By melissa1 | 08-11-2022
Köpeklerin ateşi olduğunu anlamanın yolları vardır. Köpekler de insanlar gibi hasta olabilir ve ateşleri yükselebilir. Köpeklerin ateşleri yükseldiğinde ortaya bazı belirtiler çıkar ve bu belirtiler sayesinde ateşi olduğunu anlayabiliriz.
Köpeğin ateşi olması bazı belirtileri de beraberinde getirmektedir. Bu belirtileri fark ettiğimizde yapılması gerekenlerin uygulanması köpeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Çünkü ateş, birçok ciddi hastalığın sebebidir.
Köpeğin ateşi olduğunu gösteren belirtiler:
Ateşi olan köpeklerin iştahı kesilir ve bir şey yemek istemezler. Bu sebeple iştahsızlık ateş belirtileri arasındadır. İştahsızlık başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Diğer belirtiler de göz önünde bulundurularak veteriner hekime başvurulması önerilir.
Üşüme, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ateşin çıktığının belirtisidir. Ateşi çıkan bir köpek üşür ve titrer. Bu sebeple ateşi ölçülmelidir.
Köpeklerde enerji düşüklüğünün birçok sebebi olabilir. Bunlardan biri ateşin çıkmasıdır. Ateşi çıkan bir köpeğin enerjisi düşer, çünkü vücudu bütün enerjisini ateşin çıkmasını sağlayan enfeksiyonu ya da diğer durumları yenmek için kullanıyordur.
Bir köpeğin ateşi olup olmadığını anlamanın en iyi yolu kulaklarını ve burnunu kontrol etmektir. Ateşi olan köpeğin kulakları ve burnu ısınır. Doğru teşhis için ateş ölçülmesi gerekir.
Ateşin çıkmasına sebep olan durumlardan biri enfeksiyondur ve boğazda oluşabilecek bir enfeksiyon köpeğin ağrı yaşamasını ve ateşinin yükselmesini sağlar. Doğru teşhis için veteriner hekime danışılmalıdır.
Ateşi çıkan bir köpeğin gözleri kızarır ve bakışları yorgun olur. Köpeğin gözlerinin kızardığı fark edildiği anda diğer belirtilere bakılmalı ve köpek veterinere götürülmelidir. Göz kızarması, bazı göz hastalıklarının da habercisi olabilmektedir.
Bu belirti aslında diğer belirtilerin yanında anlam kazanmaktadır. Kusmanın birçok sebebi olabilir ya da normal bir durum olabilir. Bunun anlaşılabilmesi için diğer belirtiler kontrol edilmeli, anormal bir durum gözleniyorsa veteriner hekime danışılmalıdır. Kusma, ateşin de belirtisi olabilir.
Ateşi olan köpek çevresine ve uyaranlara karşı tepkisizdir. Enerjileri azaldığı için sürekli dinlenmek isterler.
Köpeğin ateşinin çıkmasının nedeni birden fazla olabilir. Ateş kimi zaman basit ve kolay tedavi gerektiren bir durum olabildiği gibi hayati hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Ateş belirtileri gösteren köpek derhal veterinere götürülmeli ve tedavi altına alınmalıdır.
Köpeklerinin ateşinin çıkmasının nedenleri şu durumlar olabilir:
Köpekte ateş olması vücudun işleyişini, köpeğin huzurunu ve diğer organlarını negatif etkileyecektir. Ateşin çıkması, bazı hastalıkların habercisi olabilen, köpeğin günlük yaşamını, enerjisini tamamen değiştiren ve mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur.
Köpekler için normal vücut sıcaklığı 37,9 ila 39,9 derece arasındadır. Ateşi çıkan bir köpeğin vücut sıcaklığı 41 derecelere hatta daha fazlasına yükselebilir. Bu durum köpek için çok tehlikeli bir durumdur. Vücut sıcaklığının uzun süre 41 derece ve üzerinde olması beyinde ödem oluşturur, pıhtılaşma bozuklukları meydana getirir. Bu sebeple acil müdahale edilmelidir. 48 saat yüksek ateş köpeğin hayatını tehlikeye atar.
Böyle bir durumda anında veteriner hekime götürülmeli ve ateşin düşürülmesi için tedaviye başlanmalıdır.
Köpeğin ateş ölçümü doğru termometre seçimi ile oldukça kolay olacaktır fakat halihazırda keyifsiz olan köpek ateşinin ölçülmesine engel olabilir. Bu durumda yapılması gereken köpeği en hızlı şekilde veterinere götürüp, veteriner hekimden yardım almaktır. Köpeğin ateşi çıkmışsa doğru teşhis konularak tedaviye başlanacaktır.
Köpeklerin ateşi, insanlar için olan dijital termometreler ile ölçülebilir. Termometrenin ucuna vazelin sürülerek rektuma 2-3 cm kadar itilir, termometrenin uyarısı beklenir. Bu şekilde ölçüm yapılabilmektedir.
Köpeğin ateşinin nasıl düşürüleceği konusunda kişilerin de evlerinde yapabileceği birkaç adım vardır. Fakat yapılması gereken en doğru hareket, ateşin olduğu fark edildiği anda köpeği veteriner hekime götürmek olacaktır. Çünkü ateş önemli hastalıkların belirtileri arasındadır ve tedavi gerektirir. Bunun dışında; yüksek ateşin köpek için gerçekten tehlikeli olabileceğini bilmek gerekir.
Köpeğin ateşinin düşmesi için yapılabilecekler şu şekildedir:
Ateşi çıkan bir köpek, çok fazla su kaybetmeye başlar. Bu sebeple köpeğin ateşinin çıktığı anlaşıldığı anda su içirilmesi gerekmektedir. Su, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve vücut fonksiyonlarının olması gerektiği çalışmasına yardımcı olur.
Köpeğin üstü, burunları ve patilerinin altı ılık bez ile silinebilir. Bu ateşin düşmesine yardımcı olabilecek bir yöntemdir. Fakat silinen bölgeler daha sonra kurutulmalıdır.
Havluya ya da bir kumaşa sarılı olan buzu göğüs ve karın bölgesinde gezdirmek ateşi çıkan köpeğin ateşini düşürebilir.
En doğru ölçümü ve tedaviyi veteriner hekimler yağacaktır. Bu sebeple ateşi çıkan köpek, vakit kaybetmeden veterinere götürülmelidir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Regl Dönemi Psikolojisi Nasıldır?