By melissa1 | 17-09-2022
Kedilerde karın şişmesi için en temel 3 farklı hastalığın olabileceği söylenmiştir:
Kedilerde karın şişliği, eğer dişi kedilerde görülürse genellikle hamileliğin belirtisi olarak kabul edilir. Bundan dolayı da karnı şişmeye başlayan ve şişmesi günden güne artan kedilerin mutlaka muayeneye götürülmesi gereklidir. Obezitede karın şişliğinin görülmesine kedilerin boyutlarında aşırı büyüme de eşlik edecektir. Ancak bu durumlarda da kedilerin kontrole götürülmeleri tavsiye edilen durumlar arasında yer alır. Bağırsak parazitleri, bu 3 durumdan en tehlikeli olan gruptur. Her kedi türü ve cinsiyetinde görülebilmelerinden dolayı karnı birdenbire şişmeye başlayan ve şişme boyutunda herhangi bir değişim olmayan kedilerin bağırsak sağlıklarına karşı çok dikkat edilmesi gerekir.
Yavru kedilerin karınlarının şişmesi, genellikle bağırsaklarda parazit olduğuna işaret edilir. Yavru kedilerin sindirim sistemleri diğer kedilerinki kadar hızlı çalışmayabilir. Bununla beraber yavru olmalarından dolayı yedikleri besinlerden de çok çabuk etkilenebilirler. Bağırsak parazitlerinden kedilerin kurtarılabilmesi için mutlaka verilen ilaçların düzenli kullanılması ve yavru kedilerin uzak durması gereken besinlerin kendilerine verilmemesi gereklidir.
FIP hastalığında karın şişliği görülmesi, kedilerin bulaşıcı karın zarı iltihabı hastalığı olarak da bilinen bir hastalıktır ve kendini öncelikli olarak karının şişmesi ile gösterir. Karın şişmesinden sonra kedilerde farklı belirtiler de görülmeye başlanır ancak FIP hastalığı, bir enfeksiyon türüdür. Kendisine bulaşmış olan kediden başka bir kimseye bulaşma gibi bir durumu söz konusu değildir. Bundan dolayı da FİP hastası olduğu bilinen kedilerden korkulacak bir durum yoktur. Corona hastalığının varyantlarından birinden türemesinden dolayı henüz tedavisinin nasıl yapılabileceği ve bu hastalık tedavisi için kullanılacak aşı ile ilgili bir gelişme yoktur. Günümüzde ağırlıklı olarak Tekir, Sarman, Biritish Shorhair, Rus Mavisi, Scottish Fold Ve Çinçilla cinsi kedilerde görülmeye devam eden bir hastalıktır.
Kedilerin karınlarının şişliğinin tedavisi, öncelikli olarak kedilerin karınlarının neden şiştiğinin tespiti ile yapılmaya başlanır. Karınların şişme sebebi eğer beslenme düzenlerinden kaynaklıysa, yedikleri mamaların değişmesi ile şişlikleri giderilebilir. Ancak farklı bir hastalıktan kaynaklı ise, tedavisi ilaçla yapılan hastalıkların tedavilerine başlanır ve sağlıklarına kavuşmaları sağlanır.
Yavru kedilerde karın sertliği, çoğunluklu olarak yanlış beslenmelerinden kaynaklanır. Yavru kedilerin süt ile beslenmeleri, herkes tarafından yanlış bilinen bilgiler arasında yer alır. Yavru kedilere süt verilmesi, karınlarında çok fazla gaz oluşmasına ve yavru Kedilerde karın şişliği yaşamalarına neden olur. Bunun yanında, mama yemeye başlayacak kedilerin de haftada en az 2 gün yaş mama tüketmelerine özen gösterilmelidir. Kedilerin sürekli kuru mama yemeleri dolayısıyla da karın şişliği ve kabızlık yaşadıklarına rastlanır.
Kedilerin ishalli karın şişlikleri, mama değişimlerinden ve bağırsak düzenlerinin bozulmasından kaynaklanır. Pek çok kedide görüldüğü kadarıyla, tükettikleri mamalardan farklı bir mama yemeleri, ishal olmalarına neden olabilir. Ancak bu ishal kısa süreli ve geçicidir. Uzun süreli olması, 3 günden sonra da kedilerde görülmeye devam etmesi, kedilerde bağırsak parazitlerinin olabileceğini akla getirir. Kedilerin dışkılarının fazla sıvı ve kanlı gibi kırmızı renkli olması farklı hastalıkların da olmasının işareti sayılabilir. Bunun için de mutlaka kedi sahiplerinin kedilerini takip etmeleri ve sıkıntılı gördükleri bir durumda veterinerlerine haber vermeleri gereklidir.
Yavru kedinin dışkılayamaması, sürekli kuru mama tüketmesinden kaynaklanır. Bunun yanında az su içmesi veya hiç su içmemesi durumlarından dolayı da kaka yapamama sorunları oluşabilir. Birkaç gün içinde, kedilere yaş mama verilmesi gibi yöntemlerin tercih edilmesi ile tuvalet düzenleri yoluna girecektir. Yaş mama yemelerine rağmen de bu durumun devam etmesine dikkat edilmeli, kediler mutlaka veteriner kontrolünden geçirilmelidir.
Kedilerin karın gaz şişkinlikleri, mamalarının değişimi ile giderilebilir. Kedilerin tükettikleri mama, eğer daha kaliteli ve farklı aroma içeren bir mama ile değiştirilirse gaz sorunu ortadan kalkacaktır. Özellikle belirli bir yaşı geçmiş ve yaşlı sayılan kedilerin gaz şişkinleri kuru mama ile beslendikleri sürece görülecektir. Gaz sorunlarının olmaması için yaş mamanın tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Sürekli olarak gazının olduğu görülen kediler için yokuş bir yerde kedilerin tutulması ve karınlarına masaj yapılması ile kolaylıkla gazlarının çıkması sağlanacaktır.
Yavru kedilerin gazının olması durumunda ilk yapılması gereken şey, kedilere gaz egzersizlerinin uygulanmasıdır. Bu egzersizler sayesinde kediler kolaylıkla gaz çıkaracaklardır. Bunlarla beraber, sürekli gazı olan kedilerin genel durumları da takip edilmelidir. Yavru kedilere süt verilmediği ve mamalarının değiştirilmesinden sonra hala gazlarının olmaya devam etmesi, farklı sağlık sorunlarının habercisidir. Özellikle gaz sorunu ile beraber kusma ve kanlı dışkıla görülmesi, vaktin çok geçmeden kedilerin hemen veterinere götürülmesi gerektiği anlamını taşır.
Kedilere gaz yapan yiyecekler dendiği zaman akla ilk olarak lif içeren besinler gelir. Yani sebze ve meyvelerin tümü kedilerin gazlarının olmasına neden olacaktır. Bundan dolayı da kedilerin mamalarından farklı bir şey tüketmeleri kendileri için sağlıklı olmayacaktır. Bununla beraber fazla yağ içeren her şey de kedilerde gaz oluşumuna sebep olur. Kedilerde karın şişliği ile birlikte gaz, en çok kedilerin fazla yemek yemeleri durumunda görülür. Bunun için kedilerin yediklerinin kontrollü ve porsiyonlu olmasına dikkat edilmesi ile birlikte insanlar tarafından tüketilen besinlerden de uzak tutulması gerektiği unutulmamalıdır.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Diş Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?