İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Feline Herpes Virüsü (FHV) Enfeksiyonu

PET BİLGİ

By melissa1 | 24-10-2020

Kedilerde Feline Herpes Virüsü (FHV) Enfeksiyonu

Kedilerde herpes virüsü, üst solunum yolu enfeksiyonlarının başlıca nedenlerinden biri olan oldukça bulaşıcı bir virüstür. Herpes virüsü son derece bulaşıcıdır ve kediler arasında doğrudan temasla, yani yemek kapları, yatak örtüleri veya hapşırık damlacıkları aracılığıyla hava yoluyla bulaşan bir virüstür.

Kedilerde Feline Herpes Virüsü Nedir?

Kedilerde görülen Herpes Virüsü, akut üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür. Ancak diğer hastalıklarla da bağlantısı olabilir.

Herpes virüsü kediler arasında şu yollarla kolayca bulaşır:

  • Tükürük, göz veya burun salgıları yoluyla
  • Hapşırma sonrası havaya dağılan damlacıklar yoluyla
  • Yemek kapları ve tuvalet kutularını ortak kullanma

Herpes virüsünü bazı kediler hiçbir belirti göstermeden taşıyıcı olarak etrafa bulaştırabilir. Virüs, tükürükte ve enfekte bir kedinin gözlerinden ve burnundan akıntıyla yayılır. Bu nedenle virüse karşı zayıf bir kedi, virüsün taşıyıcısı ile doğrudan temas ettiğinde virüs bulaşmış olur.

Kedilerde Herpes Virüsünün Belirtileri

  • Kızarık ve şişmiş gözler
  • Göz akıntısı
  • Ani tekrarlayan hapşırma eylemleri
  • Burun akması
  • Ateşlenme
  • Yemekte iştahsızlık
  • Koku almada azalmalar

Kedilerde stres, herpes virüsünün yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Vakaların çoğunda, virüs yeniden hareket geçtiğinde kedi solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösterecektir. Bununla birlikte, yeniden aktive olmuş herpes virüsü enfeksiyonu olan tüm kediler hastalık belirtileri göstermeyecektir. Aktif olarak virüs yayan kediler, diğer kediler için risk oluşturur.

Herpes Virüsünün Klinik Belirtileri

Akut Üst Solunum Enfeksiyonu, tipik belirtiler arasında konjunktivit, oküler akıntı, hapşırma, burun akıntısı, tükürük, farenjit, letarji, iştahsızlık, ateş ve bazen öksürük bulunur.  Belirtiler birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.

Keratit, nadir olarak görülen herpes virüsünün belirtisi olup kedilerde korneanın enfeksiyon ve iltihap kapmasıdır. Kronik veya şiddetli enfeksiyonlarda kedinizin gözlerinde kuruluk meydana getirebilir. Diğer spesifik olmayan semptomlar arasında ateş, uyuşukluk, iştahsızlık (iştahsızlık) ve genişlemiş lenf düğümleri yer alabilir.

Herper Virüsüyle ilişkili Dermatit, kedilerde deri iltihabı ve ülserasyonun gelişmesidir. Bu belirtiler en çok burun ve ağız çevresinde görülür. Fakat bu belirti kedilerde nadiren görülür.

Herpes Virüsü İçin En çok Risk Altında Olan Kediler

Her kedi herpes virüsü enfeksiyonları ile enfekte olabilir. Ancak genç kedilerde veya başka bir kronik hastalığı olan kedilerde enfeksiyon daha şiddetli olma eğilimindedir. Gizli herpes virüsü enfeksiyonu taşıyan bir kediden doğan yavru kediler doğumdan sonra enfekte olabilir. Bu yavru kedilerde semptomlar genellikle doğumdan birkaç hafta sonra etkisini gösterir.

Kedilerde Herpes Virüsü Tedavi

Tedavi, kedinizin gösterdiği spesifik klinik belirtileri  ve problemlerine göre belirlenecektir. Antibiyotikler, özellikle yavru kedilerde etkisini gösteren enfeksiyonların hastalığı daha da ilerletmeden önlemek için kullanılabilir. Burun veya hava yolu tıkanıklığı olan kediler, günde birkaç kez 10-15 dakika buharlı bir banyoya yaptırılarak çevresel nemlendirmeden faydalanabilir.

Tahrişi en aza indirmek için kedinizin yüzünü ve gözlerini nemli bir mendille silmek ilerlemesinin önüne geçer. Solunum yolu enfeksiyonu yaşayan kedilerin koku alma duyusu azalacağından genellikle iştahları azalır. Bu yüzden çok lezzetli ve güçlü kokulu bir yiyecekle beslemeniz iştahlarının artmasına yardımcı olabilir.

Evdeki Diğer Kediler Enfeksiyon Riski Altında mı?

Akut herpes virüsü enfeksiyonu olan kedi, kuluçka döneminde semptomları gösterdikten sonra yakın temasta bulunduğu kedilere virüsü bulaştıracaktır. Aşılanmamış geç ve kronik hastalık sorunları olan kedilerde enfeksiyon riski artar. Düzenli aşılarını olan kediler bu virüsü hafif olarak atlatacaklardır. 

Evinizde enfekte olan kedinizin diğere kedilerle ortak kullandığı alanları ve eşyaları ayırmalısınız. Hatta enfekte kedinizi başka bir yerde istirahat ettirmeli ve onu yalnız bırakmayarak yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Böylece kedinizin hastalığı daha kısa sürede son bulabilir.

Herpes Virüsüne Karşı Aşılama

Kedilerde herpes virüsü için aşılama tüm kediler için önemlidir. Yavru kedilerde yaklaşık 8 haftalıktan başlayarak iki veya üç enjeksiyon önerilir. Kediler bundan sonra her 1-3 yıl arayla aşılarını olmaya devam edecektir.              

Aşılama herpes virüsünü tam anlamıyla önleyemez fakat hastalığın hafif bir şekilde atlatılmasını sağlar. Kedilerde bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse virüsünde etkisi kısa sürede şiddetli olmadan azalacaktır.

Kediniz Herpes Virüsü belirtilerini gösteriyorsa en yakın zamanda veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar