By melissa1 | 27-02-2021
Kedilerde uyku tüm canlılarda olduğu gibi en doğal dinlenme yöntemidir. Kediler ve kedigiller soyundan olanlar gözlerine iyi gelen her yer onlar için uyuma istasyonudur. Kediler ihtiyaçlarını karşılamak için uzun süre uyuyabiliyorlar. Kedilerde uyku süresi yaşlarına ve aktivitelerine göre değişkenlik gösterir. Ortalama kedilerin uykuya harcadıkları saat genellikle 14-18 arasında değişir. Bu sevimli minikler insanlardan 2 kat daha fazla uyuyorlar. Fakat kediler bu uzun sürede uykuları kesintilidir. Hafif uykular halinde geçirirler. Bu uzun uyku sürelerinin sadece üçte birini derin uykuda geçirirler.
Kediler avcılık içgüdüleri olduğu için gözlerine kestirdikleri her şeyi av olarak görürler. Bu yüzden de çok fazla enerji harcarlar. Kaybettikleri bu enerjiyi geri kazanmak için uzun bir uykuya ihtiyaçları vardır. Doğadaki kediler için durum böyle. Ev kedileri çok fazla av peşinde koşmasalar da genlerinden dolayı biyolojik olarak uyku isterler.
Ev kediniz yaramaz ve yerinde duramaması gün içinde oradan oraya koşturup durması bir süre sonra pilini bitirir.Enerjilerini sonuna kadar kullanan bu kediler yavruluk dönemlerinde yer fark etmeksizin oldukları yerde sızarlar. Yer ayrımı yapmayan yavru kedi kısa bir derin uykudan sonra yenilenmiş bir şekilde uyanır. Kedilerin bu uykulu halleri komik kedi videolarına da konu olmuştur. Günün çoğunu uyuyarak geçiren kediler geceleri azmak için yeterli miktarda enerji depolamış olurlar.
Vahşi doğada yaşayan kediler için hayat; uyumak, yemek ve oynama döngüsü üzerine kurulmuştur. Uyku bu diğer ihtiyaçlarının bir adım önündedir. Vahşi doğadaki kediler ise doğaları gereği tabiat onları gündüz uykuya teşvik eder. Kediler alacakaranlıkta ve şafak zamanlarında uyanık kalırlar. Alacakaranlıkta uyanık olmalarının nedeni de atalarından kalan bir alışkanlıktır. Kediler küçük hayvanları avlayan canlılardır. Bu nedenle avlarını alacakaranlık ve sabah karşı vakitte peşine düşüp avlarlar. Kediler bu saatlerde harcadıkları av enerjini gündüz vakitlerinde uyuyarak kazanırlar.
Bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da yapılan analizler rüya gördüğünü gösteriyor. Kedilerin derin uykuya daldıktan sonra çıkardıkları; mırıldanmalar, ayaklarını ve kuyruğunu sallaması ve bıyıklarını hareket ettirmeleri rüya görebildiklerini işaret ediyor. Kedilerin güvende hissetmeleri doğrultusunda kaliteli bir uykuya dalmalarına da yol açar. Kedilerin rüya gördüğüne dair işaretlerini görmüş olsakta maalesef ki rüyalarında ne gördüklerini bilmiyoruz.
Kedilerin horladığını merak edenler için hemen söyleyelim: Kediler uykusunda horlar. Basık buruna sahip kedilerde horlama daha yaygın görülüyor. Bir örnek vermek gerekirse basık burunlu kedilerden olan İran kedi ırkının horlamaya yatkınlığa diğer kedi ırklarına göre daha yaygındır. Kedilerde horlamanın bazen normal bir durumken bazen de bir hastalığın habercisi olma ihtimali vardır. Horlama uyku sırasında nefes alıp verirken sorunlara neden olur. Bu yüzden basık burunlu bir kedi sahibiyseniz kediniz sürekli horluyor ve nefes sıkıntısı çekiyorsa veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Kedilerin rahat uyuduklarını uyku pozisyonlarından anlarsınız. Her kedinin kendine özgü, garip uyku pozisyonu vardır. Kediler kış aylarında ve soğuk günlerde uyumak için sıcak yerler ararlar. Sıcak ve yumuşak yer onların uyumak için ideal yerlerdir. Ayak altında olmayan köşede bir yer onlar için iyi olacaktır. Yaz aylarında ise sıcaktan kaçarak gölge ve serin yerler ararlar. Karton kutular kediler için cezbedici yerlerdir. Bir karton kutu kedinin uyuması için konforlu bir yer sağlar.
Kedinizle yatıyorsanız yatağa gerek olmadığını düşünmüş olabilirsin. Fakat sürekli kediniz ile uyumanız hem onu hem de sizin için bir süre sorun olur. Kediler zaman zaman yalnız başlarına bir köşeye çekilmek istiyor. Kediye ait özel bir yatağın olması onun için iyi olacaktır. Kedi yatağı alırken de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan biri kedinizin yatacağı yer yumuşak olmalı. Sizin içinde yıkanması kolay ve yıkanabiliyor bir yatak olmasını tercih edersiniz daha iyi olacaktır. Ayrıca etrafı kapalı bir yatak olması da kedinin üşümesinin önüne geçer.
Yukarıda bahsettiğimiz özelliklere sahip pekçok kedi yatağını; internetten ya da petshoplardan temin edebilirsiniz. Bizim önerimiz gidip görerek almanız yönünde. Kedinizin yatağını aralıklarla temizlemeniz gerekir. Aksi takdirde parazit ve bakterilerin istilası hastalıklara kapı açabiliyor. Eğer evdeki imkanlarla bir yatak yapmak isterseniz o da mümkündür. Her evde bulunan battaniye, minder, plastik leğen içerisine bir örtü serilmesi veya karton kutudan da bir yatak yapabilirsiniz.