By melissa1 | 06-01-2022
Köpeklerde deri hastalıkları çeşitli nedenlerden dolayı sıklıkla görülür. Özellikle bazı ebeveynler köpeklerini sürekli yıkamalarından dolayı cilt sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar. Kaşıntı, kızarıklık, tüy dökülmesi, deri üzerinde kızarıklık gibi belirtiler ne yazık ki yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Köpek deri hastalıklarının tehlikesi hafiften şiddetli dereceye kadar değişir. Bazı cilt hastalıkları diğer köpeklere, hayvanlara da geçer. Köpekerde deri hastalıkları nasıl ortaya çıkabileceğini ve bunları hem geleneksel ilaçlarla hem de köpeğinizin sağlığını güçlendirecek ilaçlarla nasıl tedavi edebileceğinizi görmek için okumaya devam edelim…
Herhangi bir cilt sorunu yaşayan köpeklerde kaşınma, tüy dökülmesi, kabuklanma ve cildinde yaralar görülür. Kaşıntı en belirgin olanıdır. Ancak ara sıra kaşınıyorlarsa endişelenmenize gerek yoktur. Sürekli kaşınma, gerginlik görülüyorsa veteriner hekime görülmeniz gerekir. Evcil hayvanınızın kaşıntılarını özellikle yemeklerden sonra, belirli bir mevsimde veya yakın zamanda herhangi bir ev işi yaptıysanız, bunların tümü altta yatan bir cilt alerjisi veya atopik dermatiti gösterebilir. Düzenli kontrol ile köpeğinizi gözlem altına almalısınız.
Dermatit köpeklerde tıpkı insanlarda olduğu gibi yiyeceklere ve çevresel faktörlere karşı alerjik reaksiyonlar gösterir. Çevresel tahriş edici maddelerden polen, toz, küf, bitkiler ve çimenleri içerebilir. Köpeklerde atopik dermatitin yol açtığı çevresel alerjinin gösterdiği belirti arasında; ciltte kızarıklık, kaşınma, derinin pul pul dökülmesi... Ayrıca kulaklarda da enfeksiyona yol açması görülür.
Köpeğiniz eğer sürekli kulağını kaşıyor patilerini yalıyorsa mantar olma riski ile karşı karşıyadır. Kaşıntıları durmuyorsa veteriner hekiminize götürmeniz en doğrusu olacaktır. Belirtileri arasında tahriş, kaşıntılı rengi soluk bir cilt görünümü olacaktır. Enfeksiyon genellikle büyümek için ideal yerler olan patilerde ya da kulak içlerine nüfus eder. Maya enfeksiyonlarının teşhis edilmesi kolaydır. Bazı durumlarda, veterineriniz oral ilaçlar, ilaçlı spreyler veya ilaçlı banyolar reçete edebilir.
Yüzeysel deri üzerinde yer alan bir bakteri folikülit cilt yüzeyinde yaralara, şişliği ve kabuklanmaya neden olur. Bu cilt sorunu kısa tüylü köpeklerde daha sık görülür. Uzun tüylü köpeklerde, en belirgin semptomlar sönük tüy yapısı derinin pullu bir hale gelmesine neden olur. Folikülit köpeklerde sebep olduğu belirtileri uyuz, alerji, yaralanma gibi diğer cilt sorunları beraberinde ortaya çıkar. Tedavi oral antibiyotikler ve antibakteriyel merhemler veya şampuanlar içerebilir.
En çok yavru köpeklerde görülüne bakteri türlerinden olan impetigo kabuklu kabarcıklara neden olan köpeklerde deri hastalığıdır. Kabarcıklar genellikle karnın tüysüz kısmında gelişir. Impetigo nadiren ciddi bir hastalıktır. Alerjik bir krem ile enfeksiyonun giderilmesi sağlanır. Genellikle daha az vakada enfeksiyon yayılabilir.
Cildin aşırı yağlanması, pul pul kepeklenmesine neden olur. Bazı durumlarda köpek yavruyken başlaması ve yaşamı boyunca sorun yaşadığı bir hal alır. Fakat seboreli köpeklerin çoğu, alerji veya hormonal anormallikler gibi başka bir tıbbi soruna neden olur. Bu durumda semptomların tekrarlanmaması için altta yatan nedeni tedavi etmek hayati önem taşır. Köpekte seborenin kendisi tipik olarak belirli ilaçlı şampuanlarla tedavi edilebilir. Köpeklerde deri hastalıkları arasında nadir görülür.
Genellikler köpeklerde bir köpeğin kafasında, pençelerinde, kulaklarında ve ön ayaklarında bulunan dairesel parçalara neden olur. pullu yamalar ve saç dökülmesi lezyonları sıklıkla çevreler. Bir yaşından küçük köpek yavruları en hassas olanlardır ve enfeksiyon diğer köpeklere ya da hayvanlara kolayca bulaşır. Çeşitli mantar önleyici tedaviler mevcuttur.
Alopesi köpekte tüy dökülmelerine neden olur. Köpeğin yaşına, alerjinin şiddetine göre tüy dökülmesi değişir. Stres, yetersiz beslenme, gıda alerjileri alerjik reaksiyona yol açar. Normalden daha fazla tüy dökülmesi görülüyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürün. Bir haftadan fazla aşırı dökülmelerin yaşanması ciddi sorunlara neden olur.
Akarların neden olduğu köpeklerde deri hastalığıdır. Genellikle bakımsız ve sokak köpeklerinde daha sık görülen cilt sorunu, deride yaralara ve lezyonlara yol açar. Ayrıca tüy dökülmesine ve ciddi kabuklara neden olur. Köpeklerde uyuz iki türlüdür; Sarkoptik uyuz ve demodektik uyuz...
Köpeklerde sarkoptik uyuz: En yaygın görülen uyuz türüdür. Hem köpekler hem de insanlar için oldukça bulaşıcı.
Köpeklerde demodektik uyuz: Normalde köpeklerin derisine nüfus eden ciddi zararlar vermeyen bir uyuz akarıdır. Bağışıklık sistemi güçlü olan köpeklerde akarlar vücuttan uzaklaştırır. Ancak bağışıklığı zayıf olan bir köpeğin vücudu akar istilasına uğrar. Bu uyuzlar insanlara bulaşmaz.
Her evcil hayvan sahibinin en büyük sorunu olmuştur. Pire dışkıları veya yumurtalar genellikle bir köpeğin paltosunda görülebilir. Diğer semptomlar arasında aşırı yalama veya kaşınma, kabuklanma ve sıcak noktalar bulunur. Tedavi edilmediği takdirde kan kaybına ve kansızlığa yol açar. Hatta köpeğinizi tenya gibi diğer parazitlere maruz bırakır.
Pire ve akarlardan daha büyüktür. Bu da onları çıplak gözle daha kolay görünür kılar. Keneler, daha küçük parazitlerin yaptığı gibi istila etmezler. Fakat bazı kene türleri ısırık ile diğer hayvanlara ve insanlara da aktaracağı zararlı hastalıklar taşır. Köpeklerde kene ısırığı; ateş, uyuşukluk, deride şişme, kusma ve ishal belirtilerini gösterir.