By melissa1 | 13-02-2020
Kediler ile insanların görmesi arasındaki en büyük fark retinadan dolayıdır. Retina içerisinde ışığa duyarlı hücreleri barındırır ve gözün arkasında bulunur. Işığa duyarlı reseptörler (fotoreseptörler), ışığı elektrik sinyallerine dönüştürür ve sinir hücreleri kabul ettikten sonra beyne iletilir ve görme gerçekleşir. Genellikle iki tip fotoreseptör vardır. Bunlardan bir tanesi çubuk şeklindedir. Bu çubuk reseptörler çevreyi görme ve gece karanlığında görmeyi sağlar. Cisimlerin parlaklığını ve gri renginin birçok tonunu görmeyi sağlar. Kedilerde de bu çubuk reseptörler vardır. Geceleri çok iyi görürler fakat cisimlerin şekillerini algılamada çok da iyi değildirler. Fakat bunların çoğunluğu hipotezlerden oluşmaktadır. Kanıtlanmış olan bilgiler oldukça azdır. Kediler nasıl görür, konusu detaylı olarak incelemeye devam ediyoruz.
Kediler, bir noktaya sabitlediklerinde ne kadar alan gördükleri onların görüş alanlarını belirler. İnsanların görüş acılarından biraz daha geniş görürler. 180 derece ve fazladır. Bazı bilim insanları bu derecenin 200'ün üzerinde olduğunu söylemektedir. Fakat belki de hayvanlar arasında bu özellik en düşük seviyedir. Kediler için yeterli olup bizden daha iyi gördüğünü kabul etmeliyiz.
Algılanan görüntünün ne kadar temiz olduğu ile ilgilidir. Kediler insana göre görmek istediği görüntüye daha yakın olmak zorundadır. Bir insanın 100 ile 200 adım uzaklıktaki görüntüyü kedilerinin görmesi için 20 adım kadar uzakta olması gerekir. Aksi taktirde keskinlik net olmayıp bulanık görünecektir. Uzağı iyi göremedikleri için yakında bulunan besinlere ulaştığında net görmesi onun için bir avantajdır. Kedilerin miyop olduğu yönünde görüşler de bulunmaktadır. Belki de bu yüzden uzağı net değil de bulanık görmektedirler.
Kediler renkleri göremez diye düşünenlerini varsa yanılıyorsunuz. Onlarda renkleri görebilirler. Yalnız tek bir farkı vardır. İnsanlar temel üç rengi algılayan konilere sahiptir. Kırmızı, mavi ve yeşil. Ve neredeyse tüm renkleri kolaylıkla algılayabilir ve görebilir. Fakat bir kedi ise renk körü olan bir insanın algısına sahiptir. Ve yeşilin ve mavinin alt tonlarını da görebilir fakat kırmızı ve pembenin alt tonlarını net göremezler. Tahminen onlar kırmızı tonlarını yeşilimsi göreceklerdir. Mor rengi ise mavinin bir tonu gibi algılanır. Bazı renklerle arası çok iyi değildir.
Kesinlikle kediler gece çok iyi görürler. Çok az ışık bile olsa çok net görebilirler. Bir insanın gördüğü ışık miktarının altı da biri kadar ışıkta bile görebilirler. Retinalarının arkasında bulunan özel bir yapı olan Tapetum vardır. Bunun sayesinde çok daha iyi görürler. Aynı zamanda geceleri gözlerinin far gibi parlamasının nedeni de gelen ışığın tapetumdan geri yansımasıyla oluşur. Kedilerin gözlerinde bulunan bir ışık kaynağından dolayı gözleri parlamaz. Sebebi tapetum'tur. Bu durum onların biz insanlardan daha avantajlı olduğunu gösterir. Birçok canlıda bulunsa da bu özellik onları özel kılmaktadır.