By melissa1 | 02-11-2022
Köpeklerin kan kusması, köpekler için en ölümcül olarak görülen durumlardan biridir. Bundan dolayı da köpeğim kan kusuyor, ne yapmalıyım sorusunun tek cevabı olduğunu söyleyebiliriz. Kan kustuğu görüldüğü an köpeğin hemen veterinere götürülmesi gerekecektir. Gerekli müdahale, mutlaka veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Evde yapılabilecek olan hiçbir müdahale, köpeğin kan kusması engelleyemeyeceği gibi hastalığı için de tedavi olmayacaktır.
Kan kusan köpeklerin ölmesi, iç kanama geçirmesinden kaynaklanmaktadır. Köpeklerin kan kusması aslında farklı hastalıkların habercisi olabilir. Ancak köpeklerin kan kusmalarından sonra hemen ölmelerinin tek açıklaması iç kanama geçirdikleridir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de iç kanama geçirilmesi oldukça sakıncalı durumlar arasında yer alır. Bunun için köpeklerin durumuna bakılması, takip edilmesi ve iç kanama geçirmeden önce kontrol edilmeleri oldukça büyük önem taşır.
Köpeklerin kan kusmasının nedenleri, köpeklerin durumlarına göre farklılık gösterebilir. Köpekler, çeşitli durumlardan dolayı kusabilirler ancak kusmuklarının içinde kan olması durumda değişikliklerin olmasına neden olabilir. Köpeklerde görülen kanlı kusmuğun nedenleri şöyle sıralanabilir:
köpeğim kan kusuyor, ne yapmalıyım sorusunu soran köpek sahipleri, köpeklerinin kullandıkları bazı ilaçlar varsa bu ilaçların yan etkisini de göz önünde bulundurmalılardır. Ayrıca köpekler zehirlenmelerinden sonra da kan kusmaya başlayabilirler. Bundan dolayı köpeklerin durumundan detaylı bir şekilde haberdar olunması önemlidir.
Genellikle Yavru köpeklerde ishalle kusma, gençlik hastalığı olarak görülür. Yavru köpeklerin önce ishal olması, daha sonra ise kanlı olarak kusmaya başlamaları gençlik hastalığına yakalandıklarının habercisi olabilir. Gençlik aşısı olmamış olan köpeklerin mutlaka en kısa süre içinde veterinere getirilmesi gereklidir. Gençlik aşısını olmuş yavrulara ise su içirilmesi gereklidir. Eğer köpekler içtikleri suyu da kusarlarsa, acil bir şekilde onların da veterinere getirilmeleri önemlidir.
Köpeklerin iç kanama belirtileri, şöyle sıralanabilir:
Köpeklerde halsizlikle köpüklü kusma, çeşitli hastalıklara yakalandıklarının habercisi olarak görülmektedir. Ancak en fazla, köpük kusan köpeklerde mide sorunlarının olduğu görülmektedir. Sürekli olarak beyaz köpüklü kusan ve halsiz olan köpekler için mutlaka yakın zaman içinde bir veterinerin görmesi gereklidir.
Köpekleri zehirleyen besinler, şöyle sıralanabilir:
Köpekler, tüketimi kendileri için uygun olan besinleri tüketseler dahi, bozuk veya tarihi geçmiş olduğu zamanda zehirlenebilirler. Bundan dolayı köpeklerin tümü için en sağlıklı besinin köpek maması olduğu unutulmamalıdır. Çok zorunda kalınmadığı durumda köpeklere farklı besinlerin verilmemesi gereklidir.
İshalli köpeğe yapılacaklar başında köpeklere bol bol su içirilmesi gelir. Hem kusan hem de ishal olmuş olan köpekler için en önemli besin maddelerinden biri sudur. Eğer köpekler susuz kalırlarsa kusma ve ishalleri uzunca bir süre devam edebilir. Bundan dolayı farklı bir sağlık sorunu olmadığı bilinen köpekler için öncelikli olarak bunun uygulanması gereklidir. Bu durum içinde iken köpekler mama yemek istemeyebilirler. Mümkün olduğu kadar az yağlı besinlerin tüketilmesi, köpekler için çok daha sağlıklı olacaktır. Bunun için ishalleri geçene kadar yağlı besin tüketmemelerine özen gösterilmesi önemlidir.
Hastalanmış köpeklere verilecek besinler başında tavuk suyu gelir. İnsanların hastalandıkları zaman tavuk suyu veya et suyu çorba tüketmeleri gibi, midesini üşüten veya grip olan köpekler için mutlaka tavuk suyu kaynatılması gereklidir. Köpekler, fazla sıcak olursa bu suyu içemeyebilirler ancak biraz ılınmasından sonra kendileri için sağlıklı olacaktır. Midesini üşüten ve kusan köpekler için de tavuk suyu ideal yiyecekler arasında yer alır ancak tavuk suyu köpeğim kan kusuyor, ne yapmalıyım ya da ne yedirmeliyim sorularının cevabı arasında yoktur.
Ayrıca Bakınız: Köpeğim Bana Saldırıyor, Ne Yapmalıyım?