İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Sistit Belirtisi: Kedilerde Alt İdrar Yolu Enfeksiyonu

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-11-2021

Kedilerde Sistit Belirtisi: Kedilerde Alt İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde sistit belirtisi kolay anlaşılamaz. Kediler acılarını saklama konusunda çok ustadırlar.  Kedilerde sistit, mesanenin iltihaplanmasıyla sonuçlanır. Kedinin anormal bir şekilde idrara çıkması ile tespit edilir. Yaygın görülen bu sorun kedi alt idrar yolu hastalığına yol açarak ağrılı bir hal alır. Kedilerde sistit tedavisi var mı? Dişi kedilerde sistit erkek kedilere göre daha mı yaygın makalemizde okumaya devam edelim…

Kedilerde Sistit Belirtisi: Kedilerde Alt İdrar Yolu Enfeksiyonu

En çok stresli, aşırı kilolu, erkek kedilerde, özellikle fazla egzersiz yapmayan veya diğer kedilerle birlikte yaşayanlarda görülüyor. Kedilerde sistit semptomları hafif ile şiddetli ağrı arasında değişir. Ancak çoğu durumda ilaç, beslenme ve kumları ile tedavi kısa sürede gerçekleşir. Şiddetli sistit vakaları, mesanenin tıkanmasına kadar yaşamı tehdit eden sorunlara yol açar.

Kedilerde Sistit Belirtileri:

Yapılan bazı araştırmalarda bu durumun insanlardaki sistite çok benzediğini öne sürüyor. Kedilerde sistit belirtisi en çok genç ve orta yaşlı kediler yaşamakta. En yaygın klinik belirtiler şunlardır:

  • Kedilerde idrara çıkamama, zorlanma
  • Kanlı idrar yapması
  • Sık sık idrara çıkma
  • Tuvalet kabının dışına idrarını yapması
  • Bazı kedilerde hiç idrara çıkamama
  • Sürekli genital bölgesini yalaması

Yukarıda bahsettiğimiz kedilerde sistit belirtisi durumları görüldüğü anda veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kediler neden sistit olur? Gelin kedilerin sistit olması durumlarını inceleyelim.

Kedilerde Sistit Nedenleri

Bu idrar yolu sorununun kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Kedilerde sistite sebep olan durumun stres olduğu düşünülmektedir. Stresi duygusal bir sorun olarak düşünme eğiliminde olsak da, psikolojik olduğu kadar fizyolojik tepkileri de tetikler. Bunun nedeni, kaygının mesaneyi idrardaki sert kimyasallara karşı koruyan özel bir tabakanın düzensizleşmesine yol açtığı görülüyor. Mesane dokusu idrara maruz kaldığında iltihaplanma meydana gelir.

Düzenli fiziksel egzersiz yapan zinde ve sağlıklı bir kedi muhtemelen sistite karşı daha dirençli olacaktır. Evdeki diğer evcil hayvanlardan, yaşam düzenindeki bir değişiklikten ya da vücudunun başka yerlerinde ağrı nedeniyle yüksek düzeyde stres yaşayan bir kedi sistite karşı daha savunmasız olacaktır.

Kısaca kedilerde sistit nedenleri: Mesane taşları, mesane iltihaplanması, Mesanenin sinirlerini ve kaslarını etkileyerek normal idrara çıkmayı değiştiren nörolojik bozukluklar ve üretral darlıklar gibi anatomik anormallikler. Anormal idrara çıkmanın yaygın nedenlerinin tümü ortadan kaldırıldığında, kedilere sistit tanısı konulur.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde İdrar Kaçırma: Kedilerde İdrar Sorunları

Dişi Kedilerde Sistit Erkek Kedilere Göre Daha mı Sık Görülür?

Sistit hem dişi hem erkek kedileri etkiliyor olsa da erkeklerde daha sık görülmekte. Dişi bir kedide üretra (idrarı mesaneden ve vücuttan uzaklaştıran tüp) kısa ve geniştir. Bu yüzden tıkanma olasılığı daha düşüktür. Erkek kedilerde uzun ve dardır. Bu nedenle mesane tıkanıklığı daha risklidir. Erkek kediniz idrar yapmak için zorlanıyorsa veya perineal bölgesini ısrarla yalıyorsa kontrol için veterinerinize gitmelisiniz.

Kedilerde Sistit Tedavisi

Kedi Sistit tedavisi, genellikle stresi azaltmak için hem kedinin beslenmesinde hem de ev ortamındaki değişikliklerin yapılmasıdır. Veterineriniz ayrıca kısa süreler için ağrı kesici ve/veya iltihap önleyici ilaçlar da reçete verir. Kedilerde Sistiti tedavi etmenin ve yönetmenin en etkili yolu genellikle kedim mamasındaki değişiklikleriyle (sıvı alımını artırmak için) birlikte çevresel değişikliklerdir. Ancak bu adımların işe yaramadığı kediler için veterineriniz ek bazı durumlarda antidepresan ilaç yazar.

Kedilerde Stres Oluşumunu Önleme Yolları

  • Kedinizin su kabını temiz ve tatlı su ile doldurun.
  • Beslenme, oyun, sevgi ve dinlenme zamanlarını içeren düzenli bir plan oluşturun.
  • Kediniz kuru mama yerse, normal mama kabı yerine yükseltilmiş mama kabı alarak hızlı yemesine engelleyebilirsiniz.
  • Eğer değişiklik yapacaksanız kedinizin programında gerekli değişiklikleri zaman içinde yavaşça yapın.
  • Kedinizin oynaması için tırmalama direkleri, kedi apartmanları ve oyuncaklar ekleyin.
  • Kediniz dışarı çıkmasa bile kediniz için stres kaynağı olabileceğinden yabancı kedilerin mülkünüze girmesini engellemeye çalışın.

Evde birden fazla kedi varsa her birinin kendine özel mama kabı, tuvalet kabı olmasını sağlayın. Dinlenme yerleri olmasını sağlayarak evinizdeki kediler arasındaki rekabeti azaltın.

Kedim Su İçmiyor, Diyorsanız Sıvı Alımını Arttırın

Kediniz daha fazla sıvı alırsa bu, mesanesinin daha az tahriş olduğu ve Sistit'in geri gelme riskini azaltır. Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır, ancak açık ara en etkili olanı, kediniz şu anda kuru mama kullanıyorsa, ıslak mamaya geçmektir. Kediniz için önemli bir stres tetikleyicisi olabileceğinden, herhangi bir diyet değişikliği her zaman kademeli olarak yapılmalıdır.

Kuru mamadan ıslak mamaya geçiş, kediniz için büyük bir değişikliği temsil eder, bu nedenle her öğünde kuru mamaya/bisküviye en küçük miktarda ıslak mama ekleyin ve aynı zamanda kuru mama miktarını azaltın. Kediniz bir karışımdan memnun kaldığında, yeni mama miktarını biraz artırın. Tamamen ıslak mamaya geçene kadar bunu yapmaya devam edin. Kuru mamadan ıslak mamaya tam geçiş iki hafta veya daha fazla sürebilir.

Kediniz yeni mamaya alışamıyorsa veterineriniz kedilerde sistit tedavisi için özel olarak üretilmiş katkı maddeleri içeren kedi maması önerebilir. Ayrıca kedinizin bol miktarda tatlı suya ve kediniz için güvenli olan diğer sıvılara erişimi olduğundan emin olmalısınız.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar