By melissa1 | 15-08-2020
Köpeklerde Beslenme: Köpeğinizi beslediğiniz miktar, yaşına, büyüklüğüne ve günlük aktivite düzeyinin yanı sıra yediği yemeyin türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir.
Genel bir kural olarak, yavru köpekler ve genç köpekler daha fazla kalori yakarlar, bu nedenle protein ve yağ bakımından daha yüksek yiyeceklere ihtiyaç duyarlar. Daha yaşlı, daha az aktif köpekler sağlıklı kalmak için daha az kaloriye ihtiyaç duyacaklardır.
Birçok veteriner hekim, hayvanlar üzerinde bilimsel çalışmalara katılan uzman kişiler, en güvenilir beslenme yönteminin evcil hayvanınızın vücut ağırlığını izlemekten yana olduğunu bildiriyor.
Köpeğinizin kilolu olup olmadığını anlamanızın en kolay yolu “elinizi köpeğinizin yanlarında kaydırın, evcil hayvanınızın kaburgalarını kolayca hissetmelisiniz” eğer ki bu durumda kaburga kemiklerini hissedemiyorsanız köpeğiniz kiloludur ve bu yüzden daha ufak porsiyonlara diyet ile beslenmeye başlamalısınız.
Eğer petshop veya süpermarketten aldığınız hazır mamalar ile köpeğinizi besliyorsanız, torba veya kutu üzerindeki “beslenme kurallarına” dikkat edin. Bu ağırlığı korumak için köpeğinizi besleyeceğiniz farklı ağırlıkları buna karşılık gelen yiyecek miktarını listeleyecektir. Kutu veya torbanın üzerindeki kılavuzu takip ederek köpeğinizin sağlığını da korumuş olursunuz.
Genel bir kural olarak mantığa aykırı görünse de, büyük cins köpekler daha az yiyecek gerektirir. Küçük cins köpekler, vücut ağırlığının kilogramı başına bir miktar yiyecekle ifade edildiğinde daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyar. Köpeklerin mama ihtiyaçları sağlıklarına, aktivite düzeylerine ve yaşlarına göre değişkenlik göstereceklerdir.
Köpeğinizin hayatının farklı aşamalarındaki porsiyon boyutları için bazı öneriler;
Yavrular tipik olarak üç ila dört haftalıkken katı mamayla tanışır ve sekiz haftaya kadar anne sütünden tamamen kesilir.
Yavru köpekler; normal büyüme ve gelişmeyi desteklemek için protein ve diğer besinler bakımından daha yüksek bir beslenme gerektirir. Sahiplendiğiniz yavru köpeğinizi hazır köpek maması ile beslemek istiyorsanız, yavru köpekler için özel olarak formüle edilmiş bir marka ve mama seçmelisiniz.
Genç yavrular, vücut ağırlıklarının her bir kilosu için besin gereksinimleri olgunlaştıkça azalmaya başlayana kadar günde en az üç kez sabah, öğlen ve akşam erken saatlerde beslenmelidir.
Yavru beş veya altı aylık olduğunda, beslenme programı günde ikiye indirilebilir.
Eğer köpeğiniz kuru mamayı iştahlı yemiyorsa, onu yemeye teşvik etmek için kuru mamaya biraz ılık su ekleyebilirsiniz. İnek sütü müshil görevi görebilir, bazı yavru ve yetişkin köpeklerde sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle inek sütünü köpeklerinize vermekten kaçının. Yavru köpeğiniz tüm yemeğini bir saat içinde yemiyorsa yemediği kısmı çöpe atın.
Yavru köpeğinizi beslediğiniz mama miktarı, büyüklüğüne, aktivitesine, metabolizmasına ve ortamına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Çok fazla beslemek sadece tombul bir yavruya yol açmaz, aynı zamanda kemik anormalliklerine ve diğer sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Sevimli yavrunuz çok fazla kilo alıyor gibi görünüyorsa, yiyecek tüketimini yavaş yavaş azaltın ancak kaburgaları gözüküyorsa porsiyonlarını arttırın. Doğru kilosu ve görünüşünden emin değilseniz, rehberlik için veterinerinizle bu konu hakkında görüşün.
