By melissa1 | 19-09-2022
Kedinin sağlıklı olduğu anlama için haftada en az birkaç kez rutin olarak sağlık kontrollerini yaptırmalısınız. Evde muayeneyi öncelikle göz, sonra elinizle yapabilirsiniz. Bir problem olduğunu bulmak için kedinizin normal halini bilerek onu çok iyi tanımalısınız. Kedinize sevgi bağı geliştirebilmek için size güveniyor olması, kendini sevdirmesi gerekiyor. Kedinizle temas kurarak aşağıdaki kontrol yöntemlerini yavaş yavaş uzman hekiminizin gözetiminde sağlıklı, doğru, emniyetli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Kedileriniz için öngörülen temel ölçümlerden bazıları şunlardır:
Kedilerin vücut sağlığının ölçülmesi için basit cıvalı termometreler kullanabilirsiniz. Ucuna kayganlaştırıcı krem sürerek hayvanınızın poposundan ölçüm yapabilirsiniz. Uzmanlar çok gerekmedikçe bu gibi uygulamaları kullanmamanızı tavsiye eder. Kedinizin size olan güvenini artırarak onunla temas kurabileceğiniz tedavi yöntemlerini tercih etmelisiniz. Günümüzde en çok tercih edilen en kolay yöntem parmağınızı kedinizin burun ucuna dokundurmaktır. Burun derisi hafif nemli ve soğuksa ateşi normal demektir.
Burun ucu sıcak ve çok kuru yapıda ise ateşi yükselmiş demektir. Gün içinde kedinizin ateş değeri hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Evcil hayvanınızın normal vücut sıcaklıkları 37.5-39 derece arasında olmalıdır. Bunun altı ve üstü çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir.
Kedilerin nabzının ölçülmesi sol ön ya da arka bacaktan gerçekleştirilebilir. Parmağınıza dokunarak elinizle kalp atışını hissettiğiniz bölgeden 15 saniye sayım yaparak bunu 4 ile çarpın. Yetişkin kedilerde 110-140 olan nabız, yavru kedilerde 180-220’dir. Nabzı düzenli olarak ölçtükten sonra normal değerinin altında ya da üstünde olmamasına dikkat etmeniz olumsuz bir durumun oluşması halinde vakit kaybetmeden alanında uzman bir veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Kedilerde ağırlık kontrolü ayda en az bir kez yapılmalıdır. Evcil hayvanınızı ayda en az bir kez tartarak bunu kaydetmeniz öneriyoruz. Uygulama yöntemi oldukça kolay ve pratiktir. Kedinizi kucağınıza alarak basküle çıkmanız daha sonra tek tartılmanız tavsiye ederiz. Aradaki fark kedinizin kilosu olacaktır. Bir kiloluk artış ve azalış önemsiz gibi gelse de 3-4 kilo olan kediniz için önemli, ciddi hayati fonksiyonu olan problemlerin de habercisi.
Kedilerin solunum sayısını ölçme kedinizin nefes alıp verirken karnını, hareketlerini sayabileceğiniz oldukça pratik ve kolay bir yöntemdir. 30 saniye süresince sayıp 2 ile çarpmanız gerekir. Normal solunum sayısı dakikada 10 - 25 olup kedinizin reaksiyonuna göre değişir. Evcil hayvanınız heyecanlandığında, sıcak bir ortamda bulunduğunda solunum sayısı artış gösterir. Kediniz uyurken solunum sayısı azalacaktır. Kedinin sağlıklı olduğu anlama projelerin hepsinin, tarihinin not düşülerek kayıt altında tutulması önerilir. Kedinizin aşı karnesinden farklı olan bu tür notlar için bir defter hazırlamalısınız. Kedilerin göz ve kulak muayenesi sonrasında sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Evcil hayvanınızın gözlerinin parlak, göz içinin beyaz, birkaç damarın hafif görülüyor olması gerekiyor. Kızarıklık, akıntı, donukluk olmadan göz bebeklerin her iki gözde de aynı büyüklükte olmasına özen gösterilmelidir. Evcil hayvanınızın gözleri ışıkta küçülmeli karanlıkta büyümelidir. Elinizle gözünüzü kapatarak rahatlıkla göz muayenesi yapılır; hayvanınızı çeşitli test aşamasından geçirebilirsiniz. Göz muayenesi sırasında kedinizin tepki vermesini beklemelisiniz. Eğer tepki vermiyorsa ortada bir problem var demektir. Kedinizin göz kapaklarında sarkık, şişkin, kızarıklık durumları olmamalıdır. Evcil hayvanınızın kulakları ise temiz, kuru ve kokusuz olmalıdır. Koyu akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa kediniz uyuz olmuş olabilir. Kulak muayenesi sırasında kulak kepçesinin kabuksuz ve pürüzsüz olması da kedinizin sağlıklı gelişim kaydettiğini gösterir.
Yavru Kedilerde burun ve ağız muayenesi evcil hayvanınızın sağlık durumu hakkında önemli ipuçları verir. Burun muayenesi sırasında kedinizin burnunda hiçbir akıntı olmamasına dikkat etmelisiniz. Burnun temiz olması, üzerinde herhangi bir kabuklanmaz çatlak, kuruluk belirtileri olmaması gerekiyor. Evcil hayvanınızın dişleri beyaz diş etleri pembe ise gelişimi sağlıklı demektir. Ağzında koku olmaması için bazı diş taşı ve çeşit hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Diş etlerinde kanama ve kızarıklıklar evcil hayvanınızın ağız ve diş sağlığını korumanızı sağlar. Kedinizi uzman hekiminize belirli periyotlarda muayene ettirmeniz tavsiye edilir.
Kedilerde deri tüy ve karın muayenesi evcil hayvanınızın sağlıklı gelişimini doğru ve sağlıklı şekilde izlemenizde oldukça etkilidir. Kedinizin derisi temiz ve parlak olmalıdır. Tüylerinde döküntü olmaması, kabuk bağlamaması, deride kepeklenme oluşmaması tüylerinin vücuduna doğru yatık olması sağlıklı gelişimini destekler. Deri esnek yapıda olup kürek kemiğini yukarıya kaldırdığınızda kolayca eski haline dönebilmelidir. Evcil hayvanınız çok sıvı kaybettiyse derisi hareket etmeden öylece kalır. Fiziksel olarak kedinizin iyi olup olmadığını kanıtlayan en kolay ve pratik yöntem deri, tüylerin, parlak, esnek yapıda olduğunu gözlemlemenizdir. Kedinizin karın muayenesini yaptığınızda herhangi bir şişkinlik ve kitle hissetmemeniz gerekir. Kediler karın bölgesinin ellenmesinden hoşlanmasalar da kontrol ederken onlardan ayrı durmamalısınız. Bazı şişkinlikler yemek sonrasında çişini yapmadığı için gaza bağlı olarak artar. Şüphelendiğiniz herhangi bir şişlik oluşumu vs. bir durumla karşılaştığınızda kedinin sağlıklı olduğu anlama karın muayenesini birkaç gün üst üste düzenli, periyodik olarak yapmanız önerilir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nedenleri Nelerdir?