By melissa1 | 25-10-2020
Köpekler yıllar boyunca insanoğlunun en sadık dostu olarak kabul görmüştür. Hayvanlar aleminde insanlara öldükten sonra bile bağlı kalabilen tek hayvan diyebiliriz.
Sadakati ile bilinen bu hayvanlar birçok nedenle felç geçirebilirler.
Köpeklerin yaşamış olduğu bu felç durumu yaşamsal faaliyetlerini yani yaşamlarını sürdürebilmek içim için gerekli olan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Tüm yaşamları boyunca ağrılı bir süreç geçirirler ve belirli bölgelerinde hissetme duyusunu kaybederler. Felçli bölgenin hissedilmiyor olması oturup kalkmasına engel olur. Köpeklerde bu felç durumunu ortadan kaldırabilmek amacı ile birçok tedavi ve uygulama geliştirilmiştir.
Geliştirilen tedavilerde hayvanlar aleminin en sadık dostu olarak nam salmış köpeklerin kan dolaşımlarını hızlandırmak, kas yapısının güçlenmesi kemik yapısına olumlu etki etmesi amaçlanmıştır. Bu sayede tedavilerden olumlu sonuç almak mümkündür.
Felç sinir sisteminde oluşan bozukluklar sebebiyle oluşur. Motor bozuklukları ve bazı zamanlarda ise bilinç kaybı ile kendini belli eder. Felç geçiren köpek acilen tıbbi müdahaleye alınmalıdır.
Felç geçirmek bir hastalık değil farklı durumlardan oluşan bir sini sistemi bozukluğudur.
Bir canlının felç geçirmesi durumunda en kısa sürede tıbbi yardım yardım alınması gerekmektedir. Aynı durum sinirsel bir bozukluk durumu içinde geçerlidir.
Felç 3 aşamada gerçekleşir:
1. İlk aşama genellikle duygusal reaksiyon ile karıştırılır. Köpek titreyerek daha gergin bir duruma gelir. Aşırı şekilde salya görülür. Bu belirtiler 2 güne kadar ortaya çıkabilir arada zaman farkı yaşanabilir.
2. Kriz aşaması yaşanır. Felç geçiren köpeğin kasları kasılmaya başlar. İstemsiz bir şekilde vücudu titremeye başlar. Bazı durumlarda ise bilinç kaybı gözlenebilir.
3. Felç sona erdiğinde köpek kendine gelmeye başlar. Kafasının karışık olması sesleri anlamıyor olması normal bir durumdur.
Hayvanınızın felç geçirdiğini fark etmeniz durumunda öncelikle soğukkanlı davranmanız gerekir. Çevresinde ona zarar verebilecek tüm eşyaları ondan uzaklaştırın, herhangi bir düşme durumunda yara almasın.
Yerden kaldırmaya çalışmayın; bunun yerine çevresini yumuşak hale yastık ve benzeri şeylerle kaplayın.
Ses ve ışık gibi uyaranlardan uzak durmanız tavsiye edilir çünkü bunlar rahatsız edici faktörlerdir. Felç geçiren hayvanınıza kesinlikle su ya da mama vermeyin.
Boğulmasını önlemek amacı ile başını geriye yaslamayın. Dilini dışarı çıkarmayın.
Felç sona erdiğinde bildiğiniz, güvendiğiniz bir veterineri arayarak yardım alın.
Veteriner hayvanınızın daha önceki sağlık durumu hakkında sizden bilgiler talep edecektir. Onu doğru bir şekilde yönlendirin.
Köpeğinizin bir yara alıp almadığını, düşerken aldığı hasarı ya da varsa herhangi bir tedavi sürecini veterinere bildirin.
İyileşme sürecinde köpeğinizin yaşam alanını genişletmeniz tavsiye edilir.
Tıbbi gözlem olmadan köpeğinize ilaç vermeyin.
Felç genel olarak sara hastalığından kaynaklanır. Ama felç geçiren her köpek sara hastası değildir.