İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediniz ile Geçireceğiniz İlk 1 Yıl İçin Yapmanız Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 16-08-2020

Kediniz ile Geçireceğiniz İlk 1 Yıl İçin Yapmanız Gerekenler

İlk yıl kediniz için, ailenizle nasıl oynanacağını ve etkileşime nasıl geçileceğini öğrenmekten güçlü ve sağlıklı büyümeye kadar giden kilometrelerce yol var. Kedinizin sağlık bakım planında proaktif olurken, yavru kedinizin doğal olağan davranışlarını tanımayı ve önceden tahmin etmeyi bilmek, öğrenmek son derece önemlidir. Doğru aşılar, parazit önleme ve güvenli sosyalleşme ile yavru kedinizin yaşam boyunca sağlıklı ve düzenli yaşamına başlayın böylece gelecek yıllarda kediniz ile çok mutlu anlar yaşayın.

Kedinizle Geçireceğiniz İlk 8 ila 10 Hafta

Yavru kedinizi bir barınaktan veya üreticiden almış olabilirsiniz, sokak kedisi veya cins ırk da edinmiş olabilirsiniz fakat bu ihtimaller hiçbir zaman nasıl başlamanız gerektiğini değiştirmez. Doğru başlamanızdan emin olmanız için bazı temel hususlar vardır;

  • Genel ve ideal olarak, yavru kediler dünyaya merhaba dediklerinin ilk 8-10 haftasını anneleri ve kardeşlerinin yanında geçirmelidir. Bu döneme genel olarak sosyalleşme dönemi denir. Yavru kediler, kendilerine özgü uygun kedi davranışlarını öğrenir ve bu zaman diliminde yaşadıkları deneyimler çevreleriyle yaşam boyu süren etkileşimleri şekillendirmeye yardımcı olur.
  • 8-10 haftalık bir kedi yavrusu dünyaya adım atmaya ve çevresini keşfetmeye artık hazırdır. Oyun ve eğlence için artık kardeşlerine bağımlı olmayan yavru kediler bağımsızlığını ilan etmişlerdir. Çevresine karşı bol miktarda merak ve ilgi duymaya başlamışlardır.
  • Bu haftalarda yavru kedi sahipleri ile kediler arasında bağ kurmanın en kuvvetli zamanıdır.

Kedinizi Eve Getirmeden Önce Hazırlık Yapın

Sahiplendiğiniz yavru kedinizi beraber yaşayacağınız eve getirmeden önce, aşağıdaki hususları dikkate almaya çalışın;

  • İdeal boyutlarda önden ve üstten yükleme özelliğine sahip bir taşıma puseti edinmelisiniz.
  • En az 5cm tuvalet kabı, kolay temizlenebilir ve kullanışlı olması önemlidir. Kediniz yavru iken tuvaleti açık kullanmanızı öneriyoruz, biraz zaman geçktikten sonra kapalı olarak kullanabilirsiniz.
  • Kedinizin keyifli vakit geçirmesini ve günlük enerjisini harcamasını sağlayacağınız çeşitli oyuncaklar. Catnip otlu olan oyuncakları tercih etmeniz kediniz açısından daha iyi olacaktır. Catnip otlu oyuncaklar kedinizin avcılık içgüdülerini ortaya çıkarmaktadır.
  • Ayrı ayrı olacak şekilde mama ve su kapları. Su kablarını melamin veya porselen olarak tercih etmeniz kediniz açısından daha iyi olacaktır.
  • Kedi bakım fırçası ve tarak. Kedinizin haftalık tüy bakımını yapmak için mutlaka lazım olacaktır. Kedinizi haftada 2-3 defa taramanızı unutmayınız.
  • Yavru kedi maması, kuru ve konserve olacak şekilde 2 çeşit satın almalısınız. Kuru mamayı öneriken miktarda vermeniz gerekmektedir. Konserve mamayı ise ödül gibi vermeniz gerekmektedir. Çok fazla konserve mama vermeniz durumunda kediniz ishal olabilir. Bu yüzden parçalara bölerek yarım yarım vermeniz onun için daha iyi olacaktır.

