İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Kızgınlık: Kediler Kaç Aylıkken Kızgınlığa Girer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 05-04-2022

Kedilerde Kızgınlık: Kediler Kaç Aylıkken Kızgınlığa Girer?

Kedilerde kızgınlık dönemi, genellikle 7 gün sürer. Bu süre kediden kediye göre değişkenlik gösterebilir ve 3 haftaya kadar uzar. Kedilerin üreme dönemi, gün ışığı ve sıcaklık gibi çevresel unsurlardan etkilenmektedir. Kısırlaştırılmamış dişi kediler ilk kızgınlık dönemine 8 ila 13 aylıkken başlayabilir. Bu süre 5 aya kadar düşebilmektedir. Kedilerin ilk kızgınlık dönemine girmesi mevsimler nedeniyle değişebilir. Kedinin erişkinliği, günlerin kısa olduğu ya da gün ışığının azaldığı kış mevsimine denk gelirse kızgınlık dönemi gecikir. Erişkinlik dönemi ilkbahar ve yaz mevsimine denk gelirse kızgınlık zamanı öne çeker. Kediniz kızgınlık dönemine girdiğinde onu rahatlatmak ve enerjisini atmasını sağlamak için oyunlar oynayabilirsiniz. Onu sağlıklı şekilde beslemek ve rahat şekilde uyumasını sağlamalısınız.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Kedilerde kızgınlık dönemi, 5 ila 8 aylıkken başlayabilir. Dişi kediler yıl içerisinde 3 defa kızgınlık dönemine girer. Dişi kedilerin kızgınlık belirtilerini gösterdiği dönemlere östrus denmektedir. Östrus dönemi ortalama 6 ila 7 gün sürebilir. Dişi kediler sıklıkla miyavlayıp alışık olmadığınız sesler çıkarabilir. Eşyalara, evin duvarlarına ya da sizin bacaklarınıza sürtünebilirler. Sürtünmelerinin nedeni kokularını bırakarak eş bulmaya çalışmasıdır. Dişi bir kedinin gebe kalması için kızgınlık dönemi içerisinde ve 24 saatlik zamanda 3 ila 4 defa çiftleşmesi gerekmektedir. Kedilerin cinsel bakımından sakinleştikleri ve kendilerini dinlemeye çektikleri döneme anöstrus denir. Bu dönemde üreme hormonları geri çekilir ve östrus döngüsü görülmez. Kedinizi çiftleştirmediğiniz taktirde hayatı boyunca gebe kalma ihtimali bulunur. Kediler menopoza girmez ve adet görmez. Sadece yaşlandıkça doğurganlıkları düşer.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri

  • Kızgınlıkta olan kediniz daha yüksek sesle miyavlar. Özellikle koridorda, boş odalarda ve kapılara yakın yerlerde miyavlamayı tercih ederler.
  • Bu dönemde sürünme pozisyonunda hareket ettikleri ve popolarını yukarıya doğru kaldırdıkları görülebilir.
  • Yoğun hormon seviyesi nedeniyle iştahsızlık ve dolayısıyla zayıflama ile karşılaşılabilir.
  • Kendi etrafında dönmeleri ve taklalar attıklarına şahit olabilirsiniz.
  • Dişi kediler erkeklere kıyasla sahiplerinden daha fazla ilgi ve sevgi beklerler. Sıklıkla sahiplerinin kucağına giderek kendilerini sevdirmek isteyebilirler.
  • Ev içerisinde bazı yerlere kokularını bırakarak eş bulmaya çalışabilirler.
  • Dişi kediler kızgınlık dönemlerinde evden kaçmaya çalışır. Bu süreçte yüksekten düşme kazaları ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle gerekli önlemleri almayı ihmal etmemelisiniz.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi, 4 ila 12. Aylarda görülebilir. Genellikle bahar ve yaz aylarında kızgınlığa girerler. Ev ortamında yaşayan kedilerin kış mevsiminde de kızgınlığa girdiği bilinmektedir. Kızgınlık yıl boyunca belli aralıklarla devam eder. Sıklıkla çiftleşme eğilimi gösterirler. Erkek kedilerde kızgınlık dönemi genellikle 6 ila 7 gün sürmektedir. Erkek kediler hayatları boyunca kızgınlık görmeye ve çiftleşmeye devam edebilirler. Fakat yaşlanan kediler daha sakin ve yavaş hareketle bulunurlar. Hormon seviyeleri azalır ve çiftleşme istekleri daha nadir görülür. Bu nedenle yaşlılık dönemine girdiklerinde çiftleşme gerçekleştirebilecek durumda olsalar da bunu tercih etmemeleri olası. Erkek kedilerde en sık görülen kızgınlık belirtisi saldırganlıktır. Değişen hormon düzeylerinin etkisini saldırganlık göstererek atlatmaya çalışırlar.

Kedilerde Kızgınlık Evreleri

  • Proestrus

Bu aşamada, dişi kediler erkek kedileri kendisine çeker. Fakat henüz çiftleşme için erkek kedilere izin vermez. Bu dönem genellikle 3 gün kadar sürer.

  • Östrus

Bu dönem genellikle 7 gün sürse de 27 güne kadar uzadığı da görülebilir. Bu zaman içerisinde dişi kediler erkek kedileri kendilerine çeker ve çiftleşmeye hazırdır. Östrus döneminde dişi kedilerde yumurta üretimini aktifleştiren hormonlar üretilir. Kediler bu dönem içerisinde hamile kalması için en az 4 defa çiftleşmesi gerekir.

  • İlgi Çekme Dönemi

Kızgınlık döneminde kediler çiftleşmez ya da hamile kalmazsa, dişi kediler erkeklerin ilgisini çekmeyi sürdürür. Bu bir ara dönem olarak tanımlanabilir. İlgi çekme dönemi 2 ila 3 hafta kadar sürer ve ardından tekrar kızgınlığa girilir.

  • Anöstrus

Kediler anöstrus döneminde kendilerini dinlenmeye alırlar. Cinsel istekleri bulunmaz ve çiftleşmek istemezler. Dolayısıyla üreme hormonları da aktif olarak çalışmaz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar