By melissa1 | 21-03-2021
Kedilerde kabızlık, dışkıda meydana gelen sertleşme ile kalın bağırsakta ya da rektumda birikmesiyle ilerlememesinden dolayı dışkısını çıkaramama sorunudur. Kabızlık yaşayan kedi dışkısını yapamaz ıkınarak acı çekmesine yol açar. Bu sorun kedinin huzursuz olmasına ve sahibine karşı sorun çıkarmasına neden olur. Kedi dışkısını yapamayınca karın bölgesinde şişlik meydana gelir. Yetişkin bir kedi normalde günde en az bir defa dışkısını yapar. Yavru kedilerde bu 2-3 defa olabilir. Kedinizde ıkınma görmeniz ve iki gündür dışkısını çıkaramaması kabızlık sorunu yaşadığını gösterir. Kedilerde kabızlık sorunu kolay bir şekilde geçecek gibi görünse de veteriner hekiminizin görmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Kalın bağırsakta dışkının birikmesi bir sorundur. Bunun sonucunda bağırsak hareketlerinde zorlanma görülür. Kalın bağırsakta dışkının birikmesi bu organın su emilimi gerçekleşmesi sonucunda dışkının kurumasına neden olur. Böylece giderek sertleşme olur. Kalın bağırsakta meydana gelen dışkının sertleşmesi kabızlık çeken kediler dışkısını yaparken zorlanmasına ya da dışkısını çıkaramamasına yol açar. Eğer kedi dışkısını yapabiliyorsa kan görülmesine ve karın ağrısına da sebep olur. Yaşlı kedilerin karaciğeri ve bağırsak fonksiyonları zayıfladığı için kabızlığa daha çok yakalanırlar. Daha az hareket eden ve obezite ile sorun yaşayan kediler kabız olma eğilimi daha yüksektir. Fakat her yaşta kedi kabız olma sorunu ile karşı karşıyadır.
Kedilerin kabız olmasının çeşitli nedenleri vardır. Yaşlı kedilerde meydana gelen böbrek hastalıklarından dolayı dehidrasyon görülmesi. Hareketsiz olmaları ve su tüketmemeleri etkilidir. Nadir görülse de doğumdan sonra ilk birkaç gün kabızlık yaşanır. Düzensiz beslenme sorunları, fazla tüy yutulması, bağırsak tümörleri, bağırsaklarında oluşan apse, hormonlarda düzensizlik, stres ve psikolojik nedenler kabızlığa yol açar. Kedinin beslenmesine aşırı lif eklenmesi ya da hiç lifli gıdalar tüketmemesi de kabızlığı tetikler.
Kedilerde kabızlığın en yaygın görülen nedenleri aşağıda belirtilmiştir.
Kabızlığın kedilerde görülmesinin en yaygın nedeni arasında beslenme bozukluğudur. Lif içeren besin ve mama tüketilmesi kedinin sindirim sisteminin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına ve dışkılamada sorun yaşamamasını sağlıyor. Fakat lifli gıdaların veya mamaların tüketilmemesi, az tüketilmesi kedilerin dışkısını çıkaramama ve bu sorunun ilerleyerek kabızlığa gitmesini sağlar. Kedinin beslenme ihtiyacının karşılanamaması, sürekli aynı mamayı tüketmesi aynı şekilde kabızlık yaşamasına yol açar.
Kedilerde su tüketimi gereğinden az olması kaka yapmasının normalden çok az olmasına neden olur. Bu sorunda kabızlığı getirecektir. Kedinin lifli mamalar ile beslenmesi ve yeterli su tüketiminin olması kabızlık sorununu ortadan kaldıracaktır.
Kedilerde birtakım kullanılan ilaçların bir yandan sağlığına iyi gelirken öte yandan bazı yan etkileri görülebiliyor. Bu yan etkilerden biri de kabızlıktır. Ağrı kesici ilaçlar ve kalsiyum içeren bazı ilaçların kabızlığa yol açtığı söyleniyor. Bunun nedeni bu ilaçlarda potasyum seviyesinin düşürmeye etki eden maddeler bulunur. Bu durumun önüne geçmek için veteriner hekimin reçete etmediği ilaçları vermemek gereklidir. Aynı zamanda tedavisi biten kediye ilacı vermeye devam etmemelisiniz.
Kedinizin beslenmesinde hiçbir sorun yoksa ve yeterli su da tüketiyorsa kabızlığa başka şeyler sebep olur. Bunların için kedinin sürekli kaygılı, depresyon modu içerisinde olmasıdır. Stres altında olan kediler tuvalete çıkamazlar. Bunun sonucunda kabızlık görülür. Bu yüzden kedinin neye stres yaptığını bilmeniz ve önlemeniz çok önemlidir.
Kediler kendilerini sürekli tımar ederler. Tüyleri uzun ve taranmayan kedilerin sürekli kendisini temizlerken tüy yutmasına neden olur. Böylece yutulan tüyler birikerek tüy yumakları oluşmasına yol açar. Bu durumun sonunda kabızlık yaşanır. Kedinizi düzenli tarayarak tüy yumaklarının oluşmasının önüne geçmelisiniz.
Kedilerin tuvalete çıkamamaları ve dışkılarını yaparken acı çekmelerine neden olan kabızlığın belirtilerden anlaşılması mümkündür. Bunu anlamak için kedi sahiplerinin kedilerini takip etmeleri dışkısını yapma sürelerini ve yaptıktan sonra kumunu kontrol etmeleri gerekiyor. Kedilerde anlayabileceğiniz kabızlığın belirtileri şunlar;
Yukarıdaki belirtileri kedinizde görüyorsanız veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Veteriner hekiminizin muayenesi sonucunda kesin bir kabızlık teşhisi koyulacaktır. Böylece hem kabızlığın nedeni hem de uygun tedaviyi doktorunuz sizlere gösterecektir.