İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Aşılama Ne Zaman Biter?

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-11-2022

Köpeklerde Aşılama Ne Zaman Biter?

Köpeklerin rutin aşıları yaşadıkları süre boyunca belirli aralıklarla yapılmalıdır. Köpeklerin aşılarla uzun bir hayat sürdükleri ve gerekli tedbirler alındığı sürece sağlıklı olabildikleri unutulmamalıdır. Köpeklerde aşılama oldukça mühimdir. Özellikle zamanında yapılması ve ihmal edilmemesi hayvan dostlarımızın sağlığını tehdit eden hastalıklara yakalanmamalarını sağlar.

Doğumdan sonra 6 ila 8. Haftasını dolduran köpeklerde aşı takvimi başlatılmalıdır. Yetişkin köpeklere yapılan aşıların tamamı yavru köpeklere yapılmaz. İlk kez veterinere götürülen yavru köpek detaylıca muayene edilmelidir. Bu muayene dışkı muayenesi ve fiziksel muayene olarak ikiye ayrılabilir. Yavru köpekler için ilk yapılması gereken aşı iç ve dış parazit aşısıdır. Bununla birlikte, karma aşının da yapılması bağışıklığı zayıf olan yavru köpeklerin çeşitli hastalıklara yakalanmalarına engel olur.

Köpeklere Yapılması Gereken Aşılar Hangileridir?

  • Karma aşısı
  • Corona aşısı
  • Bordotella aşısı
  • Kuduz aşısı
  • İç-dış parazit aşısı
  • Mikozis profilaksisi ve Lyme aşısı
  • Puppy DP aşısı

Köpeklerin rutin kontrollerinde sadece aşılama yapılmaz. Mutlaka muayene de yapılmalıdır. Böylelikle hem aşı yapılarak önlem alınmış olur hem de varsa köpekteki hastalıklar tespit edilip tedavilerine başlanmış olur. Yetişkin köpeklere ve yavru köpeklere yapılan aşılar bir tutulmamalıdır. Örneğin kuduz aşısı belli bir süreye kadar dışarı çıkmayan ve diğer köpeklerle etkileşimi olmayan yavru köpeklere hemen yapılmaz. Sık sık dışarı çıkan ve diğer köpeklerle etkileşimde olan yetişkin köpeklerde ise ilk yapılması gereken aşı kuduz aşısıdır. Aşıların yanı sıra dışkı muayenesi ve fiziksel muayene de önemlidir. Bir veteriner tarafından yapılan genel muayene, köpeklerin hastalıklarının erken teşhisinde büyük rol oynar.

Köpeklere Ne Zaman Aşı Yapılmalıdır?

Köpeklere yapılan aşıların aşamaları şöyle;

  • 8 haftalık köpeklere dışkı muayenesi ve fiziksel muayene, iç-dış parazit tedavisi, karma aşı ve Puppy DP aşısı yapılmalıdır.
  • 12 haftalık köpeklere genel muayene, karma aşı, Bordotella aşısı ve Corona aşısı yapılmalıdır.
  • 14 haftalık köpeklere genel muayene, kuduz aşısı ve Bordotella aşısı yapılmalıdır.
  • 6 aylık köpeklere fiziksel muayene, dışkı ve ağız-diş muayenesi, erkek ve dişi köpekler için kısırlaştırma işlemi, karma aşı, kuduz aşısı, Corona aşısı, Bordotella aşısı, iç-dış parazit aşısı, gerekli görülürse Mikozis profilaksisi ve Lyme aşısı yapılmalıdır.

Köpeklerde aşılama işleminde aşınıntürüne göre yapılma sıklığı değişir. Örneğin yetişkin köpeklerde karma aşı, Bordotella aşısı, kuduz aşısı ve Corona aşısı yılda bir kez yapılırken iç-dış parazit aşıları iki ayda bir yapılır.

Köpeklerin Aşıları Yapılmazsa Ne Olur?

Eğer Köpeklerin aşıları yapılmazsa sonuçları ölümcül olur. Köpeklerin sağlığı için aşıların yapılması şarttır. Aksi takdirde aşıları yapılmayan köpekler her türlü hastalığa elverişli ve savunmasız hale gelerek kısa sürede ölür.

Köpeklerde sık görülen ve ölümcül sonuçlara yol açabilen, aşılar ve gerekli tedavilerle kontrol altına alınabilen hastalıklar şöyle sıralanabilir;

  • Rabies, halk arasında bilinen adıyla kuduz hastalığı, hayvanlarda ani ölümlere yol açan hastalıkların başında gelir. Kuduz aşısı ile önlenebilen bu hastalık, hayvanlardan insanlara bulaşır. Hayvan ısırıkları ya da hayvan salyasının açık yaraya temas etmesi sonucunda insanlarda da görülebilen kuduz virüsü, aşı ile önlenmediği sürece öldürücüdür. Bu nedenle köpeklere kuduz aşısının yapılmaması hem köpeklerin hem de insanların hayatını tehlikeye atabilir.
  • Bordotella Bronchiseptica hastalığı öksürük ve kusma gibi belirtilere yol açan bir hastalıktır. Bordotella aşısıyla önlenebilir.
  • Hayvanlarda görülen Corona hastalığı, solunum yollarını tutar. Bu hastalık Corona aşısıyla önlenmeli.

Köpekler İçin Aşıların Önemi Nedir?

Köpeğiniz için aşıların önemi sanıldığından daha fazladır. Köpeklerin ortalama ömürleri 13 ila 15 yıl arasında değişir. Bu süre köpeğin cinsine göre de değişir. Bakımsız ve aşısız bir köpeğin 10 yıla kadar yaşaması beklenemez. Evcil hayvanların dışarı çıkmadıkları sürece aşıya ihtiyaçları olmadığı düşünülse de bu yanlıştır. Köpeklerin dışarıya çıkarılmaları ve gerekli aşılarının yapılması mecburidir.

Köpeklerin hastalanması için diğer köpeklerle etkileşimde olmalarına gerek yoktur. Sürekli evde olan bir köpeğin de hastalanma ihtimali vardır. Köpeklerin aşılarının ve genel muayenelerinin yapılmaması, veteriner kontrolünden geçmemesi gibi durumlar uzun yıllar yaşamasına engel olur. Bu nedenle her köpek için aşı zaruri ve önemlidir.

Köpeklere Aşı Yaptırılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeklere aşı yaptırılırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle;

  • Köpekler veteriner kontrollerinde gerginleşerek saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Hemen aşının yapılmasını sağlamak ve köpekleri zorlayıp tutmak yanlıştır. Önce köpeğinizi sakinleştirmeli, okşamalı ve ortama alışmasını beklemelisiniz.
  • Köpeğinize gereğinden fazla ve üst üste aşı yaptırmamalısınız. Üst üste yapılan aşılar köpeklerde yan etkilere sebep olur. Gereksiz ve zamansız aşıların yapılmasından da kaçınılması gerekir.
  • Bazı köpeklerin ilaçlara alerjisi vardır. Bu gibi durumlarda alerjiden haberiniz olmadan köpeğinize ilaç enjekte ettirip hastalanmasına neden olabilirsiniz. Köpeğinize bir veteriner tarafından gereken alerji testlerinin yapılması gerekir.
  • Yaşlı köpeklerde aşılar riskli olur. Bu nedenle yaşlı köpeklerde aşılama zamanı veteriner tarafından biraz uzatır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Karın Ağrısı Rahatsızlığına Ne İyi Gelir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar