By melissa1 | 26-08-2022
Kedi fip hastalığı, koronavirüs salgınından sonra daha fazla gündeme gelen bir bulaşıcı hastalıktır. Kedi Enfeksiyöz Peritoniti olarak adlandırılan bu viral hastalık, koronavirüsle birlikte ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ve dünya çapında salgına yol açan koronavirüs ailesine mensup bu virüs kedilerde bir dizi enfeksiyona sebep olmaktadır. Kedilerde fip hastalığının belirtilerine bakarak bu virüslerin sağlık problemi yaratıp yaratmadığı anlaşılabilir. Genellikle insan sağlığı yönünden risk teşkil etmeyen bu hastalığın bulaşma yolları bellidir. Bu yazımızda kedilerde fip belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Kedilerde fiğ virüsü, koronavirüs ailesine bağlı bir virüs olup bulaşıcı bir hastalığa neden olmaktadır. Bağışıklığın düşmesi ile birlikte kedilerde karın zarında sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Feline İnfektious Peritonitis olarak bilinen ve adını bu terimin ilk harflerinden alan fip hastalığı kedinin yaşamını olumsuz etkiler. Evcil ve vahşi kedilerde tespit edilen bu hastalık ölümcül olabilir. Yapılan araştırmalara göre kedi koronavirüsü olarak da adlandırılan fip hastalığı genellikle 2 yaşından küçük ve 13 yaşından büyük kedileri olumsuz etkiler.
Bu tür kediler tıpkı koronavirüste olduğu gibi risk grubu teşkil ettiği için fip hastalığından ölümcül sonuçlarla karşılaşabilirler. Yapılan araştırmalar kapsamında fip hastalığını ıslak ve kuru olmak üzere iki farklı türü vardır Kedilerde ıslak fip hastalığı, kedinin karın ve göğüs bölümünde sıvı birikmesi ile kendini gösterir. Öte yandan kuru fip hastalığı ise iç organlarda nodüler büyümelere sebep olur. Temas ve dışkı yolu ile fip hastası bir kediden diğer fip hastası bir kediye bulaşan bu hastalık son dönemde giderek artmıştır. Kedi koronavirüsü olarak bilinen fip, özellikle barınaklarda ve sokak kedilerinde yaygın bir şekilde görülmektedir.
Ayrıca Kedilerde fip belirtileri, ilk başta solunum ve sindirim sistemlerinde yaşanan problemler ile kendini gösterir. Bununla birlikte dışkı ile yayıldığı için kedilerde boşaltım organları üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Son yıllarda hızla yayılan ve bulaşıcı bir hastalık haline gelen fip, kedinizin yaşamında ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden fip hastalığını kontrol altına alabilmek için ilk olarak kedilerde şu tür belirtilerin olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir:
Bu tür belirtileri gören kedi sahiplerinin vakit kaybetmeden uzman veteriner hekimle iletişime geçerek kediyi muayene ettirmesi gerekir. İnsanlara bulaşmadığı bilinen fip hastalığı konusunda endişe duyulmasına gerek yoktur. Ancak kedi koronavirüsü olarak bilinen bu hastalık özellikle risk grubundaki kedilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Kediye fip hastalığı tanısı koyulabilmesi için öncelikle uzman veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Fip hastalığını belirtisi, kedilerde pek çok farklı hastalıkla benzer olduğu için anlaşılması zor olabilir. Örneğin kedilerin karın boşluğunda sıvı birikmesi her zaman fip hastalığı olduğu anlamına gelmez. Kedinin fip hastası olup olmadığını anlamak için ilk olarak uzman veteriner hekim muayenesi şarttır. Bu kapsamda kedide teşhis için karın boşluğundan veya göğsünden sıvı alınır. Kan tahlili sonucunda kedide koronavirüs tespit edilebilir fakat bu tanı da kesin olarak fip hastalığını teşhis etmekte yeterli değildir. Bu bakımdan bir kedide hem koronavirüs olup hem de fip belirtileri varsa, fip hastalığı şüphesi olarak değerlendirilir. Böylelikle fip hastalığının kesin tanısı hakkında çıkarımlarda bulunmak mümkündür.
Kedi fip hastalığı bulaşıcı olduğu için her kedi sahibinin mutlaka dikkatli olması gerekir. Hastalığı taşıyan kediler ile sağlıklı kediler fiziksel temasa girdiğinde fip virüsü çok rahat biçimde bulaşabilir. Taşıyıcı kedilerle temas kuran sağlıklı kediler, kısa sürede fip hastalığı yaşama riski yüksektir. Yapılan araştırmalara göre risk faktörleri ve fip hastalığı bulaşıcı detayları şunlardan oluşur:
Evcil hayvan sahiplerinin kedilerinde fip hastalığını önlemek amacıyla bu tür kriterlere dikkat etmeleri gereklidir. Fip hastalığında kedinin yorgun ve halsiz olmasının yanı sıra karnında ödem oluşması en önemli belirtiler arasında yer almaktadır. Veteriner hekim kedide fip hastalığını ne kadar erken teşhis ederse bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar ile antiviral ilaç kullanarak kedinin virüslerle savaşmasını sağlayabilir.
Kedilerde fip hastalığının tedavisi ilk olarak kedinin hijyenik bir ortamda yaşamasını sağlamayla başlar. Fip teşhisi konulan kediler temiz ortamda başka bir kediden uzak yani izole bir şekilde tutulmalıdır. Etkili tedavi yöntemlerinde antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar kullanılır. Böylelikle kedinin fip virüsü ile savaşması sağlanarak yaklaşık 10 gün içinde virüsün tamamen yok edilmesi söz konusu olabilir. Bu süreçte kedilerde fip belirtileri yakından takip edilmeli ve iyileşme durumuna göre ilaç tedavisi kesilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Yavru Kediler Ek Gıdaya Ne Zaman Geçer?