By melissa1 | 20-09-2022
Köpeğin titreme nedenleri şunlar olabilir:
Köpeklerin titremesinin tedavisi köpekten köpeğe göre değişiklik gösterebilir. Çünkü titreyen bir köpeğin titremesinin altında yatan sebebe göre tedavi de değişecektir. Üşüyen ya da heyecanlanmış olan bir köpek için tedavi, köpeğinizi ısıtmak ya da sakinleştirmek olacaktır. Eğer ki bu çözümler titremeyi durdurmak için yetersiz kalıyorsa veteriner hekiminize danışmanız tavsiye edilir. Şu durumlarda veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekmektedir:
Köpeklerde titremenin önüne geçebilmek için titremenin sebebinin bulunması gerekmektedir. Köpeğinizi sıcak tutmak, rahatlatmak, sağlık için gerekli olan bakımlarını ertelemeden zamanında yapmak, egzersiz yapmasını sağlamak ve toksin yiyecekleri vermemek bu durumu engelleyebilir. Bazı köpek ırkları ya da bazı ırklardaki bireysel köpekler “Genelleştirilmiş Tremor Sendromu”na yatkın olabilirler. Köpeğinizin titremesi, davranışlarının değişmesi ya da diğer belirtiler yemek yemesinin ardından ortaya çıkması sonucu gerçekleşiyorsa veteriner hekimden yardım almak son derece önemlidir. Titremenin kaynağı GTS ya da soğuk algınlığı dahi olsa ciddi hastalıkların ya da kaygının belirtisi de olabilmektedir.
Yavru köpeğin titreme nedenleri kaslarının ısı dengesini sağlayacak kadar gelişmemiş olmasıdır. Aynı zamanda vücut yağları da onları sıcak tutacak kadar gelişmemiştir. Bu sebepten dolayı da soğuk havalarda yavru köpekler uyurken titreyebilirler. Soğuktan dolayı titreyip titremedikleri uyurken göz hareketlerinin incelenmesi ile anlaşılabilmektedir. Kapalı göz kapaklarından göz hareketleri belli olmuyor ise yavruların uyurken titremesinin nedeni için soğuk hava gösterilebilir. Bu durumda ise köpeğinizi sıcak tutmayı sağlayacak bir battaniye ya da örtüyü üzerine örtmek, titremesini azaltarak daha huzurlu bir şekilde uyumasını sağlayacaktır.
Uykuda köpeğin titreme nedenleri rüya görmesi olabilmektedir. Bu durum çoğu zaman köpeğinizin uykusunun REM evresindeyken meydana gelmektedir. REM evresi, hızlı göz hareketleri olarak da bilinen bir uyku evresidir. Köpeğiniz rüya gördüğü ve derin bir uykuya geçtiği zamandır. Rüyasında bir oyuncakla oynadığını görüyor olabilir. Bu rüyaları görürken titreme ya da seğirme gözlenebilir.
Köpeklerde titremenin geçmesi için genel olarak veteriner hekiminize danışmanız tavsiye edilir. Veteriner hekim, bu durumun sebebini bulabilmek için çeşitli testler yapacaktır. Buna uygun bir tedavi planı izleyecektir. Örneğin köpeğinizin titremesi, çeşitli enfeksiyonlardan dolayı ise veteriner hekiminiz size antibiyotik ilaçlar verecektir.
Titremeye neden olacak tıbbi sorunlar şunlardır:
Köpekler stres yaptıkları zaman titrerler. Bu durum endişelenecek bir durum değildir. Fakat köpeğiniz ortada stres ya da heyecan yapacak bir durum olmadığı zaman titriyorsa mutlaka veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekir.
Köpeklerin titremesi acılı ve ağrılı bir durum olmasa da bazen köpekler ağrı duydukları için titreyebilirler. Köpeğinizde bir hastalıktan ya da ağrıdan kaynaklanan bir titreme söz konusu ise acı verici olabilmektedir. Fakat soğuk, heyecan ya da stres kaynaklı titremeler ağrılı olmaz.
Ayrıca Bakınız: Köpeğin Dişleri Neden Dökülür?