By melissa1 | 10-10-2020
Kedilerde Denge Kaybı
Kedilerde denge kaybı, bir hastalık ya da yaralanmaları sonucunda ortaya çıkabilecek bir durum olabilir. Kediniz dört ayağının üzerinde durmakta güçlük çekebilir, aniden yere düşebilir. Kedilerde denge kaybı veteriner hekimler tarafından Vestibüler sendrom adı verilen bir hastalığa işaret eden ve geliştiğinde oryantasyon bozukluğu, gözlerin fırlaması ve kedinizin başının öne doğru eğilmesine neden olabilir.
Vestibüler hastalık, bir kedinin birdenbire yaşadığı koordinasyon bozukluğu bir tarafa düşme veya başının dönmesi, gözlerin istem dışı ileri geri kayması, başın eğilmesi ve sıklıkla mide bulantısı veya kusma geliştirdiği bir durumdur. Bu belirtiler aniden ya da birkaç saat içinde görülebilir. Vestibüler hastalık, her yaştan kediyi etkileyebilen bir hastalıktır. Vestibüler sendromu kedinizin iç ve orta kulak içindeki enfeksiyonun sonucudur.
Tümörler daha az yaygın bir nedenidir, ancak özellikle yaşlı kedilerde daha dikkatli olunmalıdır. Bazı toksinlere veya ilaçlara maruz kalma, kedilerde vestibüler hastalığının semptomlarına neden olabilir. Vakaların büyük çoğunluğunun kesin nedeni bilinmemektedir.
Kedilerde vestibüler sendromu için spesifik testler yoktur. Çoğu vaka klinik belirtilere göre teşhis edilir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), kafatası röntgenleri, kan ve idrar testleri, omurilik sıvısı analizi, iç ve orta kulak testi, sitoloji (kulak kanalında bulunan herhangi bir akıntı veya sıvının incelenmesi) gibi testler hastalığın teşhisi için yapılmaktadır.
Veteriner hekiminiz, kedinizin tıbbi geçmişine, gösterdiği belirtilere ve fiziki muayene bulgularına göre kediniz için hangi testlerin uygun olduğunu belirleyecektir. Testler ayrıca veterinerinizin denge kaybının düşme sonucu yaralanma gibi daha ciddi bir duruma neden olmadığından emin olmasını sağlar.
Kedinizin ayağa kalkmakta zorlandığını fark ettiğinizde vestibüler hastalık belirtilerine dikkat etmeniz önemlidir. Kediniz sendelemeye, ileri geri sallanmaya veya yere düşmeye başlarsa önce onu ek zararlardan koruyun. Kediniz evdeyse merdivenlerden, cam eşyalardan, sivri kenarlardan ve kesici aletlerden uzakta tutun.
Denge kaybı yaşayan bir kedi aşağıdaki semptomları da gösterebilir:
Vestibüler hastalığın her zaman bilinen bir nedeni yoktur, ancak aşağıdaki sorunlar bu duruma neden olabilir.
Kedilerde denge kaybı için klinik belirtileri, her yaş ve cinsin hem erkek hem de dişi kedilerde görülebilir. Belirtiler tipik olarak diğer periferik vestibüler hastalık türleriyle ilişkili olanlarla aynı olsa da geçicidirler. Aniden ortaya çıkarlar ve birkaç gün içinde kademeli olarak düzelirler. Kedinin yönelim bozukluğunun nedeni kulak hastalığı olduğunda, kulak enfeksiyonu geçmişi olabilir. Kulak enfeksiyonunun belirtileri arasında başın titremesi ve ara sıra kulaklardan akıntı bulunur.
Kedilerde kulak enfeksiyonları çok yaygın olmamaklar birlikte istisnalar dışında ortaya çıkabilir. Kulak akarlarının istilası genellikle çoğu kulak enfeksiyonuna neden olur. Ancak alerji, bakteri veya kulağın içindeki bulunan kütle kedinizin dengede duramamasına bağlı kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Alerjisi olan kedilerin tipik olarak kronik kulak enfeksiyonlarına çok daha duyarlı olur. Bu nedenle alerjik bir kediniz varsa, kulak enfeksiyonlarını düzenli bir şekilde kontrol ettirmelisiniz.
Dış kulak enfeksiyonları kedilerde daha yaygındır. Ancak orta veya iç kulak enfeksiyonları genellikle tedavi edilmeyen dış kulak kanalının içe doğru yayılan enfeksiyonunun bir sonucudur. Bu nedenle, kedinizin kulaklarına dikkat etmeniz, kulaklarını düzenli olarak temizlemeniz ve enfeksiyondan şüpheleniyorsanız bir veteriner tarafından kontrol ettirmeniz çok önemlidir.
Kulak enfeksiyonları tedavi edilmezse sağırlığa neden olacak kadar iç kulağa zarar verebilir. Bu nedenle, kedinizde denge kaybı da dahil olmak üzere kulak enfeksiyonu belirtileri fark ederseniz, derhal bir veterinere kontrol ettirmelisiniz.
Veterineriniz, şiddetli kulak enfeksiyonlarını hızlı bir şekilde temizlemek için ilaçlar yazabilir. Bir tur ilaç tedavisinden sonra, kediniz semptomlarında iyileşme göstermelidir. Kedinizin kulaklarını özel olarak formüle edilmiş bir kulak temizleme solüsyonuyla temizlemek , akıntı ve kulak akarlarını gidermeye yardımcı olabilir ve ayrıca bakteri ve parazitlerim aşırı büyümesini önlemek için potansiyel olarak daha sağlıklı bir ortam yaratabilir.
Kesin neden bilinmediğinden, spesifik bir tıbbi veya cerrahi tedavi yoktur. Orta veya iç kulak enfeksiyonu vakalarında uygun antibiyotikler veya enfeksiyon önleyici ilaçlar kullanılacaktır. İdiyopatik vestibüler hastalıkta hareket hastalığı, bulantı ve kusmayı azaltmaya yönelik tedaviler kullanılır. Birçok kedi, dengelerinin en çok etkilendiği durumun ilk aşamalarında yeme ve içmelerinde isteksizlik olacaktır.
Ayağa kalkmaya veya yürümeye çalışırken yaralanmayı önlemek için kedinizin güvenli bir yerde dinlenmesini sağlamalısınız. İyi haber, semptomların genellikle yaklaşık iki hafta içinde kaybolabileceği ve kedinizin eski sağlığına kavuşması beklenir. İdiyopatik kedi vestibüler hastalığının kediler veya insanlar dahil diğer hayvanlar arasında bulaşabileceğine dair hiçbir kanıt yoktur.