By melissa1 | 10-09-2022
Köpekler grip olması, köpek sahiplerinin endişelenmekte olduğu durumlar arasında yer alır. Köpek gripleri, köpeklerin rahatsız edici derecede hasta olmasına sebep olabilir. Bundan dolayı köpek gripleri ile başa çıkabilmek adına belirtiler iyi takip edilmeli ve gribin başladığı anlaşıldığı anda veteriner hekime muayene yaptırılmalıdır.
Köpekler de insanlar gibi grip virüsü sebebi ile grip hastalığına yakalanırlar. Grip, soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır. Soğuk algınlığı gribe nazaran daha az tehlike arz eder. Köpek gribi hastalığı ‘Canine Influenza’ olarak da adlandırılır. Köpeklerin grip olmasına neden olan virüsler H3N8 ve H3N2 virüsleridir.
Köpek gribinin yayılması solunum yolu ile gerçekleşir. İnsanlar da olduğu gibi köpeklerde meydana gelen grip de hava yolu ile bulaşabilir. Grip olan köpeklerin havlaması, hapşırması ve öksürmesi sonucu yayılan virüsler başka bir köpek tarafından solunduğu durumlarda grip virüsü yayılır.
Köpek gribi hastalığı yaşayan köpeğin kalabalık ortamlara sokulmaması önemlidir. Yürüyüş alanları, köpek parkları ve kuaförler gibi alanlara sokulan hasta köpeğin grip virüsünü etrafa yayması sonucunda başka bir köpeğin solunum yolu ile bu virüse sahip olma ihtimali çok yüksektir. Bundan dolayı köpeği grip olan kişilerin, köpeklerini sosyalleştirmemesi çok önemli bir durumdur.
Köpek gribinin belirtileri, gribin şiddetine göre değişiklik gösterebilir. İnsanlar da olduğu gibi köpeklerin yaşamakta olduğu gripte de birçok farklı dereceden bahsetmek mümkündür. Bazı grip vakaları tehlike arz etmiyorken bazıları köpeğin can sağlığını tehlikeye atacak cinsten olabilir. Bundan dolayı köpeğin göstermekte olduğu belirtiler takip edilip veteriner hekime danışılması önem taşır. Köpek gribinde meydana gelen bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Bu belirtiler, birçok köpek hastalığının belirtisi ile benzerlik gösterir. Köpeğin göstermekte olduğu belirtilerin sebebini en iyi veteriner hekimler tespit eder. Uygun önlemlerin alınması ve doğru tedavinin başlatılması için hastalık belirtisi gösteren köpeklerin en kısa sürede veteriner muayenesine götürülmesi gerekir.
Köpeklerde grip tedavisi gribin ortadan kalkmasında en önemli hususlar arasında yer alır. Solunum yolu ile bulaşmakta olan hastalıkların iyileşmesi için en doğru ve kesin yöntem veteriner tarafından önerilen tedavinin uygulanmasıdır. Köpek gribi tedavisinde en önemli durumlardan bir diğeri ise gribin bulaşmaması için köpeğin diğer köpeklerden uzak mesafede tutulmasıdır. Köpek gribi tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:
Köpek gribinin riskli olduğu durumlar söz konusu olabilir; ancak bu durum tamamen köpeğin bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Köpeklerde grip virüsü belirtileri yaşanmaya başlandığı andan itibaren köpekler izole edilmeli, diğer köpeklerden uzak tutulmalıdır. Köpek gribi belirtisi gösteren köpeklerin virüsü yayma hızı belirti göstermeyen köpeklerin gribi yayma hızından daha fazladır. Enfekte köpeklerin yaklaşık %80’i solunum yolu belirtileri geliştirirken, diğer %20’si semptomsuz atlatırlar; ancak bu durum enfeksiyonun yayılmasına engel oluşturan bir durum değildir.
Köpek gribi vakaları genel olarak hafif atlatılmakta olan vakalardır; ancak bazen tehlikeli durumlar da meydana gelebilir. Köpek gribi vakalarının yaklaşık %10’u ölümle sonuçlanır. Bundan dolayı köpek gribi hastalığı ölümcül bir hastalık olarak nitelendirilmez. Köpek gribinin ciddiyeti grip esnasında zatürre, nefes almada zorluk ve yüksek ateş görülüp görülmediğine göre belirlenir. Bu belirtileri gösteren köpeklerde yaşanan grip hastalığı genel olarak daha ciddi durumdadır. Ciddi belirtiler yaşayan köpeklerin çok geçmeden veterinere giderek muayene olması gerekir.
Köpek gribinin bulaşması genellikle köpeklerden köpeklere bulaşma şeklinde kendini gösterir. Köpek gribi, insanlara bulaşma durumu göstermez; ancak grip virüsleri çok değişken özelliklere sahiptir. Bundan dolayı grip olan köpeğin bakımından sonra mutlaka kişinin kendisini de dezenfekte etmesi, köpeği ile bakım dışında fazla vakit geçirmemesi gerekir .
Köpek gribi insanlara bulaşmasa da köpekten köpeğe bulaşan bir hastalıktır. Bundan dolayı köpek gribi yaşamakta olan köpekler 4 hafta süre ile izole edilmeli, başka köpeklerle kulübe ya da mama kabını paylaşmamalıdır.
Köpek gribi için aşı Amerika’da geliştirilmiştir. Amerika’da çok yaygın görülmekte olan köpek gribi hastalığı sebebi ile aşı geliştirme ihtiyacı duyulmuştur; ancak bu aşı günümüzde yalnızca Amerika’da mevcuttur. Türkiye’de köpek gribi hastalığı yaşamakta olan köpeklerin tedavisi aşı yöntemi ile yapılmaz. Köpek gribi yaşamakta olan köpeklerin tedavisi için en doğru yöntemi veterinerler belirler. Veterinerlerin önerdiği tedavi ve bakım önerileri dikkate alınarak grip olan köpeğin sağlığına kavuşturulması sağlanır.
Köpek gribinin süresi genellikle 2-3 haftadır; ancak bu 2-3 hafta belirtilerin meydana gelmekte olduğu süreyi ifade eder. Köpek gribi başladığı ilk hafta genellikle belirti meydana gelmez. Bu nedenle grip hastalığı yaşamakta olan köpeğin en az 4 hafta izole edilmesi gerekir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kronik Böbrek Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?