By melissa1 | 21-08-2022
Kedilerdeki göz akıntısının nedeni pek çok farklı noktaya dayanabilir. Bazen soğuk algınlığı gibi nispeten daha rahat atlatılan hastalıklar göz akıntısına neden olurken bazen ölümcül bir hastalığın belirtisi olabilir. Kedilerde göz hastalıkları ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Hızlı bir şekilde ciddi bir durum alabilen göz hastalıkları göz kaybına ulaşacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Kedinin gözünü ev ortamında belirli aralıklarla incelenerek olası göz hastalıkları anlaşılabilir. Kedilerde göz akıntısı nedeni genel olarak şu şekildedir:
Kedilerdeki göz akıntısının belirtileri nemli bir yüzden anlaşılabilir. Göz akıntısı sıkıntısı yaşayan kedilerde en çok görülen belirti nemli bir yüzle birlikte gözyaşlarının ortaya çıkmasıdır. Berrak ve bol su eşliğinde görülen göz akıntısı genel olarak hafif bir rahatsızlık olarak görülür. Göz akıntısının bulanık olması, kanla kaplanması ve kötü bir koku yayması ciddi bir hastalığı işaret ediyor olabilir. Böyle durumlarda ciddi bir göz hastalığı olabileceği için veterinere görünmek gerekir. Kedilerde göz akıntısı şu belirtilere sahiptir:
Kedilerdeki göz akıntısının teşhisi için akıntının nedeni araştırılır. En sık görülen göz akıntısı nedenleri konjonktivit, alerjiler, göz yaralanmaları, anormal kirpikler, kornea ülserleri ve entropiondur. Göz akıntısı nedenleri göz önüne alınırken ne derecede gözyaşı miktarı olduğunu bilmek önemlidir. Gözün etrafında herhangi bir enfeksiyon ya da iltihaplanma durumu varsa ona göre müdahale edilir. Göz akıntısının nedeni göz çevresinde yer alan bu tarz anormalliklerden kaynaklanıyorsa teşhis süreci daha sağlıklı olur.
Göz drejanını ölçmek adına göze damla floresein lekesi yerleştirmek adına basit bir test uygulanır. Daha sonra kedinin başı alt tarafa doğru tutularak akıntısının olup olmadığı gözlenir. Muayenede kullanılan yöntemlerden biri de insanlar için de kullanılan bir cihaz olan oftalmoskoptur. Bu cihaz sayesinde veteriner kedinin gözünün büyütülmüş halini iyi bir şekilde izlenebilir. Drenaj sistemde herhangi bir sorun yoksa göz lekesinin ortaya çıkması kısa bir süre alır. Akabinde kedilerde göz akıntısı net bir şekilde teşhis edilmiş olur.
Kedilerdeki göz akıntısının tedavisi durumun ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Göz akıntısını yumuşak bir bez ya da peçete yardımıyla silmek mümkündür. Drenaj eğer aşı olduysa ya da kokuyorsa bir veteriner yardımı almak daha sağlıklı olur. Göz kanalı tıkandıysa kedinin rahatlaması adına sedasyon uygulaması yapılır. Sedasyon uygulamasından önce kedinin acı çekmemesi ve stresi azaltmak adına bazı destek ilaçları kullanılabilir. Kedi sakin bir haline kavuştuktan sonra göz kanalına bir alet yerleştirip tıkanıklığın açılması sağlanır.
Kedinin göz akıntısına bağlı olarak enfeksiyona etkili olan merhem ve ilaçların kullanımı yapılır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini destekleyen ilaçların kullanımı da mümkündür. Renk değiştiren akıntıların oluşturduğu lekeler kalıcı bir hal alabilir. Bunun önüne geçmek için hidrojen peroksit içermeyen mendiller kullanılabilir. Gözün açılması için bazı durumlarda cerrahi bir müdahale gerekir. Cerrahi müdahale gerektiren vakalar bir miktar risk barındırır. Bu tedaviler vakalara bağlı olarak belirlendiği için hiçbirinin kesinliği yoktur.
Kedilerdeki göz akıntısının bulaşıcılığı hem diğer kedilere hem insanlara yöneliktir. Bu nedenle göz akıntısı ile temas ettikten sonra yoğun bir hijyen sağlamak gerekir. Akıntı ile temastan sonra ellerin iyi bir şekilde yıkanması büyük önem taşır. Bu esnada akıntının geçmemesi adına elin göz ile teması önlenmelidir. Eğer ev ortamında birden fazla kedi varsa göz akıntısı sorunu bulunanı karantina almak hastalığın yayılmasını engeller.
Kedilerdeki göz akıntısının görülmesi tüm ırklar için mümkündür. Hastalığı kapan kedi hangi ırktan olursa olsun göz akıntısı soruna yakalanır. Buna rağmen bazı ırkların yapılarından dolayı göz akıntısı hastalığına yakalanma ihtimali daha yüksektir. Bu ırklar Himalaya ve Pers’tir. Bu nedenle kedilerde göz akıntısı sorununa önlem alırken Pers ve Himalaya ırklarına daha fazla özen göstermek yararlı olur.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Kanlı İshalin Sebepleri Nelerdir?