İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Deri Mantarı Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 11-09-2022

Köpeklerde Deri Mantarı Neden Olur?

Köpeklerde deri mantarının sebepleri şu şekildedir:

  • Deri mantarı yani dermatofitoz bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Mantar etkenine doğrudan temas etme yolu ile bulaşabilir.
  • Enfekte olmuş bir hayvan ya da insan ile temas etmesi sonucu bulaşabilir.
  • Deri mantarı, kontamine toprak elle tutularak geçirilebilir.
  • Mantar sporları, evcil hayvanların yatak takımı, fırçaları ve mobilyaları ile bulaşabilir.
  • Köpek yavruları, bağışıklık sistemi zayıflayan köpekler ya da steroid ilacı kullanan evcil hayvanlar, deri mantarına yakalanmaya çok daha yatkın olurlar.
  • Enfekte kemirgenler ile temas etmesi durumunda deri mantarı bulaşabilir.
  • Pire ısırığı da mantara sebep olabilir.

Köpeklerde Deri Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde mantarın semptomları şu şekildedir:

  • Yuvarlak kabarık tüy dökülme bölgeleri,
  • Pullu ya da kabuklu deriler,
  • Tahriş olan ve iltihaplı tüy kökleri,
  • Deride püstüller,
  • Kuru, kırılgan ya da çatlamış tırnaklar,
  • Sekonder bakteriyel deri enfeksiyonları da deri mantarı belirtileri arasında yer almaktadır. Köpeklerde deri mantarı, hayati bir hastalık değildir fakat bulaşıcıdır. Veteriner hekimin müdahalesi gerekmektedir. Köpeklerde mantar belirtilerini bilmek, hastalığı insanlara ya da evcil hayvanlara bulaştırılmamasına yardımcı olur. Deri problemleri köpeklerde cushing hastalığı, hipotiroidizm ve besin dengesizliği gibi pek çok ciddi neden ile ilişkilidir ya da alerji, farklı bir parazit ya da enfeksiyon gibi diğer deri hastalıklarının belirtileri olabilir.

Köpeklerde Deri Mantarı Nasıl Yayılır?

Köpeklerde deri mantarının yayılması genel olarak enfekte hayvanlar, mobilya ya da tımar araçları gibi kontamine nesneler ile temas edilmesiyle gerçekleşir. Mantar sporları ile ilişkili kırık tüyler, hastalığın yayılmasında oldukça önemli bir kaynaktır. Temas, her daim enfeksiyon ile sonuçlanmayabilir. Enfeksiyonun meydana gelip gelmediğini mantarın türüne, köpeğin yaşına, sağlığına, temas ettiği deri yüzeylerinin durumuna, tımar davranışına ve beslenme gibi konakçı etmenlere bağlıdır. Genç ve zayıf olan köpeklerde enfeksiyon kalıcı olabilir. Konak bağışıklığı geliştikçe enfeksiyonun daha fazla yayılması engellenir ancak bu süreç en az 1 – 2 hafta sürer. Yayılmadan sorumlu olan mantar sporları ise 18 aya kadar canlı kalabilir. Tipik olarak enfekte olan tüylerin dökülmesi ya da kırılması yolu ile yayılım gösterirler.

Köpeklerde Deri Mantarının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde mantar teşhisi, evcil hayvanın kapsamlı anamnezi ile gerçekleşir. Veteriner hekiminiz tarafından sizlere belirtiler sorulacaktır. Ardından ise hekim tarafından fiziksel muayene yapılacaktır. Deri mantarı için kullanılan bir tarama testi, Wood lambası olarak adlandırılan özel bir ultraviyole ışığın kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Wood lambasına maruz kalındığında karalık bir odada sarı - yeşil tonlarda parlayacak çeşitli mantar türleri açığa çıkar. Tüm mantarlar floresan yaymadığından bu yöntem her zaman doğru sayılmaz. Daha güvenilir bir test, evcil hayvanınızın derisinden ya da tüyünden bir örnek alınarak mantar kültürü yapılmasıyla gerçekleştirilebilir. Bu teşhis için en ideal yöntem olarak kabul edilir. Fakat bu yöntemin sonuçları yaklaşık olarak 21 gün içerisinde çıkar. Örnek alınmadan en az 5 – 7 gün öncesine kadar lezyonlu bölgelere ilaç ve krem gibi çeşitli maddeler uygulanmamalıdır. Aynı zamanda hekiminiz mantar sporlarını tespit edip edemediğini görmek adına köpeğinizin tüylerini mikroskop altında inceleyebilir.

