By melissa1 | 29-12-2020
Kedilerde tüy dökülmesi nedenleri nedir? He kedi sahibinin sorun yaşadığı bir durumdur. Kedilerin tüy dökmesinin farklı farklı sebepleri vardır. Kedinizin tüy dökmesi bazen mevsimsel bir dökülme olup bazı durumlar da altta yatan bir hastalığın habercisi olabilir. Kedilerin tüy dökülmesini engellemek için neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edelim.
Kedinizin tüylerini parlak ve sağlıklı görmek istersiniz. Fakat kedinizin güzel tüylerinde dökülmeler olduğunda bu durum canınızı sıkar. Bir miktar tüy dökülmesinde endişelenmenize gerek olmasa da çok tüy döküyorsa o zaman bir veteriner hekiminize görünme vakti gelmiştir.
Kedilerde tüy dökülmesi nedenlerinin en bilindiği doğal neden mevsimsel dönemlerden geçmesidir. Mevsimsel dönemlerden geçerken kediler normal olarak tüy dökecektir. Özellikle havaların ısınmasıyla yaz aylarında dökülme etkisini daha çok belli eder. Kediniz yorucu kış mevsiminde çıkarken kırılan, seyrekleşen tüylerinden kurtularak yeni sağlıklı tüylerinin çıkmasını sağlar. Kedinizin cinsi, yaşı, ağırlığı, yaşadığı çevre koşulları gibi faktörler kedilerde tüy dökülmesine neden olabilir.
Ayrıca kedilerin tüylerini dökmesinin diğer sebepleri;
Kedilerde en yaygın tüy dökülme nedenidir. Kedilerde saçkıran hastalığı oldukça bulaşıcı tehlikeli bir hastalıktır. Genellikle toplu olarak yaşayan kedi grupların arasında bulaşarak ortaya çıkar. Bu hastalığın oluşmasınındaki temel neden microsporum canis adlı bir mantar enfeksiyonu çeşididir. Kirli mikrop taşıyan bir hayvan üzerinden veya çevresinin kirli olmasından kaparak hem kendisine hemde başkalarına bulaştırmaya başlar.
Kedilerde saçkırana neden olan mantar,kedinizin derisine bir ısırık veya çizik yoluyla girer. Böylece kedinizin derisine işler ve köklerinde gelişmeye başlar. Kedinizin saçkıran olduğunu pul pul olan kırmızımsı tahrişler ve tüylerinin yuvarlak bir parça biçiminde dökülmesiyle anlayabilirsiniz. Bunun sonucunda tüyleri kolay kopmuş olacak ve kel bir görünüm olacaktır.
Kedinizde saçkıran var ise tedavi ile iyileştirilebilir. Kedi saçkıran tedavisi ile enfeksiyon olan yerin iyileştirilmesi ve kalan sporların yok edilmesiyle başlar. Kedinizin yattığı, vakit geçirdiği alanlarında güzelce temizlenmesi gerekir. Saçkıran evde yaşayan üyeler içinde oldukça tehlikelidir. Bu nedenle kedinizde herhangi bir belirti görüyorsanız durum daha fazla kötüleşmeden veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz. Kedinizin bağışıklık sistemi zayıfsa eğer enfeksiyona çok daha kolay yakalanabilir.
Kediler kendilerini gün boyunca yalayarak temizlerler. Bu tüylerini temiz ve sağlıklı tutmaları açısından önemlidir. Anca aşırı tımar kedinizin tüylerini kaybetmesine yol açabilir.Kediler tüylerinde parazitleri, ölü tüyleri ve rahatsız olduğu şeyleri dilleri yardımıyla temizlerler. Fakat kediniz vücudunun bir bölümünü sürekli yalıyorsa o bölge tahriş olup, tüyleri seyrekleşerek aşırı dökülmeye neden olacak. Hatta kelleşme bile görülebilir. Ayrıca kediniz çok fazla temizlik yapmasının yüzünden tüy yumağı yutmasına neden olacaktır.
Kedilerde davranış bozukluğu aşırı yalamanın belirtisi olup kediniz sinirliyken kendini sakinleştirmek için yalamayı fazla yapıyor olabilir. Kediniz ile ilgilenmediğiniz de can sıkıntısı da bu durumu tetikleyebilir. Kedinizin kendisini aşırı tımar ettiğini görürseniz veteriner hekiminizden yardım almalısınız.
Kedilerin maması, onların tüylerini beslemiyor ve sağlıklı olmasını sağlamıyorsa kedinizin tüylerinin dökülmesine neden oluyorsa mamasını değiştirmelisiniz. Kedilerin tüylerini korumak için gerekli proteini almaları gerekir. Aldıkları proteinin bir kısmı derilerinin yenilenmesini sağlar. Kedinizin protein alımı yeterli değilse tüylerinin ince, seyrekleşmiş bir yapıya sahip olurlar.
Kedinizin tüylerini sağlıklı tutmak için A ve E vitamini kullanarak kedinizin tüylerini kaybetmesine engel olabilirsiniz. Kedinizin yeterli miktarda vitamin ve protein almasını istiyorsanız veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Kedinizin tüylerini hafta bir veya iki kere kedi fırçası ve kedi tarağı ile tarayarak ölü derilerinden kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kediniz tüy dökme dönemlerini kolayca atlatacaktır.
Ayrıca kedi sahiplenmek istiyor ve kedi tüyü sorunuyla uğraşmak istemiyorsanız Tüy Dökmeyen Kedi Irkları yazımıza bakmanızı tavsiye ederiz.