İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Neden Hapşırır

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-10-2020

Köpekler Neden Hapşırır

Köpeklerde Hapşırma Hastalığın Haberci Mi?

Köpekler neden hapşırır, köpeğiniz çok sık mı hapşırıyor? Köpeğinizi hapşırırken yakalamak sevimli bir an olabilir, ancak endişelenmek için bir neden de olabilir. Köpeğinizin burnundan tahriş edici bir madde girdiğinde, vücut burundan ve ağızdan havayı dışarı atarak ondan kurtulmaya çalışır.

Bu hapşırma olarak bilinen şeydir. Köpeğinizin hapşırmasının birçok nedeni vardır. Toz, ev ürünleri, parfüm ve hatta polen burunlarını tahriş edebilir. Hapşırmanın arkasındaki nedeni belirlemek için okumaya devam edin!

Köpekler Neden Hapşırır

Hapşırma, nispeten yaygın bir semptomdur. Pek çok farklı şeyi gösterebilir, bu nedenle her duruma dikkat etmek çok önemlidir. Bir köpek, havada bulunan toz, kir ve hatta ev tipi hava temizleyiciniz gibi bazı yaygın tahriş edici maddeler nedeniyle hapşırabilir.

Tıpkı insanlar gibi, köpekler de burunlarından giren yabancı maddeleri temizlemek için hapşırabilir. Köpeğinizin kiri kokladıktan veya polen ağırlıklı çimlerin arasından nefes alıp verdikten sonra hapşırdığını fark edebilirsiniz.

Tıpkı insanlar gibi, köpekler de burunlarından giren yabancı maddeleri temizlemek için hapşırabilir. Köpeğinizin kiri kokladıktan veya polen ağırlıklı çimlerin arasından nefes alıp verdikten sonra hapşırdığını fark edebilirsiniz.

Pek çok köpek, sırt üstü yuvarlanırken mutlu bir şekilde hapşırır. Bir köpeğin bunu yapmasını izlerken, köpeğinizin genellikle mutluluk resmidir: sarkan dil, yumuşak gözler, gevşek vücut. Bazı köpekler sizi gördükleri için heyecanlandıkları veya mutlu oldukları için hapşırırlar.

Köpeğinizin Hapşırmasına Neden Olan Durumlar:

Yabancı Cisimler: Bunlar evcil hayvanınızın burnunda olmaması gereken eşyalardır. Örneğin, evcil hayvanınız etrafı kazmaktan veya koklamaktan hoşlanıyorsa burnuna biraz toprak, yaprak veya çimen gelebilir. Köpeğiniz o yabancı maddeyi doğal olarak dışarı atmak için hapşıracaktır. Evcil hayvanınızın nefesi de normalden daha hızlı olabilir ve burunda gözle görülür bir şişkinlik fark edilebilir.

Burun Akarları: Bunlar, evcil hayvanınızın burun geçişlerinde ve sinüslerinde bulunabilen pneumonyssoides caninum olarak bilinen mikroskobik canlılardır. Bu burun akarları burunda şiddetli kaşıntıya neden olabilir ve burun kanamalarına ve kronik akıntıya neden olabilir. Köpeğinizin yüzü ile zemini kazma alışkanlığı varsa, burun akarı enfeksiyonu geçirebilir.

Enfeksiyonlar: Genellikle, köpeğinizin hapşırmasının nedeni, havadaki bir şeye bir defaya mahsus bir tepki veya bir oyun hapşırmasıdır. Bununla birlikte, köpeğiniz düzenli olarak hapşırıyorsa, burun enfeksiyonu olabilir. Genel olarak, üst solunum yolu enfeksiyonu olan köpeklerin hapşırmak yerine öksürme olasılığı daha yüksektir, ancak semptomlar devam ederse yine de veterinerinize danışmanız iyi olur. Enfeksiyonlar, köpeğiniz hapşırdığında ağrıya neden olabilir ve burundan kanamaya veya akıntıya neden olabilir.