Köpeklerde Deri Mantarı Hastalığının Türleri Nelerdir?

Köpeklerdeki deri mantarlarının çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Microsporum Gypseum: Bu tür, kuru zeminlerde yaklaşık olarak 5 – 7 yıl boyunca hayatta kalan ve tehlikeli sayılan bir mantar türüdür. Bundan dolayı köpeklerin bulunduğu ortamların hijyeninin sağlanması oldukça önemlidir.
  • Microsporum Canist: Bu tür, genel olarak kedilerde görülen bir mantar türü olsa da köpeklerde de görülebilir. Hayvan derisine ulaştıktan sonra kıl köklerinde çoğalmaya başlar.
  • Trichophton Mentagrophytes: Bu tür, evcil hayvanlarda saçkırana sebep olmaktadır. Tüylerin ciltten koparak dökülmesi şeklinde kendini belli eden bir hastalıktır.

Bu türlerin haricinde aynı zamanda spergillus, alternaria, mucor, rhizopur, penicillium da köpeklerde sıklıkla görülen mantar çeşitleir arasında yer almaktadır.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde mantar enfeksiyonunun tedavisi enfeksiyonun yerine, büyüklüğüne, mantarın çeşidine ve mantarın aşırı çoğalıp çoğalmamasına göre değişiklik göstermektedir. Köpeklerde mantar enfeksiyonunun tedavisi için antifungal ilaçlar ve anti – mantar ilaçlar önerilebilir. Deri enfeksiyonları için lokal ilaçların günlük olarak ya da günde birkaç kez uygulanması gerekebilir. Reçete tedavisi için ise 4 – 7 hafta devam edebilir.

Köpeklerde Mantar Hastalığının İyileşmesi Nasıl Olur?

Köpeklerde mantarın iyileşmesi sürecinde köpeğinizin ilerlemesini izlemek, kontrol etmek, reçetede verilen ilaçları izlemek ve kültürleri tekrarlamak için takip ziyaretleri gerekmektedir. Köpeğinizin mantar önleyici ilaçlar kullanırken bir yan etki ya da yeni bir belirti gözlemlemeniz halinde veteriner hekiminize bildirmeniz oldukça önemlidir. Deri mantarının tekrar etmemesi adına tedavi planını izlemek oldukça önemlidir.

Köpeklerde Saçkıran Nasıl Önlenebilir?

Köpeklerde saçkıran hastalığının tedavisi, köpeğinizin ya da temas ettiği hayvan veya insanların birisinde mantar tespit edilmediği sürece önleyici bir müdahaleye gerek yoktur. Köpeklerde mantar enfeksiyonunun tekrar etmesini engellemenin en iyi yolu, ev ortamını ve hayvanların düzenli bir şekilde temas ettiği her türlü eşyayı tamamen temizlemektir. Aynı zamanda veteriner hekiminizin yönlendirmesine uymanız oldukça önemlidir. Köpeklerde mantar belirtilerini bilmek, mantarın köpeklerden insanlara ya da diğer evcil hayvanlara yayılmasını engellemenize yardımcı olur. Köpeğinizde herhangi bir deri mantarı belirtisi gözlemlerseniz mutlaka veteriner hekiminize danışmanız ve onun önerilerine uymanız gerekmektedir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar