İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Nasıl Kuduz Olur? Kuduz Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 11-07-2020

Köpekler Nasıl Kuduz Olur? Kuduz Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

KÖPEKLER NASIL KUDUZ OLUR?

Burada ele alınması gereken konu kuduz hastalığının tam olarak ne olduğudur. Günlük hayatta ara sıra duyulan kuduz kelimesi hakkında insanların genel olarak bir yorumu ve bilgisi olsa da terimsel açıdan açıklamak en doğrusu olacaktır.

KUDUZ HASTALIĞI NEDİR?

 Kuduz; hasta olan bir hayvanın kişiyi ısırması sonucu, salyası veya tükürüğünde bulunan enfekte olmuş virüsün deri ya da mukozalara teması sonucu beyin iltihaplanması ve en kötü sonuç olarak da ölüme götürebilen bir tip virüs hastalığıdır.

HAYVANLARDA, ÖZELLİKLE KÖPEKLERDE KUDUZ HASTALIĞI

Köpekte bu durumun sezilmeye başlaması üzerine 10 gün gözlem süresi verilir. Bu 10 gün içinde köpeğin huyunda, suyunda değişmeler, aşırı agresif davranışlar sergilemesi, sinirlilik, korkaklık, saldırganlık durumu görülebilir. Hayvanda normalin üstünde bir ısırma, parçalama içgüdüsü ve davranışları şekillenebilir. Bunun dışında gözle görülür şekilde vücudunda felçler, yutkunma zorluğu ve normalin üstünde salya akımı görülebilir. Bu tür belirtileri gösteren köpeklerden uzak durulmalı ve en yakın veterinere götürülerek sağlık durumu tetkik edilmelidir.

KÖPEKLERDE KUDUZ HASTALIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

 Köpeklerde kuduz hastalığının tam olarak teşhisi ancak laboratuvar testleri ile konmaktadır.

KÖPEKTE GÖRÜLEN KUDUZ HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

Bunun cevabı çok net olarak evettir. Görülüyor ki kuduz hastalığına yakalanmış bir köpek sahibine ya da çevresine bu kuduz hastalığını bulaştırabiliyor. Köpekten insana bulaşan kuduz hastalığının insanlarda görülen ilk belirtileri şunlardır:

 -Kasılma

 -Bilinç kaybı

 -Sudan Korkma

 -Kaygı bozuklukları

 -Yutmada güçlük

 -Parezi ve paralizi (felç durumu)

 -Isırılan vücut bölgesinde hassasiyet ve duyu değişikliği

 gibi belirtiler örnek verilebilir.

KÖPEKLERİN KUDUZ HASTALIĞINA YAKALANMAMASI VEYA GEÇİRMEMESİ İÇİN GEREKENLER NELERDİR?

Yara veya ısırılan bölge vakit kaybetmeden su ve sabunla dezenfekte edilmelidir. Dezenfekte işlemi bittikten sonra tentürdiyot ve alkol kullanılarak yara bir kez daha silinip temizlenmelidir. Bu aşama oldukça önemlidir çünkü hastalığın hem yayılması hem de köpekten başka hayvanlara, insanlara bulaşması görece önlenmiş olur.

Göz, ağız veya burun kuduz virüsüne maruz bırakıldıysa bol su ve sabunla daha dikkatli ve özenli yıkanmalıdır.

Evcil hayvanlar özellikle köpekler yalnız bırakılmamalı ve kontrollü bir şekilde, tüm güvenlik önlemleri alınarak dışarıya çıkarılmalıdır. Köpeklerin kuduz hastalığına yakalanmaması için her yıl düzenli olarak kuduz aşısının yaptırılması gerekmektedir.

Köpeklerin sağlık rutinlerinin ve veteriner gözetiminde yapılan kontrollerinin düzenli yapılması ve aksatılmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Çevrede hasta, ölmüş ya da tuhaf davranışlar, kuduz belirtileri gösteren köpeklerin görülmesi durumunda Belediyeler, Muhtarlıklar, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri aranarak yardım istenmeli ve bilgilendirilmelidir.

KÖPEKLERDE KUDUZ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Kuduz hastalığı köpekte ortaya çıktıktan sonra tedavisi çok zor olup, hayvanı ölüme götürebilen bir hastalıktır. Ancak yine de kuduzun bulaşma yollarından sadece biri yaşanmışsa köpeği en yakın sağlık kuruluşuna götürerek kuduz profilaksisi (kuduz aşısı vb. tedavi) uygulanarak köpekten geri dönüş, iyileşme belirtileri almaya çalışılabilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar