatıcıdan yararlanılmaktadır. Bu yumuşatıcıların diğer bir ismi müshildir. Bu ilacın belirli bir süre düzenli olarak tüketimi sonrasında kedinizin rahatladığını görebilirsiniz.
Kedilerin tedavi sürecinde çekilen röntgenlerde kolonda çok miktarda dışkı birikimi fark edilebilmektedir. Bu durumda veteriner hekim kediler için lavman önerebilmektedir. Anüs yolundan kolay bir şekilde uygulanabilen bu işlem sayesinde sıkışmış dışkı gevşeyecektir. Kolon yağlanacak ve dışkı daha kolay şekilde atılacaktır.
Kedilerin dışkısının aşırı derecede birikmesi durumunda eldiven kullanılarak dışkının alınması sağlanabilmektedir. Bu işlemin profesyonel bir kişi tarafından yapılması çok daha iyi olacaktır.
Kedilerin kabızlığının önüne geçmek için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden biri kedilerin bakımının üstlenilmesidir. Kedilerin eksiksiz olarak alınan yiyeceklerinde besin ögeleri tam anlamı ile karşılanabilmektedir. Ancak besinlerden kısılır ise kediler eksik beslenme nedeni ile hasta olabilmektedir.
Kediler kabız olursa ne yapılır sorusuna yanıt olarak yaş mama verilebilir cevabı uygun olacaktır. Yaş mamalar kabız kedilerin rahatlamasını ve kedinin ihtiyacı olan sıvıya ulaşmasını sağlayacaktır. Kedilerin sağlıklı bir kiloda tutulabilmesi için düzenli olarak egzersiz yaptırılması da önemlidir.
Eğer kedinizde 24 saat ve üzerinde kabızlık sorunu var ise zaman kaybetmeden veteriner hekime muayene ettirmelisiniz.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Kusması Nasıl Engellenir?