Kediler sanılanın aksine duygusal ve insancıl hayvanlardır. Kedilerin de tıpkı insanlar gibi huzursuzluk ve çeşitli hastalıklar dolayısıyla uykusu kaçabilir. Kedilerde uyku ve beslenme bozuklukları tehlikeli sorunlara yol açabileceğinden mutlaka ciddiye alınmalıdır. Evcil kedilerin evde sürekli huzursuz olması, iyi beslenmemesi ve uyumaması kediyi besleyen için zor olabilir. Kedilerin uyuması için birçok yöntem bulunur ve bu yöntemlerin uygulanması hem kedinin hem de kediyi besleyenin rahatlamasını sağlayabilir.
Kediler Neden Uyumaz?
Kedilerin uyumama sebepleri şöyle sıralanabilir;
Kedilerde yüksek ateş, ateşin yükselmesine neden olan hastalıklar, hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar kedilerin uyuyamamasına neden olabilir.
Uzun süre aç kalan kediler açlık dolayısıyla uykusuzluk çekebilir.
Kedilerin kalabalık ve gürültülü ortamlarda uyumaları zorlaştığı için kalabalık ailelerin bulunduğu evlerde uyku sorunu yaşayabilirler.
Kediler fazla soğuğa ve sıcağa maruz kaldıklarında uyumaları zorlaşabilir.
Kediler alışık olmadıkları ortamlarda rahatsız olabilirler. Onu farklı bir eve bıraktırdığınızda ya da sahiplendirdiğinizde uyku sorunu yaşayabilir.
Fareler, kediler için en dikkat çekici avdır. Evinizde farkında olmadığınız bir fare olabilir. Fareler insanlar tarafında zor fark edilse de kediler tarafından kolayca fark edilebilirler. Gece yarısı oradan oraya koşan ve uyumayıp sizi de uyutmayan kediniz evde bir fareyi yakalamaya çalışıyor olabilir.
Kediler Nasıl Uyutulur?
Kedileri uyutmak için şu yöntemler uygulanabilir;
Kedinizin gün içinde enerjisini atması ve yorulması, günün sonunda derin bir uykuya dalmasına vesile olur. Bu nedenle bir türlü uyumayan kedinizi yorarak rahatça uyumasını sağlayabilirsiniz. Onu yormak için oyuncak fareleri kullanabilir, koşmasını ve hareketlenmesini sağlayan faaliyetleri deneyebilirsiniz.
Kedilerin uyuması için alıştığı bir ortamda olması gerekebilir. Onlara rahat rahat uyuması için konforlu bir alan yaratmalısınız.
Evcil kediniz sık sık yanız kalıyor ve pek hareket etmiyorsa eve bir kedi daha alabilirsiniz. Böylece hem yalnız kalmayacak hem de gün içinde oynayıp hareket ederek yorulacaktır.
Kediniz sizinle uyumak istiyorsa ona izin vermelisiniz. Kedilerin uyurken odanın dışında bırakılması, gece boyunca huzursuz olmasına ve yanınıza gelmeye çalışmasına neden olacaktır. Kapıyı sık sık tırmalayarak sizin uyumanıza da engel olabilir.
Kediler Neden Huzursuz Olur?
Kedilerin huzursuz olma nedenleri şöyle sıralanabilir;
Alışık olmadıkları ortamlarda son derece huzursuz olabilirler.
Kediler hasta olduklarında huzursuz olabilirler.
Aaç olduklarında huzursuz olabilirler. S
Sürekli yalnız bırakıldıklarında huzursuz olabilirler.
Kediler eve gelen farklı bir hayvandan huzursuz olabilirler.
Gürültüden ve kalabalıktan huzursuz olabilirler.
Kedilerde Uyku ve Beslenme Bozukluğu Nasıl Giderilir?