Rutin Kontroller ve Sağlık Durumu İçin İyi Bir Veteriner Bulun

Yavru kedinizi eve getirmenin öncelikli adımı, güvendiğiniz bir veteriner araştırıp bulmaktır. Eğer bu konuda tecrübesizseniz kedinizin cinsine göre yaşadığınız şehirde topluluk gruplarına üye olabilir onlarla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

Çoğu sevimli kedi yavruları enerji ve heyecan doludur. Onların enerjisinin sizi sağlıklı tutmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Sevimli kedinizin kapsamlı bir fiziksel muayneye, uygun aşıları olmaya ihtiyacı vardır.

İdeal olarak ilk veteriner hekim ziyareti yavru kedinizi eve getirdiğiniz ilk hafta yapılmalıdır. Eğer ki evinizde başka kedileriniz var ise yavru kedinizi eve getirmeden önce veteriner hekime kontrol ettirmelisiniz.

Bir yavru kediyi sağlıklı tutmak için aşılar, tipik olarak 16 haftalıkken yeterli bağışıklık geliştirene kadar 7-8 haftalık belirli aralıklarla bir dizi doz halinde verilir. Bu süre zarfında yavru kediniz temel hastalıklar grubuna panlökopeni (kedi hastalığı), kalisivirüs, rinotrakeit ve kuzu karşı korunacaktır.

Sağlık bakımının bir diğer ayağı ise parazit önlemidir. Ne yazık ki günümüzde genç kedi yavruları herhangi bir belirti göstermeden enfekte olabileceğinden, birçok parazite teşhis koyulamıyor. Yavru kedinizin bağırsak paraziti olmadığından emin olmak için veteriner kontrolüne giderken dışkı örneğini yanınızda götürmeyi unutmayın.

Kediniz ile Evdeki İlk Zamanlarınız

Minik yavru kedinizi eve getirdiğinizde odaları ve çevreyi keşfetmek isteyecektir. Onu biraz kendi haline bırakın, ürkütmeyin. Kedinize tuvalet kabını, beslenme alanını ve puseti göstermek için zaman ayırın.

Kedinizi taşıyıcı içinde rahat olacak şekilde eğitmek, veterinere gidip gelirken kendisini güvende hissetmesini sağlamanın kolay bir yoludur. Ayrıca pusetle arasında olumlu bir ilişki olacak, böylelikle onu pusete almakta zorlanmayacaksınız.

  • Yavru kedinizin pusete serbestçe girip çıkmasına teşvik etmek için puseti kedinizin yaşam alanında açık bırakın, dilediği gibi içerisine girip çıksın.
  • Ona sürekli ödül mamaları verin ve oyuncakları pusetin içine koyun, böyleye puset ile arasında olumlu bir ilişki olsun.
  • Sevimli dostunuzu pusetle kısa süreli gezmelere çıkarın, bu gezmeler arabalarla da olabilir böylece dışarı çıkmaktan ve arabayla gezmekten korkmaz.

Sevimli Kedinizin Günlük Aktivite Seviyesini Sürekli Takip Edin

Enerji dolu olan yavru kediler için zihinsel aktivite, en az fiziksel aktivite kadar önemlidir.

Kediler çeşitli kokulara, seslere ve dokunmaya karşı hassastır.

Kedigil türlerinde sağlıklı bir gelişim, onların doğal yırtıcı davranışlarına göre hareket etmeyi içerir. Genç kedi yavruları doğası gereği, avlanma içgüdülerini kıpırdayan cisimlerde, gölgelerde ve çeşitli oyuncaklarda kullanacaklardır.

Kedinizin Veteriner Ziyaretlerini Aksatmayın

Kedinizin ilk bir yaşında veteriner ziyaretlerini birkaç kez gerçekleştirin.

Kedinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olan rutin veteriner ziyaretlerini gerçekleştirin, bu durum kediniz için hayati önem taşır.

Siz ve veterineriniz ile birlikte, büyüyen yavru kediniz için sağlık planı oluşturan ve uygulayan bir ekip olacaksınız.

Sevimli kedinizin ilk yılının sunduğu tüm güzel anların tadını çıkarın. Birlikte mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürün.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar