İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Aşırı Tüy Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi

PET BİLGİ

By melissa1 | 08-10-2020

Kedilerde Aşırı Tüy Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde Aşırı Tüy Dökülmesi

Kedinizin tüylerinin her zaman sağlıklı ve parlak görünmesini istemeniz doğaldır. Bu yüzden tüylerinin normalden fazla döküldüğünü görmek çok üzücü olabilir. Bir miktar saç dökülmesi tamamen doğal olsa da çok fazla saç dökülmesi, kedinizin daha ciddi sorunu olduğuna dair bir işaret olabilir. Kediniz tüylerini mi kaybediyor?

Kendini kendini sık sık temizliyor ve kaşınıyor mu? Son zamanlarda evinizde kedinizde strese bağlı duyguları gözlemlediniz mi? Bu sorulara yanıt vererek kedinizin tüylerinin dökülmesine neden olan durumu belirleyip ona göre bir tedavi yolu izleyebilirsiniz.

Alopesi olarak da bilinen kedi tüy dökülmesine birkaç ortak faktör neden olabilir. Kedilerde tüy dökülmesinin saçkıran, akarlar veya pire alerjileri gibi mantar ve parazitler neden olabilir. Tiroid hormonlarının aşırı çalışmasını sağlayan hipertiroidizm ve gıda alerjileri de kedinizin saç dökmesine neden olabilir. Bazı kedilerin kendilerini sürekli yalamaları sonucunda da tüyleri dökülebilir.

Kedilerde Tüy Dökülmesine Ne Sebep Olur?

Kedinizin tüylerini kaybetmesine başka ne sebep olabilir? Mesela yediği yemeklerden kaynaklanabilir. Son zamanlarda kedinizin mamasını değiştirdiyseniz ve tüy dökmesi arttıysa tekrar değiştirip durumu gözlemleyebilirsiniz. Kediler de zamanla gıda alerjileri görülebilir, bu nedenle kediniz için faydalı bir beslenme listesi oluşturmalısınız. Bazı kediler genetik bir durum nedeniyle tüy dökebilirler. Bu tüy dökülmesi doğaldır ve yerine yeni tüyler çıkabilir.

KEDİNİZİN AŞIRI TÜY DÖKMESİNE NEDEN OLAN DURUMLAR:

  • Dış parazitler (pireler gibi)
  • Saçkıran
  • Stres veya kaygı
  • Alerjiler
  • Tiroid problemleri
  • Genetik koşullar
  • Hormonların düzensizliği

Kedilerde Tüy Dökülmesine Sebep olan Dış Parazitler

Akarlar veya pireler gibi parazitler, kedilerdeki tüy dökülmelerinin en yaygın nedenidir. Kediniz pire ısırığına tepki vermesinden kaynaklanan ve özellikle sırtından kuyruğuna doğru lokal bir reaksiyon meydana gelir. Neyse ki, sorunun tedavisi oldukça kolaydır. Pire veya akarlar yok olur olmaz tüyleri tekrar çıkmaya başlar.

Veteriner hekiminiz tarafından yazılan ilaçlarla kedinizin parazit sorununu çözerek kaşınmasını ve tüylerinin dökülmesini önlemiş olursunuz. Kedinizi düzenli parazit muayeneleri için veterinere götürerek aşılarını zamanında yaptırıp parazitlerden korumuş olursunuz.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedeni: Stres ve Kaygıya Bağlı

Kedinizin kendisini her zamankinden daha sık temizlediğini fark ederseniz, bu onun tüylerinin kaybetmesine neden olabilir. Bu durum nadir durumlarda yaşlı kedilerde nörolojik bir bozukluğun işareti olabilir. Kedinizin kendisini aşırı temizlemesini tedavi etmenin en etkili yollarından biri o anda kedinize müdahale etmektir. Kedinizin uzun bir süre kendisini yaladığını fark ettiğinizde sakin bir şekilde araya girmeye çalışın. Belki bir oyun oynayabilir veya sevdiği bir atıştırmalığı vererek engelleyebilirsiniz.