Ortalama bir köpek bir yaşında olduğunda, tam olgunluğa ulaşmıştır. Bu, hasta olmadığı veya aşırı fiziksel egzersiz yapmadığı varsayılarak, genç yetişkin yaşamı boyunca beslenme gereksinimlerinin hemen hemen aynı kalacağı anlamına gelir.
Yetişkin Köpekler: Ortalama bir köpek bir yaşında olduğunda, tam olgunluğa ulaşmıştır. Bu, hasta olmadığı veya aşırı fiziksel egzersiz yapmadığı varsayılarak, genç yetişkin yaşamı boyunca beslenme gereksinimlerinin hemen hemen aynı kalacağı anlamına gelir.
Ağırlığı sabit kalmalı ve vücut ile orantılı olmalıdır. Gözle görülür bir bele sahip olmalı ve ince bir yağ tabakasının altında parmak uçlarınızla kaburga kemiklerini hissetmelisiniz.
Eğer yetişkin bir köpek sahiplendiyseniz, hazır mama ile beslemeyi tercih ediyorsanız yetişkin köpekler için özel olarak formüle edilmiş marka ve mamayı seçmelisiniz.
İnsanlarda olduğu gibi, bir köpeğin iştahı da günden güne değişebilir. İştahsızlık birkaç gün devam etmedikçe veya belirgin bir kilo kaybı veya hastalık belirtileri göstermedikçe, bu durum alarma geçmenizi gerektirmez. Bununla birlikte, yemek yeme arzusunun olmaması birçok hastalığın ilk belirtisi olabilir, bu nedenle köpeğinizin yiyecek alımını dikkatlice izleyin.
Köpeğinizi en iyi siz tanırsınız, bu nedenle bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız onu veterinere götürmekten çekinmeyin.
Aktif Yetişkinler: Orta düzeyde egzersiz, tüm köpekler için gereklidir ve yaşamları boyunca formda kalmalarına, iyi bir dış görünüşe sahip olmalarına yardımcı olacaktır. Ancak bazı insanlar gibi bazı köpekler de düzenli olarak daha yoğun egzersizlere ihtiyaç duyacaklardır.
Bununla birlikte, tipik olarak aktif bir köpek daha az aktif olduğunda örneğin; soğuk kış aylarında, burkulma veya kas çekilmesi gibi bir yaralanma geçirdiğinde, yiyecek gereksiniminin azaldığını unutmayın. Bu gibi durumlarda, uzmanlar kademeli olarak daha düşük enerjili, daha az besleyici yoğun köpek mamasına geçilmesini tavsiye ediyorlar.
Çok aktif köpekler, yorucu bir antrenmandan hemen önce veya hemen sonra beslenmemelidir. Bu, sindirim sorunlarına veya rahatsızlığa (kusma, ishal gibi durumlara) yol açabilir ve midenin bükülmesinden kaynaklanan ağrılı ve genellikle hayatı tehdit eden bir durum olan mide şişkinliği riskini arttırabilir.
Sabahları küçük bir öğün verilebilmesine rağmen, çalışkan köpekler günlük kalorilerinin büyük kısmını her gün son egzersiz seanslarından bir saat veya daha fazla süre sonra olmalıdır. Açlık ve yorgunluğu önlemek için köpeğinize artan aktivite dönemlerinde küçük atıştırmalıklar veya ikramlar da verebilirsiniz. Köpeğinizin aralıklı olarak dinlenmesine izin verin. Her zaman temiz suya ihtiyacı olduğundan suya erişiminden emin olun.
İnsanlarda olduğu gibi, köpeklerin de beslenme gereksinimleri de yaşlandıkça değişecektir. Yaşlı köpekler, enerji gereksinimlerini azaltmışlardır ve bu nedenle gençken yaptıklarıyla aynı miktarda yiyecek tüketmemelidir.
Evlat edinilmiş yaşlı köpeğinizi hazır mama ile beslemek istiyorsanız, gerekli tüm besinleri dahil ederken kalorileri azaltan markalar arayın.
Tüm köpekler gibi yaşlı köpekler de genel sağlıklarına ve aktivite düzeylerine göre beslenmelidir. Daha az aktif bir köpek, dikkat edilmezse hızlı bir şekilde kilo alabilir.