By melissa1 | 09-08-2020
Köpek sahiplenme sonrası ilk 1 hafta çok önemlidir. Yeni köpeğinizin size ve ortama alışması gerekmektedir. Bunun en önemli nedenleri köpeğinizin nerede olduğunu bilmemesi ve sizden ne bekleyeceği konusunda hiç bir bilgisi olmamasıdır.
Köpeğinizle geçireceğiniz ilk gün sizin ve onun açısından zor olabilir. İlk etapta onu yabancılar ile tanıştırmadan önce yaşadığınız aile bireylerine tanıştırın ve anlaşmaları için zaman ayırın. Eğer evde küçük çocuğunuz var ise ona köpeği sevmesini öğretebilir, bu konuda çocuğunuzu eğitebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz ile köpeğiniz arasında güçlü bir bağ oluşacaktır.
Eğer köpeğinizin kullandığı mamayı değiştirmeyi düşünüyorsanız bunu direk yapmayın. Öncelikle köpeğinizin daha önce kullandığı mamayı öğrenmenizi ve ondan biraz satın almanız gerekmektedir. Mama geçişleri köpeğin sağlığı için oldukça önemli olduğunu unutmayın. Profesonel bir köpek maması satın aldıysanız üzerinde geçiş için vermeniz gereken rakamlar yazmaktadır. Genellikle bu rakamlar Köpeğinizin mamasına yeni 3/1 şekilde koymanız olacaktır. Bir hafta sonra ise yarı eski mama yarı yeni mamasından koyarak ilerleyebilirsiniz. 2 hafta bittikten sonra yeni mamaya geçiş işlemini başarılı şekilde tamamlayabilirsiniz.
Köpeğinizi ilk almaya gitmeden önce mutlaka onun rahat edebileceği boyutlarda bir köpek taşıma çantası almanız gerekmektedir. Arabada yapacağı yolculuk boyunca çok fazla sarsılmayacak güvenli bir yerde götürülmesi gerekmektedir. Bu sizinde yolculuk esnasında rahat olmanıza yardımcı olacaktır.
Köpeğiniz ile ilk eve girdiğinizde yapmanız gereken onun tuvalet ihtiyacını karşılamasına yardımcı olmanız olacaktır. Kalacağı yere götürüp alışması için ona yardımcı olmanız gerekmektedir. İlk defa sizinle yaşayacağı için olası tuvalet kazalarına hazırlıklı olun bu durum köpeğiniz açısından oldukça normal bir durumdur. Daha sonra size alıştıktan sonra ve tuvalet eğitimini tamamladıktan sonra bu tip hatalar yapmayacaktır.
Köpeğinizi ilk etapta bir kafeste tutmayı düşünüyorsanız kapısını açık bırakmanızı öneriyoruz. Strese girmemesi için istediği zaman bu alandan çıkması onu rahatlatacaktır.
Köpeğinizin yaşadığı alanı belirledikten sonra beslenme, tuvalet ve oyun planlamasını yapabilirsiniz. İlk günden itibaren köpeğinizin ilgiye ihtiyacı lacaktır. Köpeğiniz yalnız kaldığında ağlarsa bile ona çok fazla yardımcı olmayın bu durumda ileride yalnız kalmaya alışamaz ve sonraki beraber geçireceğiniz yaşamınızda size zorluk çıkarabilir. Köpeğiniz yalnız kaldığında ona yardımcı olmak istiyorsanız köpek oyuncağı alabilir ve keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Alacağınız köpek oyuncakları diş sağlığına olumlu etki edebilecek oyuncaklar olmalıdır.
İlk bir kaç gün köpeğinizin etrafında sakin olmanız ve ses çıkarmamanız gerekmektedir. Çok fazla heyecanlanmasına izin vermeyin. Bunun yerine etrafı ve sizi tanıması için ona zaman tanımanız en sağlıklı karar olacaktır.
Köpeğiniz ile geçireceğiniz ilk günlerde ona ufak komutlar verebilirsiniz. Örnek buraya gel, uzan, pati ver gibi komutlar ile aranızdaki iletişimi güçlendirebilirsiniz. Daha önceki hayatında şiddet ve vb. eylemler gördü ise sizin gösterebileceğiniz bazlı neslelerden korkabilir bu duruma hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Bu durum genelikle yetişkin köpeklerde olmaktadır.
Köpeğiniz ile geçirdiğiniz ilk hafta bittikten sonra ona uygulayacağınız beslenme ve aktivite programlarını uygulayabilirsiniz. Köpeğinizi dışarda gezdirebilir yavaş yavaş sosyalleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Sosyalleşme durumunda ortaya çıkabilecek bazı sorunlar karşısında sabırlı olmanızı tavsiye ediyoruz. Karşılayacağınız sorunlar zamanla geçecektir, çok fazla tepki vermeniz ona olumsuz yansıyacaktır. Aktivite programı sayesinde köpeğinizle çok vakit geçirecek ve yapmanız gerekenleri yavaş yavaş her 2 tarafta anlayacaktır.
Köpeğinizin sağlık durumunu kontrol ettirmek ve veteriner hekiminizin uygulayacağı aşı takvimini öğrenmek için yakınızda bulunan bir veteriner kliniğine gitmenizi önermekteyiz. Sık sık veteriner hekim değiştirmek yerine onun sorunlarına hakim olan iyi bir veteriner hekim araştırması yapmayı asla unutmayınız. Uygun bir veteriner hekim bulduktan sonra köpek eğitimine başlayabilirsiniz. Bu konuda 2 seçeceğiniz bulunmaktadır, 1. seçenekte siz kendiniz eğitim verebilirsiniz. Eğitim konusunda daha önce tecrübeniz yok ise bolca araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu konuda kendiniz başarılı olamıyorsanız iyi bir köpek eğitmeni bulabilir ve eğitim sürecini beraber ilerletebilirsiniz. Köpeğinizi eğitmene bıraktıktan sonra işiniz asla bitmiyor, eğitim aldığı zamanlarda sizinde yanında olmanız ilerleyen süreçlerde çok fazla işinize yarayacak köpeğinizin hızlı öğrenmesini sağlayacaktır.
Köpeğinizi ne sıklıklarla ve kaç gram mama vereceğinizi kesinlikle öğrenmeniz gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir bilginiz yok ise veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.
Köpeğinizin eğitimine başlamadan önce iyi bir araştırma yapmanızı ve ödüle dayalı bir eğitim programı uygulamanızı önermekteyiz. Köpeğinizle geçireceğiniz güzel zamanlar için şimdiden mutluluklar dileriz.