By melissa1 | 31-10-2022
Kedimin tüyleri kokuyor gibi şikayetler kedi sahiplerinin en çok dile getirdikleri konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kediler her ne kadar pek çok evcil hayvana göre çok daha temiz olsalar da uygun ortamın olmaması ve hijyene dikkat edilmemesi halinde koku gibi sorunlar ortaya çıkar. Kedilerin kötü kokmasının en temel nedeni beslenme alışkanlıklarıdır. Tercih edilen mamalar veya gün içinde tükettiği diğer yiyecekler nedeniyle kedinin kötü kokması mümkündür.
Kediler çoğu zaman tuvaletlerini kendi kumlarına yapmaktadır. Zaman zaman kumu dışında da idrara ve dışkısını yapma eğilimi göstermesi halinde koku problemleri de aratacaktır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için kedinizin kumunu düzenli olarak temizlemeniz ve değiştirmeniz gerekecektir. Buna ek olarak koku yapmayacak mamalar seçmek ve özellikle çiğ tavuk, balık veya buna benzer diğer gıdaları yemesine izin vermemeniz gerekecektir. Kedim pis kokuyor diyen birçok kedi sahibi bu tür durumlardan çok sık şikayet etmektedir.
Odaya sinmiş kedi kokusu nasıl giderilir soruna alternatif birçok yanıt vermek mümkündür. Bu kapsamda çeşitli yöntemler uygulanır. Kedi kokusundan kurtulmanın yöntemlerinden bir tanesi kedinin idrar yaptığı yerlere karbonat dökülmesidir. Karbonat kokuyu kısa süreli olarak ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca eğer kumu dışında idrarını veya dışkısını yapmışsa bu alanların mutlaka deterjanla iyice temizlenmesi gerekir. Hem kötü kokunun giderilmesi hem de hijyen açısından derinlemesine temizliğin yapılması gerekecektir.
Evde kedi pisliği kokusunun olmaması için ayrıca düzenli olarak kumunun da değiştirilmesi şarttır. Evin sürekli havalandırılması da sadece kedi kokusu için değil, birçok yönden gerekli bir uygulamadır. Kedilerde kötü koku sorunlarının ortaya çıkmasının birçok farklı nedeni olduğu için ilk olarak bu sorunların tespit edilmesi gerekecektir. Zaman zaman yedikleri mamalardan da kaynaklı olarak kediler çok daha pis kokabilmektedir.
Erkek kedim kokuyor veya dişi kediden kötü koku geliyor gibi sorunlar çok sık gündeme gelmektedir. Kedinin pis kokmasının ise birçok farklı nedeni olur. Bu nedenler arasında özellikle kedinin gündelik alışkanlıkları, uyguladığınız hijyen unsurları ve daha pek çok detay kötü koku problemlerinin ortaya çıkmasında etkili olacaktır. Kedilerin pis kokmasına neden olan başlıca unsurlar kısaca şöyledir:
Kediler çoğu zaman kendi hijyenlerine dikkat etmektedir. Basit birkaç değişiklik ile kötü kokan kedinizin çok daha sağlıklı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle tercih edilecek kedi kumu ve babalar ile sağladığınız hijyen koşulları en temel etkenler arasında yer almaktadır. Uygun yaşam alanlarının sağlanamaması halinde kötü koku sorunları ortaya çıkacaktır. Kedim pis kokuyor diyen kişiler kokuya neden olan sorunu doğru bir şekilde bularak koku probleminin çözülmesini sağlayabilirler.
Yavru kedim kokuyor diyenlerin çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle aşıları henüz yapılmayan kedilerde parazit gibi sorunlar görülür. Bu tür sorunlara karşı kedi sahiplerinin önlem alması yerinde olacaktır. Kedi dışkısının yapısı incelendiğinde yüksek protein içerdiği ve amonyak gibi bir kokuya sahip olduğu görülmektedir. Bu yapısıyla birçok kişi kokudan rahatsız olur. Kedilerin idrar kokuları ise özellikle astım rahatsızlıkları yaşayan ve migren sorunu olan kişiler için zararlı olur.
Kedide herhangi bir parazit veya buna benzer farklı bir sorun bulunmuyorsa insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturmaz. Öte yandan kişilerin bu kokulara ve kediye karşı alerjik reaksiyon göstermeleri de mümkündür.
Kedilerin güzel kokması için kedinizin düzenli olarak bakımlarını yapmanız gerekir. Hali hazırda ev ortamında yaşayan kediler sürekli olarak kendilerini temizleme eğilimi gösterecekleri için çoğu zaman temiz bir görüme sahiptir. Ancak bu durum yetersiz kalabilir. Her ne kadar kediler banyo yapmayı sevmese ve yıkanmaları önerilmese de kedilerin ara ara yıkanması en azından tüylerinin temizlemesi gerekecektir. Kedim pis kokuyor diyen kişiler kısaca şu seçenekleri değerlendirebilirler:
Ayrıca Bakınız: Kedim Kumuna İşemiyor, Ne Yapmalıyım?