Alerjiler: Alerjik durumlar köpeklerde yaygın olmamakla birlikte bazı istisnalar dışında ortaya çıkabilir. Evcil hayvanlar, burun geçişlerini etkileyen alerji ve alerji semptomlarına karşı hassastır. Burun boşluklarından burun akıntısı da fark edebilirsiniz, bu onları rahatsız eden toz ve hatta sigara dumanı gibi herhangi bir şeyden kaynaklanabilir.

Soğuk algınlığı ve virüsler: Bir köpeğin solunum sistemine bulaşabilen birçok virüs vardır. En kötülerinden biri Distemper virüsüdür. Çünkü sinir sistemine de bulaşabilir. Diğer virüslerin sadece lokal bir etkisi olabilir. Burun akıntısına, öksürmeye ve hapşırmaya neden olabilir. Yaygın bir köpek solunum virüsü, köpek nezlesi virüsüdür. Virüsler çoğunlukla enfekte köpeklerle yakın temas yoluyla yayılır.

Hapşırmayla gelebilecek daha ciddi başka solunum yolu hastalıkları vardır. Distemper (Gençlik hastalığı) hapşırmaya neden olabilir. Bu hastalıklar öksürük, burun akıntısı, donuk gözler veya iştahsızlık gibi diğer semptomlarla birlikte gelir.

Köpeğinizin Hapşırmasıyla Alakalı Diğer Semptomlar:

  • İştahta değişiklikler
  • Davranış veya aktivite seviyesindeki değişiklikler
  • Burun akıntısı, özellikle yeşil veya sarıysa
  • Öksürme
  • Akan gözler veya donuk görünümlü gözler

Köpeğiniz Hapşırıyorsa Ne Yapmalısınız?

  • Burnu kontrol edin. İyi bir aydınlatma kaynağı kullanarak burun akıntısı, yabancı cisimler vb. Arayın.
  • • Köpeğinizin genel sağlığını değerlendirin. Normal bir şekilde yiyip içiyor mu? Herhangi bir öksürük fark ettiniz mi? Yakın zamanda bulaşıcı hastalığa maruz kaldı mı (köpek kulübelerine gitmek, bir köpek solunum virüsü almanın iyi bir yoludur).
  • Burun damlası uygulayın. Köpeğiniz için uygun burun damlası, kuru burun kanallarını nemlendirmeye ve tahriş edici maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
  • Veteriner hekiminize başvurarak tam kan sayımı ve mantar testleri yaptırabilirsiniz.
  • Rinoskopi, köpeğinize anestezi altındayken yapılan özel bir görüntüleme işlemidir . Ucunda kamera bulunan dar bir tüp, yabancı cisimleri, iltihaplı dokuları ve tümörleri aramak için köpeğinizin burnuna yönlendirilir. Böylelikle köpeğinizin burnuna kaçmış olabilecek yabancı nesnelerin tespiti yapılmış olur.

Hapşıran Köpeğinizi Veterinere Ne Zaman Götürmelisiniz?

Genellikle diğer hastalık belirtilerinin eşlik etmediği ara sıra hapşırma endişeye neden olmamalıdır. Öte yandan, özellikle açık bir neden olmadan sık sık hapşırmak müdahale gerektirebilir. Alerjiler genellikle köpeğinizin sağlığı için ciddi bir tehdit olmasa da hapşırmaya ek olarak köpeğinizin kaşınmasına veya cilt tahrişine neden oluyorsa veterinerinize danışmalısınız.

Hapşırmaya yoğun akıntı kan veya şişlik, ateş, iştah kaybı veya uyuşukluk eşlik ediyorsa, köpeğinizi hemen veterinere götürmelisiniz. Evcil hayvanınızın semptomları hakkında bilgi vererek veterinere hazırlıklı gelin. Ayrıca veterinerinize, diğer köpekleri mikroplara maruz bırakmamak için randevunuzu alırken bu durumu belirtin. Çünkü Köpek gribi oldukça bulaşıcıdır. Hapşırmanın önlenmesi, köpeğinizin hapşırmasının nedenine bağlı olarak değişecektir. Köpeğinizin rutin aşılarının zamanında yaptırılması gerekir.

Köpeğiniz hakkında farklı sormak istediğiniz soru var ise, köpek Soru-cevap forum kısmından bize iletebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar