İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Bağırsak Sorunları Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 17-01-2021

Köpeklerde Bağırsak Sorunları Nelerdir?

Köpeklerde meydana gelen farklı pek çok bağırsak sorunu mevcuttur. Bu sorunlar kimi zaman köpeklerin yeme düzenlerine, kimi zaman da farklı rahatsızlıklara bağlı olabilir. Bu sorunların farklı belirtiler ile kendini göstermesi mümkündür. Köpekler bağırsak problemi yaşadığı zaman genellikle huzursuz olurlar ve hasta görünüme sahip olurlar. Yaygın bağırsak problemleri ise genellikle ishal ile kendini gösterse de ishal de başlı başına bir bağırsak sorunu olabilmektedir. Peki, köpeklerde bağırsak sorunları nelerdir?

Köpeklerde Bağırsak Sorunları Nelerdir?

Köpeklerde meydana gelen bağırsak sorunları bazı durumlarda enfeksiyonlardan, bakteri ve virüslerden kaynaklanabilmektedir. Yeme düzenlerinin ve çeşitli hastalıkların da bağırsak hastalıkları üzerindeki etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür.

Köpeklerde İshal

Köpeklerde ishal durumu belli mide ve bağırsak rahatsızlıklarının bir etkisi olarak da görülebilir. Bunun yanı sıra ishalin kendi başına bir rahatsızlık olarak gözlemlenmesi mümkündür. Köpekler yedikleri yiyecekler nedeniyle, yeme düzenlerinin değişmesine bağlı olarak ya da grip ve benzeri rahatsızlıklar dolayısıyla ishal olabilmektedir.

İshal köpeklerin bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına, hastalıklara daha açık hale gelmelerine ve ayrıca su kaybı yaşamlarına neden olabilmektedir. Bu tür sorunlardan uzak olmak için ise köpeklerin beslenme düzenlerinde ani ve büyük değişimler yaşanmaması gerekir.

Köpeklerin yediği zararlı ya da zehirleyici gıdaların da ishale neden olması mümkündür. Bu sebeple de yedikleri ya da yutabilecekleri her türlü nesneden uzak durmalarında fayda olduğunu söylemek mümkündür.

Parvovirüs Enfeksiyonu

Viral bir enfeksiyon olan parvovirüs enfeksiyonu, yüksek bulaşıcılığa sahip bir rahatsızlıktır. İştahsızlık, ishal, kilo kaybı, kusma ve benzeri belirtiler ile köpeklerin bağışıklık sistemlerinin güç kaybetmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra köpeklerin bağırsaklarında etkili şekilde görülen bir virüs olan parvovirüs, genel anlamda yavru köpeklerde görülmektedir.

Köpeklere parvovirüs bulaşması için en büyük risk faktörü enfekte dışkıdır. Köpeklerin enfekte dışkıyı koklaması ya da bununla temas halinde bulunması büyük bir risk nedenidir. Bu virüsün dışkı bulaşmış olan ayakkabı ya da nesneler ile dahi taşınabileceği bilinmelidir. Bu nedenle de yavru köpeklerde parvovirüs konusunda dikkatli olunması gerekir.

Kolit Hastalığı

Kusma, ishal, gaz çıkarma ve benzeri belirtiler ile kendini gösteren kolit hastalığı köpeklerde yaygın şekilde görülebilir. Bazı durumlarda belirtiler yalnızca bunlarla kalmaz ve deride kaşıntı, döküntü gibi durumlara da sebebiyet verebilir.

Köpeklerin bağırsaklarında gelişen aşırı miktardaki bakterilerin, stresin, yeme bozukluklarının, gastrit ve benzeri mide problemlerinin, yetersiz sindirim enzimlerinin ve farklı pek çok etkenin kolit nedeni olabilmesi mümkündür. Kolit hastalığı büyük ölçüde ciddi bir hastalık değildir ve çoğu zaman ilaç desteği almadan da köpeklerin yeme düzenleri ile ortadan kaldırılabilir. Bazı durumlarda belli hastalıklar sonucu ortaya çıkan kolitin ise tedavisinde ilaç kullanımı mümkündür. Bu durumlarda diğer hastalıkların tedavisi ön planda tutulacaktır.

Bağırsak Tıkanması

Köpeklerde görülen bağırsak tıkanması problemi genellikle yavrularda meydana gelmektedir. Bağırsakların tıkanması durumu çoğunlukla yabancı bir cismin tüketilmesi ile meydana gelir. Bu yabancı cisim bir oyuncak, evdeki bir eşya ya da kumaş ürünler olabilir. Bu tür cisimlerin yutulması durumunda bağırsaklar sindirimi gerçekleştirmek zorlanır ve bağırsak tıkanması denilen rahatsızlık oluşur.

Bağırsak tıkanmasını önlemek için köpeklerin yabancı cisimleri yeme veya ısırma alışkanlıklarını engellemek gereklidir. Ayrıca beslenme düzenlerinin değişikliği de bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Bu sebeple de dışkılama düzenlerini kontrol edebilecek olan mamaları tercih etmek ve gün içinde yeteri kadar aktif olmalarını sağlamak aslında bağırsak tıkanması harici pek çok hastalığın önüne geçmek için de önemli role sahiptir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar