By melissa1 | 08-09-2022
Kedilerde nefes problemi başlıca nedenlerinden bazıları şunlardır:
Kedilerde solunum zorluğu kedinin nefes alma, nefes verme sürecinde güçlük yaşamasıdır. Solunum zorluğu nefes nefese kalma, nefes darlığı, hızlı nefes alma, nefes almada güçlük çekme gibi farklı türlerde görülebilmektedir. Kedilerde nefes alma problemi pek çok kediyi etkileyen acil müdahale gerektiren önemli sağlık sorunlarının başında gelir. Zamanında tedavi edilmezse ciddi ölüm riskleri ile sonuçlanabilir.
Kedilerde solunum zorluğu belirtilerinden bazıları şunlardır:
Kedilerde solunum zorluğunu teşhis etmek için çok geç kalmadan veteriner hekime başvurmanız gerekir. Kedinizin solunum problemlerinin teşhisi için uzman veteriner hekiminiz aşağıdaki adımların bir kısmını ya da tamamını içeren muayene yöntemlerini tercih eder.
Kedilerde nefes problemi tedavi edilmediği sürece yüksek ölüm riski taşır. Kedinizin nefes darlığı nedeniyle ortaya çıkan tedavi yöntemleri için ona çeşitli antibiyotikler vererek oksijen tedavisini yapabilirsiniz. Kedinizin solunum zorluğunu tedavi edilmesi sürecinde çok fazla yorulmaması, aktivitesinin kısıtlanmaması oldukça önem taşır. Evcil hayvanınızın sağlıklı solumasına yardım eden hastalıklara uygun tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir.
Kedinizin sağlıklı solunumu için başvurulan tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:
Solunum yolu enfeksiyonu tedavisi için antibiyotikler verilir. Öksürük ve solunum durumuna göre balgam söktürücü şuruplar tercih edilir. Dirençli enfeksiyonlarla karşılaşılırsa bronzoskoskopi yoluyla kedinizin akciğerleri yıkanarak örnek alınır. Antibiyogram için laboratuvara gönderilir.
Boğazdaki yabancı bir cisim yapılan tetkiklerin ardından kedinin burun bölgesinin nefes almasını engelleyen cisimlerin görülmesi halinde cerrahi bir cımbız yardımıyla çıkarılır. Kedinizin burun tıkanıklığı açılarak rahat nefes alması sağlanır.
Astım kedinizin nefes almasını engelliyorsa bu durumda bronkodilatörler steroidler yardımı ile kedinizin solunum yolunu rahatlatabilirsiniz. Böylelikle daha kolay nefes alabilir. Nefes almama sorunun şiddetli olduğu durumlarda oksijenden de faydalanılabilir.
Sıcak çarpması sonucu veteriner hekiminiz kedinizin vücut ısısını dengeleyerek normale döndürmek için çeşitli uygulamalar yaparak oksijen desteği sağlar.
Dehidrasyon kedinizin sıvısını normale çevirmek için sıvı takviyesinden yararlanmadır. Kedinize ağızdan ve damardan ilaç verilerek kısa sürede iyileştirilmesi sağlanır.
Akciğer, göğüs ve karında sivil birikmesi kedinizin solunum problemini ortadan kaldırmak için sıvı aspire edilmesini bölgenin rahatlatılarak evcil hayvanınızın sağlıklı, rahat nefes almasını sağlar.
Kanser ve tümör vakaları kedinizin nefes almasını zorlaştıran şişliğin önlenmesi için çeşitli cerrahi müdahaleleri gerektirir. Hekiminizin ihtiyaç duyması halinde radyasyon ve kemoterapi tedavisi uygulanarak evcil hayvanınızın kısa sürede sağlıklı, rahat nefes alması sağlanır.
Kedilerde solunum zorluğunu önlemek için kedinizi stresten ve kaygıdan olabildiğince uzak tutmanız sağlık ve hijyen testlerinden geçirilen mamalarla beslemeniz gerekir. Evinizi sık sık havalandırarak içeriye hava girmesini sağlayabilir; bulaşıcı durumlardan sonra ortaya çıkan solunum problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Kedilerde nefes problemi tedavisi, nefes almakta güçlük çeken kedinizin sağlıklı, ferah ve rahat nefes almasına yardım eder. Sevimli dostunuzu normal hayatına geri dönene kadar karantinaya almanız tavsiye edilir.
Ayrıca Bakınız: Kedilere Yaş Mamanın Faydaları Nelerdir?