By melissa1 | 18-11-2022
Kedilerin kızgınlık döneminde anormal tavırlar sergilemesi normaldir. Bu nedenle kısırlaştırılmayan kedilerin belli dönemlerde anormal davranmaları kedi besleyenler tarafından normal karşılanmalıdır. Kızgınlık dönemi, çiftleşme dönemi olarak da tabir edilebilir. Kedilerde kızgınlık dönemi erkek kediler ve dişi kediler için farklı durumlar ortaya çıkarabilir. Dişi kedilerin bu dönemde sergiledikleri hareketler erkek kedilerinkinden farklı olabilir.
Kedilerin kızgınlık döneminde sık sık miyavlamaları, özellikle kuyruklarına dokunulunca saldırgan tavırlar sergilemeleri muhtemeldir. Bununla birlikte, evcil kedilerin kızgınlık dönemlerinde daha fazla ilgi beklemeleri de olağandır. Kızgınlık dönemi ilkbaharda ve sonbaharda başlayıp birkaç hafta sürer. Kedilerin kızgınlık dönemlerinde veteriner kontrollerinden geçmeleri gerekebilir. Çünkü bu dönem hem onlar için hem de onları besleyenler için zorlayıcıdır. Kedilerin bu dönemde sergiledikleri anormal tavırlar farklı rahatsızlıklarla ve sorunlarla karıştırılabilir.
Kedileri Kızgınlık dönemindeki sakinleştirmek için şunlar yapılabilir;
Dişi kedilerin kızgınlık dönemi zorlayıcı olabilir. Kızgınlık dönemindeki dişi kedi sürekli evden kaçmaya çalışabilir. Bu nedenle kediniz dişiyse ona özel bir ilgi göstermeli ve sürekli gözünüzün önünde tutmalısınız. Çiftleşme şansı olan kediler bir yıl içinde 3 veya 4 kez kızgınlık dönemine girebilirler. Hiç çiftleşmeyen kediler için bu oran 5 ila 7 arasında değişebilir.
Dişi kedilerde kızgınlık dönemi 4. veya 6.ayda başlayabilir. Yani 4 veya 6 aylık bir kedi, kızgınlık dönemine girebilir. Kediler kızgınlık dönemine girince alışık olmadığınız şeyler yaparak sizi şaşırtabilirler. Örneğin dişi kediler erkek kedilerin kendilerini bulmaları için evin farklı yerlerine koku bırakabilirler. Bu da kedi besleyenleri uğraştıran bir sorun halline gelebilir. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeleri içgüdüsel davranmalarına neden olur ve bu durum kendiliğinden gelişen bir döngüden ibarettir. Yani kedinin kendini dizginlemesi söz konusu değildir. Kedilerde kızgınlık dönemi insanların da desteğiyle daha kolay başa çıkılır hale gelebilir.
Genellikle erkek kedilerin kızgınlık dönemi dişi kedilerin kızgınlık dönemine kıyasla daha farklı tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir. Erkek kediler de tıpkı dişi kediler gibi 4. veya 6. aylarında kızgınlık zamanına girerler. Özellikle dişi kedi kızgınlıkta onları besleyenlere daha çok sırnaşarak ilgi bekler hale gelebilirler. Erkek kedilerde ise aksine agresif ve saldırgan davranışlar görülür. Yoğun şekilde idrar yapma hatta püskürtme gibi durumlar söz konusu olabilir.
Erkek kediler dişi kedileri kızgınlık döneminde kovalayıp sıkıştırabilir. Özellikle mart aylarında sokak kedilerinin seslerinin daha çok duyulmasının nedeni de budur. Erkek kediler yeni doğum yapmış dişi kedilere yaklaştıklarında dişi kedilerin onlardan kaçmasına rağmen bu hareketi tekrarlayabilirler. Hatta kızgınlık döneminde olan bir erkek kedi, yavruları olan dişi kedinin kendisiyle çiftleşmeyeceğini bildiğinden dişi kedinin savunmasız yavruları için bir tehdit haline gelebilir.
Kedilerde kızgınlık döneminin süresi ortalama 1 hafta olarak kabul edilse de bu süre uzayıp birkaç haftaya kadar çıkabilir.
Kedilerin kızgınlık dönemlerinin aşamaları ve bu aşamalar şöyle sıralanabilir;
Kedilerde kızgınlık dönemi davranışları cinsiyetlerine göre değişebildiğinden benzer davranışlar görülse de farklılıklar da olur.
Cinsiyete göre kedilerin kızgınlık dönemi davranışları şöyle sıralanabilir;
Kedilerde kızgınlık dönemi zahmetli olsa da kedilerin kısırlaştırılması bu dönemde kedisine vakit ayıramayacağını düşünen insanlar için bir seçenek olabilir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Kuyruğu Ne İşe Yarar?