Kedilerde kızgınlık dönemi hem kediler hem de insanlar için oldukça zor olabilir. Kediler belirli aralıklarla çiftleşme dönemine girerler ve bu dönemde alışılmışın dışında hareketler sergileyebilirler. Kedi besleyenlerin bu süreçte anlayışlı ve kontrollü olması oldukça önemlidir. Kedilerin çiftleşmek istediğini anlamak için onları yakından takip etmek yeterlidir. Kediler çiftleşme döneminde olduklarını belli etmek için birçok yöntem kullanırlar.
Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Neler?
Genel olarak erkek kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri şöyle sıralanabilir;
Erkek kediler kızgınlık dönemlerinde uzun uzun miyavlayabilirler.
Özellikle erkek kediler kızgınlık döneminde agresif tavırlar sergileyebilirler.
Erkek kediler kızgınlık döneminde iştahsızlık ve beslenme sorunu yaşayarak kilo verebilirler.
Evcil kediler çiftleşme döneminde ilk fırsatta evden kaçacaktır. Onun evden çıkmak için hiç olmadığı kadar istekli olduğunu görüyorsanız kızgınlık dönemimde olduğunu anlayabilirsiniz.
Erkek kediler kızgınlık döneminde evin farklı bölgelerine idrar bırakabilirler. İdrarı her zamankinden farklı olarak püskürtme şeklinde yaparlar.
Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Neler?
Genellikle dişi kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri şöyle sıralanabilir;
Dişi kedilerin kızgınlık döneminde en sık görülen belirtilerden biri kendi etrafında dönmesi ve yerde yuvarlanmasıdır.
Evin boş odalarında uzun süre miyavlayabilirler.
Dişi kedilerin çiftleşme döneminde hormonsal etkilerden dolayı iştahsızlık görülür. Bu durum kısa sürede kilo kaybına neden olabilir. Dişi kedilerin çiftleşmek istediğini anlamak için hareketlerini dikkatlice inceleyebilirsiniz.
Kuyruğunu sık sık havaya kaldırıp pozisyon alarak çiftleşmeye hazır olduğunu belli edebilir.
Dişi kediler kızgınlık döneminde daha çok ilgi isteyebilir. Kendisini besleyen kişiye sık sık sürtünerek sevilmeyi bekleyebilir.
Dişi kediler kızgınlık döneminde daha sık idrara çıkmak isteyebilir ve bunu sık sık size bakıp miyavlayarak belli edebilir. İdrara çıkma isteğinin esas nedeni koku bırakma içgüdüsüdür.
Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?
Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi ve aşamaları şöyle sıralanabilir;
İlk aşamada genel muayene ve gerekli tetkikler yapılır. Kedinin operasyona uygun olup olmadığı test edilir.
Operasyona uygun olan kedinin işlem öncesi gerekli hazırlıklarının yapılması için kediyi besleyen kişi bilgilendirilir. Kedinin kısırlaştırma operasyonundan 12 saat önce mama ve su tüketmemesi gerekir.
Operasyon sırasında kediye genel anestezi uygulanır ve kedi hiçbir şey hissetmez.
İlk aşamada testislerin bulunduğu bölgeye kesi uygulanır ve testisler çıkarılır.
Son aşamada testislere bağlı olan kanallar ve damarlar birleştirilir.
Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi sırasında işlemin uygulandığı bölgeye dikiş atılmaz. Operasyonun yapıldığı bölge sprey ve batikon ile iyice temizlendikten sonra işlem tamamlanır.
Kedilerin Kızgınlık Döneminde Neler Yapılmalıdır?
Kedilerin kızgınlık döneminde yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
Kedinizle sık sık vakit geçirmeli ve ona beklediği ilgiyi göstermelisiniz.
Onu yalnız bırakmaktan kaçınmalı ve çiftleşmesini istemiyorsanız evden kaçmasını engellemelisiniz. Evden kaçan evcil kediler sokağa ve arabalara alışık olmadıkları için araba çarpmasına ve çeşitli kazalara maruz kalabilirler. Bununla birlikte, kızgınlık dönemindeyken sokaktaki kedilerle kavga ederek yaralanabilir ve hastalanabilirler.
Onunla oyunlar oynayarak dikkatini dağıtabilir ve onu yorarak enerjisin atmasını sağlayabilirsiniz.
Kızgınlık döneminde hem erkek hem dişi kedilerde iştahsızlık olduğundan ani kilo kayıplarını engellemek için onları beslemeye çalışmalısınız. Onların sevdiği kaliteli ve yararlı mamaları yemelerini sağlamanız, onlar için iyi olacaktır.
Erkek kediler evin farklı bölgelerine idrar bırakarak kötü kokuya ve kire neden olabilirler. Bu dönemde kedinize karşı anlayışlı olmalı, kedinizi korkutmamalı ve cezalandırmamalısınız.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?
Erkek kediye nazaran dişi kedilerin kısırlaştırma işleminden farklı olarak 2 ayrı yöntem kullanılabilir.
Genel olarak dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi için ilk yöntem ve aşamaları şöyle sıralanabilir;
İlk aşamada gerekli tetkikler ve genel muayene yapılır. Kedinin kronik bir rahatsızlığı olup olmadığı sorgulanır.
İşlem sırasında genel anestezi uygulanır.
Yumurtalıkların tamamı değil yalnızca bir kısmı alınır. Bu yöntemde dişi kedi ameliyat sonrası erkek kedilerle cinsel birliktelik yaşar fakat hamile kalamaz.
İşlem tamamlandıktan sonra işlemin uygulandığı bölgeye dikiş atılır.
İkinci yöntem ve aşamaları şöyle sıralanabilir;
İşlem öncesinde gerekli tetkikler ve genel muayene yapılır. Kedinin kronik bir rahatsızlığı olup olmadığı sorgulanır.
İşlem sırasında genel anestezi uygulanır.
Yumurtalıkların tamamı alınır. Bu işlemden sonra dişi kedide çiftleşme isteği ve kızgınlık dönemine has belirtiler görülmez.
İşlem tamamlandıktan sonra işlemin uygulandığı bölgeye dikiş atılır.
Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi sonrası metritis, yumurtalık kisti ve kanser oluşumu gibi olumsuzlukları önlemeye yardımcı olur.
Kısırlaştırma işlemi sonrası kedilerin kızgınlık dönemindeki anormal davranışları ve agresif tavırları engellenmiş olur.
Erkek kedilerin kızgınlık döneminde evin farklı bölgelerine koku bırakma güdüsü ortadan kalkmış olur.
Kedilerin evden kaçması ve sokakta yaralanıp ölme riski ortadan kalkar.
Kedilerin çiftleşmek istediğini anlamak kolay olsa da bunu engellemek zor olabilir. Erkek kedilerin ve dişi kedilerin bu dönemde kontrol altında tutulması zor olduğundan birçok farklı yöntem uygulanabilir. Kedilerin kızgınlık dönemindeki anormal hallerinin önüne geçmek için tek seçenek kısırlaştırma ameliyatıdır. Kısırlaştırma işleminden sonra kedilere iyi bakılmalıdır. Rahat ve temiz yerde uyumaları, dişi kedilerin işlem sonrası sık sık hareket ettirilmemesi gerekir. Kızgınlık döneminde kilo veren kedilerin kısırlaştırma işleminden sonra iyi beslenmeleri gerekir.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.