Kedilerde uyku ve beslenme bozuklukları çözümü olan sorunlardır. Tek yapılması gereken kedilerin bakımına özen gösterilmesidir. Kedinizin uyku ve beslenme sorunu yaşadığını düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken onu bir veterinere götürmektir. Gerekli tetkiklerin ve genel muayenenin ardından kedinizin beslenmesine ve uyumasına engel olan bir rahatsızlığı varsa bu tespit edilecektir. Hastalığın tespit edilmesinin ardından tedaviye başlanmalıdır. Eğer veterineriniz kedinizin uyumasına ve beslenmesine engel olacak bir rahatsızlığı teşhis edemediyse sorun psikolojik olabilir. Bu durumda yapmanız gereken kedinizi yakından gözlemlemektir. Eğer evde onu huzursuz eden bir şey varsa siz farkına varmasanız da bu onun uykusunu kaçırıyor ve psikolojisini bozuyor olabilir. Evinizdeki eşyaları incelemeli ve kedinizin bu eşyalara nasıl tepki verdiğini gözlemlemelisiniz. Örnek vermek gerekirse; evinizde büyük bir biblo varsa kediniz bundan rahatsız oluyor olabilir. Bibloyu kedinize yaklaştırarak nasıl tepki verdiğine bakın. Eğer her gün gördüğü bibloya gözlerini büyüterek ve ürkek tavırlar sergileyerek bakıyorsa, o biblodan rahatsız oluyor demektir. Bu durumda o bibloyu kedinizin göremeyeceği bir yere koymanız gerekir. Kediler özellikle hayvan biblolarından rahatsız olabilirler. Onu rahatsız eden evde saklanan bir fare ya da farklı bir hayvan da olabilir. Evinizin her yerini kontrol ederek fare olup olmadığına bakabilir, eve getirdiğiniz kedi ya da köpekle kedinizin nasıl anlaştığını gözlemleyebilirsiniz.
Kedilerle Uyumanın Avantajları Neler?
Kedilerle Uyumanın Avantajları Neler
Kedinizle beraber uyumanın avantajları şöyle sıralanabilir;
Kedinizle birlikte uyumanız, onun size güvenmesini sağlar.
Kediniz sizinle birlikte uyurken daha çok güvende hisseder ve daha rahat uykuya dalar.
Kediniz sizinle sık sık uyursa gün içinde size karşı daha ilgili olacaktır.
Kediler avcılık içgüdüsü dolayısıyla geceleri hep tetikte olabilirler. Kedileri gece uykusuna alıştırmanın yollarından biri, onunla birlikte uyumaktır. Kediniz her gece sizinle aynı saatlerde uyuyarak gece uykusuna alışabilir.
Her kedi olmasa da bazı kediler temas sevebilirler. Kediniz temas seviyorsa sizinle birlikte uyumak onun psikolojisine iyi gelecektir.
Kedilerle Uyumanın Dezavantajları Neler?
Kedilerle uyumanın dezavantajları şöyle sıralanabilir;
Eve ilk kez getirdiğiniz bir kediyle uyuduktan sonra alerjik reaksiyona bağlı sorunlar yaşayabilirsiniz. Hassas bünyeye sahip ve alerji hastalığı olan insanlarda kedi tüyü, alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Kediniz uyuduğu yerde rahat etmediği sürece bulduğu her yere uzanacaktır. Siz uyurken sizin üstünüze uzanıp uyuyabilir. Gece sizi uykunuzdan uyandırabilir ve uyumanıza engel olabilir.
Kediniz siz uyurken cildinizin çizilmesine neden olabilir. Bazı kediler tıpkı insanlar gibi dağınık uyuyabilirler. Bu şekilde uyuyan kediler istemeden pençeleriyle yanındakine zarar verebilir.
Kediniz kumda tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra yatağa girip uyursa, kendisine yapışan kumları yatağınıza getirebilir. Bu da hijyen sorununa yol açacaktır.
Kedilerin uyuması için onlarla birlikte uyumak etkili bir yöntem olsa da kediniz sizinle uyumaya alıştıktan sonra siz olmadan zorlanabilir.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.