İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Ağız Kokusu

PET BİLGİ

By melissa1 | 30-10-2020

Kedilerde Ağız Kokusu

Kedinizin ağız kokusundan endişeleniyor musunuz? Kedinizin ağız kokusu rahatsız edecek kadar mı? Kedilerde ağız kokusu görülmesi olmaması gereken bir durumdur. Kedinizin beslenmesinde değişiklik yaptıysanız yediği yemeklerden dolayı da ağzında koku kalabilir. Fakat kedinizin ağız kokusu düzenli olarak her gün devam ediyorsa bu durum tehlikeli olabilir. Kedilerde görülen ağız kokusu bir hastalığa işaret eder.

Kedilerde Ağız Kokusuna Ne Sebep Olur?

Kedilerde kötü diş hijyeni veya dişlerinin arasına sıkışmış bir yiyecek parçası bile kedinizin ağzının oldukça kötü kokmasına neden olabilir. Bu nedenle, kedinizin dişlerinin temiz olduğundan emin olmanız önemlidir.

Kedilerde ağız kokusu yaygın olmasına ve genellikle ciddi bir durumun belirtisi olmamasına rağmen, başka olası nedenler de vardır.

 Aşağıdaki sorunlar kedilerde ağız kokusunun nedeni olabilir:

  • Dişeti hastalığı olarak da bilinen periodontal hastalık
  • Ağız, gastrointestinal sistem, karaciğer veya böbreklerdeki tıbbi durumlar
  • Diyabet
  • Beslenme tarzı
  • Metabolik Hastalıklar
  • Düzensiz bir diş hijyeni rutini
  • Diş taşı oluşumu (plak fırçalanmadan bırakıldığında ve sertleştiğinde olur)
  • Ağız kanser türleri

Kedilerde Diş Hastalığı

Kedinin ağzında koku üreten bakterilerin birikmesi nedeniyle ağız kokusu oluşabilir. Bu bakteri ve tükürük, erken tedavi edilmezse tartar oluştururlar. Ayrıca koku üreten bu bakteriler birçok periodontal hastalığa neden olabilir ve diş dokularında deformasyona sebep olabilir.

Kedinizde aşırı salya akması, kahverengimsi tartar, tek taraflı yemek yeme ve çiğneme zorluğu, diş etlerinde iltihaplanma, kedinizin diş hastalığından muzdarip olduğunun göstergesidir. Vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmalısınız.

Diş plağındaki bakteriler, plak oluşmasına izin verilirse diş eti dokusunu tahriş eder ve bu da diş etlerinde iltihaba yol açabilir. Birkaç gün içinde plak mineralleşip tartar haline gelebilir, bu da daha fazla plak birikmesini sağlayarak pürüzlü bir yüzey oluşturur.

Kedilerin Beslenme Tarzı

Bazı durumlarda kedinizin ağız kokusunun arkasında beslenme sorunları vardır. Tavuk, balık gibi bazı yiyecekler ve bu bileşenleri içeren diğer yiyecekler ağız kokusunun nedeni olabilir. Bir noktada kötü koku, kedinizin dişlerinin arasında kalmış yemek artıklarından da kaynaklanır.

Kedilerde Ağız Kanserleri

Veteriner hekimler, kedilerde ağız kanserlerinin kötü ağız kokuları da üretebileceğini söylüyor. Bir tümör daha fazla yayıldıkça ağız kokusuna sebep olabilir.

Kedilerde Diyabet

Kediniz özellikle normalden daha fazla su içiyorsa, daha sık idrara çıkıyorsa ve şiddetli bir iştah olmasına rağmen kilo veriyorsa, diyabete işaret edebilir. Kedilerde şeker hastalığı insülin ile yönetilebilir. Ağız kokusuna neden olabilecek diğer durumlar arasında diyabet bulunur.

Kedilerde Metabolik Hastalıklar

Bazı durumlarda kedilerde ağız kokusu kötü ağız hijyeninden daha fazlasıdır. Bazı, daha az yaygın durumlarda, özellikle yaşlı kedilerde böbrek hastalığı gibi daha ciddi iç rahatsızlıklara işaret edebilir. Kanda toksin birikmesi, kedinizin ağız kokusuna neden olabilir.

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir

kedilerde ağız kokusu tedavisi

Kedinizin düzenli olarak kötü nefesi olduğunu fark ederseniz yapmanız gereken ilk şey, veterinerinizden randevu almaktır. Bu durumun pek çok olası nedeni vardır. Veterinerinizin size doğru teşhis ve tedavi planını erken vermesini sağlayarak kendinizin ciddi bir sorunu varsa kısa zamanda fark edildiği için bu olumsuz durumları ortadan kaldıracaktır.

Kediniz gastrominal problemler veya böbrek problemleri gibi herhangi bir sistemik hastalıkta yaşıyorsa veterineriniz bazı teşhis testleri yapacak ve ağız kokusunu önlemek için evde bazı diş bakımı rutinleri önerecektir.

Piyasada kediniz için birçok diş bakım ürünü vardır. Ayrıca kedilerin ağız kokusuyla mücadele etmek için yiyecekler bile bulunmaktadır. Kuru mama gibi bazı kuru kedi mamaları, kedilerde tartar oluşumunu ve plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca kedinizin nefesini taze tutar.

Kedilerde Ağız Kokusunun Önlenmesi

Kedinizin dişlerini fırçalayın Kedinizin kötü nefesini temizlemek için tartışmasız en az hoş çözüm dişlerini fırçalamaktır. Kedinizdeki çoğu ağız hijyeni sorunu, kedinizin dişlerini temiz tutarak çözülebilir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması plakların birikmesini engeller ve diş eti iltihabının oluşumunu azaltır. Kedinizi yavruyken diş fırçalamaya alıştırırsanız sizin için daha kolaylık olur.

Kedinizin dişlerinde tartar oluşumunu önlemeye ve onları en iyi diş sağlığında tutmaya yardımcı olmak için dişlerini düzenli fırçalamaya özen göstermelisiniz. Ağız kokusunu önlemek için yılda bir kez profesyonel diş temizliği de gereklidir. Profesyonel diş temizliği sırasında, diş fırçasının ulaşamadığı yerlere de ulaşarak genel bir diş temizliği yaptırmış olursunuz.

Kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamak, çoğu kedide genellikle ağız kokusunu önler. Periodontal sorunları kontrol altında tutarak, sadece kedinizin ağzının daha temiz hissetmesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda doku ve kemik kaybı gibi bir dizi sağlık sorunu da yaşamayacaksınız.

Kedinizin diş temizliği hakkında nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? yazımızı okuyarak kedinizin ağız sağlığını korumaya özen göstermelisiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar