İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Diş İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-12-2022

Kedilerde Diş İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde diş iltihabı tartar ve plakları temizleyerek geçer. Kedide diş iltihabı sorununu atlatmak isteyen kedi sahipleri plakların içindeki bakterilerin oluşumunu durdurmak için bu plakları temizletmeli.

Kedide diş iltihabı kedinin beslenmesi ve günlük ağız bakımının yapılmasıyla geçer. Eğer dişlerde yüksek derecede plak varsa operasyon gerekir. Bunun için öncelikle veteriner hekim kediye anestezi verir ve kedi bu durumdayken ağzındaki bütün plaklar temizlenir.

Ayrıca daha sonra ağızda rahatlama etkisi yapan diş jelleri kullanımı da önemlidir. Dilerdeki plaklar alındıktan sonra düzenli ve dengeli beslenmelidir. Ayrıca günlük diş bakımı da yapılmalıdır.

Kedilerde Diş İltihabı Nedir?

Diş eti iltihabı dişlerin çevresinde bulunan etlerin şişerek ve kızararak oluşturduğu ağrılı ve sancılı bir durumdur. Dişlerde plak oluşumuna bağlı olarak bakteri üremesi olur. Bu bakteriler de iltihaplanma yaprak dişlerin ağrımasına neden olur.

Bu diş iltihaplanması hemen hemen her tür kedide görülebilir. Nu ağrıların şiddetli olanı olduğu gibi daha hafif olanı da vardır. Hafif diş ağrısı her yaştaki kedide görülebilir. Yaygın bir kedi hastalığıdır.

Hastalık periyotlar halinde gelişir ve hafif ağrılı olan hastalığın ilk aşamasıdır. Orta dereceli ağrıya geçinde plak oluşumu artar ve ağrıların şiddeti de buna bağlı olarak yükselir. Şiddetlş ağrı yaşanan aşamada diş etleri de çekilebilir.

Vaka ağırlaştıkça semptomlarda ağırlaşacak ve hasta kedinin yemek yemesi bile güç hale gelecektir.

Kedilerde Diş İltihabının Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde oluşan diş iltihabının en önemli nedeni plak oluşumudur. Plak oluşumuyla beraber dişlerde ağrı, şişlik ve kızarıklıklar oluşur. Plaklardaki bakteriler diş etleri arasına girerek bir tabaka oluşturur. Bu tabaka diş ve diş etlerinin fonksiyonlarını yerine getirmesine izin vermez ve yüksek derecede ağrı yapar.

Diş iltihabının genel nedenleri şunlardır:

  • Kedide lösemi olması
  • Kedi AIDS’i
  • Kedi calicivirüsü
  • Bulaşıcı hastalıklar
  • Ağız ve diş bakımı sağlığının ihmal edilmesi
  • Genetik faktörler (bazı kedi türleri bu rahatsızlığa daha kolay yakalanır.)
  • Diş yapısındaki düzensizliğe bağlı olarak plak ve tartar oluşumu gibi sorunların neticesinde diş iltihabı oluşur.

Kedilerde Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde diş eti iltihaplanmasının belirtileri şişlik ve kızarıklık olarak ortaya çıkar. Kedinin yaşam kalitesini düşürür ve yemek yeme esnasında ağrının şiddetlenmesiyle yemekten kesilmeye kadar gider.

Kedi yemek yerken aniden başını yana çevirerek yemek yemeyi bırakırsa büyük ihtimal diş iltihaplanması sorunu yaşıyordur. Ağzından kötü koku gelmesi de yine bu hastalığın habercisidir.

Kedi yaşadığı ağrılara bağlı olarak yemekten kesilir veya daha yumuşak yemek ve mamalara yönelir. Kedilerde diş iltihabı belirtileri şunlardır:

  • Kırmızı diş etleri
  • Şişmiş diş etleri
  • Ağızda kötü koku
  • Yüksek derecede salya salgılanması
  • Yemek yemede güçlük çekme
  • Yemekten tamamen kesilme
  • Aşırı kilo kaybı
  • Ağrının yüksekliğine bağlı olarak sinir stres artması
  • Davranış bozuklukları gibi karakteristik belirtiler ile kendisini gösterir.

Kedilerde Diş İltihabının Tedavisi Mümkün Mü?

Kedilerde diş iltihabını gidermek için temiz ve sağlıklı dişlerin oluşumu sağlanır. Diş etlerinde biriken plakların içindeki bakterilerin kediye zarar vermemesi için en kısa zamanda temizlenme saplanır.

Hastalığın ilerlemesini durdurmak ve kedinin kaliteli dişlere sahip olmasını sağlamak için ağız ve diş sağlığına da dikkat edilmelidir. Bunu için önce çürük dişlerin tedavisi yapılır. Temiz bir ağız sağlığı tıbbi bir müdahalenin il aşamasıdır.

Yapılacak olan diş tedavileri anestezi etkisindeyken yapılır. Bu sayede kedinin en rahat pozisyonda temizliği yapılır. Kedilerin dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır. Dişte stomatit oluştuysa diş fırçalama kedi içn sancılı bir durum olur. Bu durumlarda önce veteriner tavsiyesi alınmalıdır.

Veterinerin tavsiyeleri doğrultusunda ağız jelleri ve ağız sıvıları da tedavide önemli bir rol oynayacaktır. Ağız ve diş sağlığını korumak ve rahat yemek yiyebilmek için kedilere özel üretilen mamalar verilmelidir.

Kedilerde Diş İltihabını Önleme

Kedinizde diş iltihabını önlemek için kedinin ağız bakımının günlük yapılması gerekir. Bunun yanında düzenli veteriner kontrolleri ile bu durum kontrol altında tutulabilir. Uygun diyet planı ve beslenme programı ile diş sağlığı korunabilir.

Diş fırçalama esnasında kediyi insan gibi düşünmeden kendisine özel temizleyici ve fırçalar ile bakımı yapılmalıdır. Kedi diş macunları kediyi rahatlatmak için tavuk, dana veya balık aromalı şeklinde üretilmiştir.

Kedi diş macunu köpürmediği için yıkama ve durulama gerektirmez ve kedi sağlığını tehlikeye atan florür de içermezler. Kedilerde diş ipi kullanılmaması şiddetle tavsiye edilir. Kedilerin diş ipi yuttuğunda mide ve bağırsaklarda hasara neden olabilir.

Diş Temizlemede Kediyi Rahat Ettirme

Kedilerde diş fırçalamayı eğlenceli hale getirmek için öncelikle kedinizin seveceği bir diş macunu seçilmelidir. Diş fırçalamadan önce kediye malzemeler tanıtılır ve rahatlaması sağlanır. Ayrıca temizlik kedinin kendini rahat hissedeceği bir alanda yapılmalıdır.

Kedi uysal bir karaktere sahipse diş bakımı her gün yapılmalıdır. Aksi takdirde yönetilemez bir kedide ise bu bakım haftada en az 2 kez yapılmalıdır. Kedinin diş macunu ve fırçası ile oynaması sağlanmalıdır.

Ayrıca kedinin seveceği bir mama alınarak diş temizliğinden önce kediye verilmelidir. Kedinin diş bakımı yapılırken iletişime de önem verilmelidir. Kedilerde diş iltihabı bu hususlara dikkat edilerek aşılabilir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Anestezi Etkisi Ne Kadar Sürer?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar