By melissa1 | 05-11-2022
Köpeklerde göz çapaklanmasının nedeni, göze toz kaçması, alerjik durumlar, köpeğin bulunduğu yerin kirli olması ya da bazı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Belirtileri göz çapaklanması olan hastalıklar kuru göz, katarakt, konjonktivit, gençlik hastalığı, göz nezlesi ve glokomdur. Bu hastalıklar tedavi edilmelidir, aksi takdirde görme bozukluklarına hatta körlüğe sebep olabilir.
Köpeklerde çapaklanma ciddi bir hastalığa işaret olup olmadığı diğer belirtilerin göz önüne alınmasıyla karar verilir. Eğer göz çapaklanmasının yanında ciddi belirtiler varsa köpek tedavi altına alınmalıdır. Bu sebeple köpeğin geçirdiği süreç bir veteriner hekim tarafından izlenmelidir.
Köpeğinizde çapaklanma olmasının sebebi birçok nedene dayandırılabilir. Gerçekten ciddi bir hastalığın habercisi olabileceği gibi, alerjinin ya da mevsimler değişikliğin habercisi de olabilir. Bu sebeple, köpeklerde göz çapaklanması olduğu zaman veteriner hekim tarafından kontrol edilmeli ve izlenmelidir.
Köpeklerde göz çapaklanmasının neden olduğunu bize diğer belirtiler gösterir. Göz çapaklanması ciddi göz hastalıklarına kadar gidebilir. Bu sebeple asla ihmal edilmemelidir. Tedavi edilmezse köpekler için ciddi sonuçlar doğurabilir.
Köpeklerde göz çapaklanmasının nedenleri şu şekildedir:
Köpeklerde göz çapağı tedavisi sadece veteriner hekimlerin yönlendirmesi ile yapılmalıdır. Kişi kendi başına asla tedavi etmemelidir. Veteriner hekim olmadan yapılan tedavi yöntemleri mikrobun daha fazla yayılıp, kalıcı hasar bırakmasına neden olabilmektedir.
Köpeklerde göz çapağının tedavisinin yapılabilmesi için çapaklanmanın hangi sebeple ortaya çıktığını tespit etmek gerekir. Teşhis konulduktan sonra tedaviye başlanır. Köpeklerde göz çapaklanmasının tedavisi solüsyonlar, göz damlaları ve merhemler ile yapılmaktadır.
Özellikle Köpeklerde kuru göz hastalığı bir iltihaptan meydana gelir. Gözdeki nem azalır ve tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Gözün kızarması, göz akıntısı, göz çevresinin kaşınması, göz çevresinde kaşıntı, gözde çapaklanma ve korneanın şişmesi kuru göz hastalığının belirtilerindendir.
Köpeklerde kuru göz hastalığına yaşlanma, genetik yatkınlık, virüslerin sebep olduğu hastalıklar, zehirlenmeler, metabolik hastalıklar sebep olmaktadır. Kuru göz sendromunun tedavisinde göz damlası veya suni gözyaşı uygulanmasından oluşur. Daha ciddi vakalarda ameliyat gerekli olabilir.
Köpeklerde katarakt hastalığı göz merceğinin bulanıklaşması sebebi ile ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesi köpeği körlüğe kadar sürükleyebilir. Katarakt olan köpeğin gözleri sulanır, çapaklanır. Daha sonra zamanla köpeğin göz merceği opaklaşır. Işık hassasiyeti artar. Katarakt tedavisi ameliyat ile gerçekleşir.
Köpeklerde konjonktivit, gözün beyaz kısmında meydana gelen iltihaplanmadır. Köpeğin görüşüne zarar verir. Hava kirliliği ya da gözün içerisine kir girmesi konjonktivit hastalığına sebep olur. Sonuçları köpeğin körlüğüne kadar gidebilir bu sebeple tedavi edilmelidir. Bakteriyel ve mantar, yenidoğan, foliküler ve keratokonjonktivit olmak üzere dört adet konjonktivit vardır.
Bakteri ve mantarın sebep olduğu konjonktivittir. Bakteri ve mantarlar, göz bölgesinde çoğalması ile oluşur.
Yenidoğan konjonktivit, köpeği dünyaya ilk geldiğinde ortaya çıkar. Bu hastalığa bakteri ya da virüs sebep olur.
Foliküler konjonktivit, göz hücrelerinin iltihaplanması ile meydana gelir. Göz kapağında şişlik olur.
Keratokonjonktivit, kuru göz sendromu olarak da bilinir. Gözün nem kaybetmesi ile meydana gelir.
Köpeğin konjonktivit hastalığına sahip olduğunu gösteren işaretler gözde çapaklanma, şişme, kaşıntı, gözün akması, ışık hassasiyetinin artması ve gözün kızarmasıdır. Konjonktivit hastalığının tedavisi basittir fakat sadece veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.
Köpeklerde glokom, göz sinirlerinde hasar oluşması ve köpeğin görüşünün azalması ile meydana gelir. Glokom, köpeklerin görme sağlığı açısından tehlikeli bir hastalıktır. Hastalığın ilerlemesi, köpeğin kör olmasına kadar gider. Gözlerin kızarması, çapaklanması, göz akıntısı, gözün şişmesi, glokomun belirtilerindendir. Tedavisi ilaçla ya da hasarlı göz hücrelerinin dondurulması ile yapılır.
Genellikle Köpeklerde göz akıntısı, çeşitli nedenler ile gözden mukus kıvamında salgı gelmesidir. Fazla göz akıntısı göz çapağına sebep olabilir. Göz akıntısının sebepleri alerji, kir ya da mevsim geçişleri olabilir. Göz akıntısının ciddi boyuta ulaşması, göz sağlığı için tehlikeli olabilmektedir.
Köpeklerin göz sağlığı için yapılması gerekenleri yapmak hem göz sağlığını koruyacaktır hem de eğer hastalık varsa erken teşhis konulmasında faydalıdır.
Köpeğinizin göz sağlığı için yapılması gerekenler:
Göz sağlığına dikkat etmek, köpeklerde çapaklanma önüne geçer.
Ayrıca Bakınız: Köpeğim Yalnız Kalamıyor, Ne Yapmalıyım?