Kedilerde Tüy Dökülmesine Nedeni: Alerjiler

İnsanlar gibi kedinizin de yiyeceklere, böcek ısırıklarına, ilaçlara, toza veya polene alerjisi olabilir. Kedinizin bazı yiyeceklere alerjisi olabilir. Bir alerjinin sebep olduğu reaksiyonlar saç dökülmesine, kuru bir cilde ve derinin kabarması gibi sorunlara neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar genellikle kedinin bitkilerle teması gibi ortamdan kaynaklanır.

Kedilerde Tüy Dökülmesine Nedeni: Saç Kıran

Kedilerde saçkıran saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu mantar enfeksiyonu oldukça bulaşıcıdır ve sıklıkla gruplar halinde yaşayan kediler arasında görülür. Veterineriniz size antifungal kremler veya merhemler ve hatta oral ilaçlar yazabilir. Saçkıranın semptomları kediler arasında çok farklı olabilir, ancak düzensiz veya dairesel lekelerde saç dökülmesinin yanı sıra pul pul olan cildi, kırmızımsı cilt lekeleri olduğunu fark edebilirsiniz.

Kedilerde Tüy Dökülmesine Nedeni: Tiroid Problemleri

Hormonsal dengesizlikler, özellikle çok fazla tiroid veya vücutta artan steroid seviyeleri, kedi tüylerinin dökülmesine neden olabilir. Hipertiroid kan testleri kullanılarak tespit edilebilir. Kedilerde aktif bir tiroid tedavisi, veterineriniz tarafından ilaç tedavisiyle geçirilebilir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi işe yaramayıp ameliyat gerekebilir. Hipertiroidizm için ağızdan ilaç tedavisi, cerrahi ve radyoaktif tedavi gibi seçeneklerde mevcuttur.

Kedilerde Tüy Dökülmesine Nedeni: Hormonsal Bozukluklar

Kedinizin tüylerinin uzamasından belirli hormonlar sorumludur ve bu da kedinizin tüylerini kaybetmesinin nedeni olabilir. Bu hormonların fazlalığı veya eksikliği olduğunda saç dökülmesi meydana gelebilir. Ayrıca hamile veya emziren kedinizin bu süre zarfında hormonlarındaki değişiklikler nedeniyle tüylerinin döküldüğünü fark edebilirsiniz. Ancak bu durum geçicidir, kedinizin tüyleri yeniden çıkacaktır.

Kedilerde Alopesi Teşhisi ve Tedavisi

Kediniz alopesi geçiriyorsa bunun nedeni tüylerinin dökülmesine ve aşırı tımar etmesine neden olan bir sorun olabilir. Alopesi alanları, cilt enfeksiyonları gibi başka problemleri de beraberinde getirebilir. Alopesiye neden olan bazı durumlar ciddi bir problemdir, veteriner hekiminize durumu iletmeyi ihmal etmemelisiniz. Veterineriniz bazı testler yaptıktan sonra, parazit veya saçkıran tespit ederse pire kontrol ürünleri veya mantar önleyici tedavi uygulayacaktır.

Kedilerde Alopesi Semptomları:

  • Kızarıklık, kabuklanma veya koyu renkli cilt lekeleri
  • Kuru, pullu cilt
  • Kaşıntı
  • Uyuşukluk (normalden fazla uyumak)
  • Kedinizin kendini aşırı tımar etmesi
  • Normalden daha az yemek ve su içmek

Araştırmanın sonunda kedi alopesi için hala belirgin bir neden yoksa, veterineriniz sizi bir veteriner dermatoloğuna yönlendirebilir. Alerjik cilt hastalıklarının tedavisi biraz daha uzun sürebilir, ancak bir veteriner dermatoloğunun yardımıyla kedinizin tüylerinin dökülmesine engel olabilirsiniz.

Alopesiye neden olan tiroid veya diğer hormonsal dengesizlikler olup olmadığını belirlemek için genellikle bir kan testi yapılır. Böbreküstü bezlerindeki kanser veya anormallik belirtilerini ortadan kaldırmak için X ışınları ve ultrason gibi çeşitli görüntüleme araçları kullanılır.

Kedinizin saç dökülmesine iştah değişiklikleri, kusma, kilo kaybı veya ateş eşlik ediyorsa, onu hemen veterinere götürün.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar