By melissa1 | 22-02-2022
Köpekler ne zaman sütten kesilir? Yavru köpek sütten kesilmesi ile köpeğin sağılığı, sosyalleşmesi ve eğitimi etkilenmektedir. Köpeklerin sosyalleşmelerinin ve eğitimlerinin tamamlanana dek anne sütü ile beslenmeleri önemlidir. Köpeklerin sütten kesilme süreci, 4 ila 6 hafta arasında değişmektedir. Köpeğinizin bağışıklık sisteminin gelişebilmesi için bu süreye ek 4-6 hafta daha anne sütü ile beslenmelerine devam edilmelidir. Anne sütünün üretimi ortalama 8 ila 10 hafta kadar devam eder. Bu sürede verimli süt üretir. Ardından yavru köpeklerin mama ile beslenilmesine geçilir. Yavru köpek eğitiminde ve erişkin olduklarında alacakları itaat eğitiminde anne sütünün faydası bulunmaktadır. Bu nedenle köpeklerin erken dönemde sütten kesilmemesine dikkat edilmelidir.
Köpeklerin anne sütüyle beslenmeleri gereken süre, doğumlarından sonraki birkaç haftadır. Bazı durumlarda anne sütünün yanında başka besinlerde verilir. Fakat bir köpeğe anne sütünün verilmesi mümkünse, ilk tercihin anne sütü olması gerekir. Köpeklerin sütten kesilmesi birçok farklı sorunu beraberinde getirir. Yavru köpekler 3 haftalık olduklarında annesi yavrularını emzirmeyi kesebilir. Yavru köpek süt emmek için annesine gittiğinde onu itebilir. Fakat yavru köpekler güçlü ve hareketli oldukları için anneleri onları her zaman itemeyebilir. Anne emmek istemese de yavru köpekler emmeye devam eder. Zaman içerisinde anne köpek emzirmek istemediği için yavru köpekler de sütten kesilir. Köpeğin erken sütten kesilmesine neden olmak doğal bir hareket değildir. Çeşitli birçok sistemik hastalığa davetiye çıkarır.
Köpeklerin sütten kesilmesi ile birlikte yavru köpeğin ilk defa yeme alışkanlığının değiştiği dönem yaşanır. Bu süreçte köpeklerin bedensel ve davranışsal farklılıklarına şahitlik edebilirsiniz. Köpeklerin sütten kesilme döneminin gelmesi, yavru köpeklerin annesine daha az bağımlı olmasına neden olacaktır. Bu nedenle sütten kesilme dönemi sadece beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir dönem değildir. Bu süreçte köpeklerin hayatta kalma güdüleri ve yetenekleri de gelişir. Dış dünyayı daha yakından tanımaya ve keşfetmeye başlarlar. Yavru köpeklerin daha sağlıklı olmaları için kendilerine güvenmeleri gerekir. Köpeğiniz annesinden erken ayrılırsa, sosyalleşme sorunları yaşayabilir. Çünkü anne köpek yavrularına sosyalleşmenin ilk eğitimlerini vererek hayata hazırlar. Aynı eğitimi yavru köpeklere vermek zor olabilir.
Köpeklerin sütten kesildiği dönemde akıllara; yavru köpek sütten kesilince ne yer sorusu gelebilir. 8n ila 9 haftalık olunan bu süreçte, köpeklerin mideleri büyür ve daha dayanıklı olurlar. Köpeklerin süt dişleri çıkmaya başladığında besinleri daha rahat çiğner, yutar ve kolayca sindirirler. Bu nedenle acıkma sıklıkları da artar. Ayrıca eskiye kıyasla daha huysuz olduklarına rastlayabilirsiniz. Bu süreçte köpeklerin taklit duyguları ve merakları daha aktif olur. Annelerini inceler ve annelerinin yedikleri yemeği koklarlar. Yavru köpekler katı yiyecekleri çiğneme ve sindirmek için henüz yeterli gelişim sağlayamazlar. Bu dönemde kardeşleri ile oyunlar oynayıp rekabet duygusunu da tatmin edebilirler. Fakat yavru köpekler zamanından önce sütten kesilirse, çeşitli davranış problemleri görülebilir. Aşırı havlama, aşırı korku, ısırma, kemirme ve saldırganlık gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Yavru köpeklerin sütten kesildikten sonra lapaya geçiş yapması, yavaş gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Bağışıklık ve sindirim sistemi zaman içerisinde gelişen yavru köpekler için beslenme şeklinin birden değiştirilmesi doğru değildir. Bu nedenle yüksek kaliteli besinlerden oluşan lapa ile bu dönemi destekleyebilirsiniz. Yavru köpeklerin katı gıdalara alışmaları için 12 ila 18 aylık bir zamana ihtiyaç vardır. Alışma döneminde %70 anne sütü ve %30 katı mama içeren lapalar tercih edilebilir. Yavru köpekler süt dişi çıkardıkları dönemde püre ile beslenmelidir. Anne sütü ile beslendikleri öğünlerden birinde lapa yiyebilirler. Fakat yavru köpeklerin sütten kesilme zamanı gelmediyse, anne sütü verilmesi gereken her öğünde lapa verilebilir. Anne sütünün kesilerek tamamen katı gıdaya geçilmesi için yedinci haftanın beklenmesi gerekir. Lapa, yemeğin üzerine sıcak su dökülerek elde edilir ve oda sıcaklığında olması önemlidir.