By melissa1 | 09-09-2021
Kedilerin tavuk yemesi sağlıkları için tehlikelidir. Kedilerin beslenmesinde yapılan en sık hatalardan biri de tüylü dostunuza tavuk kemiği vermenizdir. Fakat bu durum ölümle sonuçlanabilir. Kediler tavuk ve kemiklerini çok severler. Pek çok ebeveyn de yedikleri tavuğun kemiklerini ya da kemikli tavuk vermektedir. Ancak bu kediniz için çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Yıllardır kedisine tavuk verenler ve bunun sonucunda bir şey olmadığını söyleyenler de var. Hiçbir şey olmadığı bir gün olmayacağı anlamına gelmez. Yazımızın devamında Kedilere tavuk verilmesi zararlı mı? Çiğ tavuğun kedilere zararları hakkında bilgi edineceksiniz.
Umarız yazılanları dikkate alır ve bundan sonra minik dostunuzun sağlığı için tavuk vermezsiniz.
Kedinize tavuğun kemiksiz yumuşak yerlerini verebilirsiniz. Tavuğun en uygun yeri göğsüdür. Çünkü yağ oranının düşük olmasıyla protein oranının yüksek olması sayesinde hem sağlıklı hem de sindirmesi daha iyidir. İlk defa kedi besleyen kişiler ya da sokak kedilerini doyurmak için tavuk kemiklerini veriyorlar. Fakat bu kediler için tehlikelidir. Tavuk kemiği boğazın takılma ihtimali çok yüksektir. Böylece ciddi sağlık sorunlarına kapı aralamış olursunuz. Ölçülü ve oranlı porsiyonlarda vermeniz dâhilinde tavuk kediler için zararlı değildir.
Tavuk kemiği kedilere verilmemelidir. Çünkü kedinizin boğazına takılma olasılığı vardır. Bunun sonucunda boğazına takılan kemik sonucu nefes alamayan kedilerde boğulma sık görülmektedir. Kemiklerin sivri uçlarının kedilerin yutma sırasında boğazında ciddi yaralanmalara yol açabiliyor. Kedinin damağını yaralaması, diş etlerini kanatması, yemek borusunda tıkanıklara yol açması gibi ciddi tehlikelerle yüzleşmek zorunda kalır. Ayrıca ağız içinde yaralanma, kabarmalar da yaşaması yüksektir.
Tavuk kemiklerinin kedinin boğazını ve iç organlarını yaralaması sonucu ortaya çıkan sorun hemen fark edilmeyip daha sonra ilerlemiş bir şekilde ortaya çıkar. Yaralanmalardan kaynaklı enfeksiyon, iltihaplanma gibi ciddi durumlar gözlemlenir.
Kırılmış kemiğin zarar verdiğini düşünüp tam bütün kemik vermeye çalışırsanız yine yanlış yaptığınızı söylemeliyiz. Çünkü kırılmamış bütün kemik ya da parça halinde olan kemik bağırsaklarının tıkanmasına neden olur. Bu tıkanıklık sonucu geç fark edildiği takdirde ölümle sonuçlanır.
Kedinize çiğ tavuk kesinlik vermemelisiniz. Çünkü bu besin maddesi kedilerde parazit ortaya çıkarır. Tavuk dışında çiğ kırmızı et de vermemelisiniz. Bunun nedeni çiğ tavukta ya da çiğ ette bakteri üremeleri daha fazladır. Evde yaşayan kedinizin iç parazit yaşamaması için besinleri çiğ olarak vermemelisiniz. Doğadaki hayvanlar avlarını bekletmeden yakaladıkları anda yemeye başlarlar. Böylece bakteri oluşmasına da engel olurlar. Günümüzde yer alan tavuk ve diğer etler birkaç işlemden geçtiği ve işlenmiş et olarak raflarda yerini aldığı için haşladıktan sonra vermeniz sağlığı açısından çok önemlidir. Olası bakteri ve parazitlerin önüne geçmiş olacaksınız.
Tüylü dostunuz için en güvenilir tavuk yemeği haşlanmış olanıdır. Evet kediler haşlanmış tavuk yiyebilirler. Bizler gibi ekstra bir yağ ya da herhangi baharata ihtiyacı olmayan kedilerin haşlanmış bir tavuk ziyafet gibi gelecektir. Tavuğun pişirilme yönteminden sonra gelelim neresinin verilmesi gerektiğine. Yağ oranı yüksek olan tavuk budu kesinlikle verilmemelidir. Bu kedinizde aşırı kilo alımına neden olur. Tavuğun kanat bölümü ise çok fazla kemik içermesinden dolayı kemikli yeri verilmemelidir. Yumuşak ve yağ oranının düşük olduğu yeri tavukgöğsüdür. Böylece ihtiyacı olduğu proteinleri de bu kısımdan almış olacaktır.
Tavuk derisini kedinize vermeyin. Çünkü yüksek yağ oranı içeren tavuk derilerinin protein değerleri de çok düşüktür. Sokakta yaşayan kedilere ve evdeki kedinize tavuğun derisini vermeyiniz.
Kediler yavruluk dönemlerinde çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyarlar. Bağışıklığı çok zayıf olduğu için gerekli vitamin, mineralleri anne sütünü bıraktıktan sonra besinlerden alması gerekir. Bu da tavuğun yağsız, tuzsuz, yumuşak ve proteini yüksek olan kısmı haşlanarak verilmesi ile sağlanır. Yavru kediler 2-4 aylık aralığında kemiklerinin geliştiği dönemdir. Oldukça hassas yapılarından dolayı sürekli tavuk verilmemelidir. Takviye ek gıda olarak yavrunuza tavuğun yukarıda belirttiğimiz yerinden vermeniz yeterli olacaktır.