İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Deri Siyahlaşması Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-08-2022

Köpeklerde Deri Siyahlaşması Neden Olur?

Köpeklerdeki deri siyahlaşma nedeni genellikle bir cilt hastalığıdır. Kaşıntı şikâyeti ile birlikte oluşan deri siyahlaşması yaygın olarak görülür. Köpeğin derisindeki deri kararması yamalı ya da geniş bir şekilde oluşabilir. Dış parazitlerin neden olduğu anemi ve çeşitli alerjik reaksiyon türleri köpeğin kanı ile beslenme sonrası meydana gelir. Mantar enfeksiyonu ile ilişkili olan bu durum köpeğin kaşınması ya da acı çekmesi şeklinde sonuçlanır. Genel olarak cilt hastalığına dayanan köpeklerde deri siyahlaşması bir veteriner desteği alarak kolay bir şekilde geçer.

Hiperpigmentasyon denen rahatsızlık deriyi siyahlaştırmakla birlikte hissedilir derecede kalın bir hale getirir. İkincil olan hiperpigmentasyon hastalığı yaygın olarak görülür. Tüm köpek ırklarında görülebilen bu rahatsızlık en çok obeziteye yol açar. Deri siyahlaşma rahatsızlığı en çok hormonsal anormalliklere, alerjilere, kontak dermatite ve cilt enfeksiyonlarının görüldüğü ırklarda kendini gösterir. Bu tarz rahatsızlıklara yatkın olan türlere sahip olan kişilerin daha dikkatli olması gerekir. Aksi taktirde köpeklerde deri siyahlaşması hızlı bir şekilde çıkar.

Köpeklerde Deri Siyahlaşması Hangi Belirtilere Sahiptir?

Köpeklerdeki deri siyahlaşmasının belirtileri kendini açıkça gösterir. Siyah cilt hastalığı da denen bu sorun yavaş ilerlemesi ile bilinir. Bu nedenle hastalığın tüm belirtileri göz önünde olur. Deri siyahlaşmasının tüm belirtileri cilt üzerinde olduğundan fark edilmesi kolaydır. Bu nedenle hemen müdahale etmek hiç zor olmaz. Cilt üzerinde meydana gelen bir rahatsızlık olduğu için çoğu durumda tüyleri de etkiler. Bu nedenle köpekte sağlıksız bir görüntüye neden olur. Köpeklerde deri siyahlaşmasının en çok görülen belirtileri şu şekildedir:

  • İştah durumunda değişikliğin meydana gelmesi
  • Sık bir şekilde susuzluk hissinin yaşanması
  • Cilt üzerinde hiper pigmentasyon durumunun oluşması
  • Tüy üzerinde dereceli bir şekilde renk kaybının yaşanması
  • Kabarık kürke sahip köpeklerde gözle görülür bir seyrekliğin meydana gelmesi
  • Köpeğin cildinde hissedilir bir şekilde kuruluğun oluşması
  • Dereceli bir şekilde dökülen tüylerde simetrik bir görüntünün oluşması
  • Simetrik bir şekilde meydana gelen kellik problemi
  • Cilt üzerinde tüy olması gereken bölgelerde çeşitli siyah lekelerin kendini göstermesi

Köpeklerde Deri Siyahlaşması Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerdeki deri siyahlaşmasının tedavisi kesin bir yönteme dayalı değildir. Köpeğin durumu göz önüne alınarak en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Köpeğe uyumlu olan tedavi için deneme yanılma yoluna başvurmak son derece yaygın bir durumdur. Bu nedenle endişe etme gibi bir durum gereksizdir. Köpeklerde deri siyahlaşmasını tedavi etmek adına tercih edilen yöntemler şu şekildedir:

  • Köpeklerde deri siyahlaşması durumu kastrasyona duyarlı alopesi yüzünden gerçekleşmesi durumunda korkulacak bir tehlike yok demektir. Köpeği kısırlaştırma döneminden sonra dökülen tüyler zaman içinde yeniden çıkıp gür bir hale gelir. Bu süreç birkaç aya yayılabildiği için sabırlı olmak gerekir. Birkaç ay içinde eski haline gelmeyen tüyler için veterinere başvurmak gerekir.
  • Köpeklerdeki deri siyahlaşmasının hormonlardan kaynaklandığı tespit edilirse ihtiyaç duyulan hormon sağlanarak tedavi sağlanır.
  • Köpeğin durumu göz önüne alınarak ağız yoluyla melatonin ile tedavi sağlanabilir. Bu tedavi yöntemi yalnızca veteriner onayı ile gerçekleştirilmelidir. Eczanelerde yer alan melatonin hem reçeteli hem reçetesiz bir şekilde alınabilir. Reçetesiz satılması onay olmadan kullanılabileceği anlamını taşımaz. Bir profesyonel önerisi olmadan bu ilacın kullanılmaması gerekir.
  • Deri siyahlaşmasının nedenine bağlı olarak bazı ilaçlar ile tedavi uygulanabilir. Bu ilaç tedavisi genel olarak kortizollerin adrenal bez üretimini değiştirecek etkidedir. Aynı zamanda cinsel hormonların da değişimini sağlayacak bazı ilaç tedavileri deri siyahlaşması sürecinde uygulanabilir.

Söz konusu tedavilerin cevap vermesi hasta köpeğe göre farklılık gösterebilir. Köpeğin hikayesi göz önüne alınarak uygulanan bu tedavilerden bazı durumlarda cevap alınmayabilir. Bu durum köpeğin ırkı ile de alakalı değildir. Aynı ırktaki köpekler üzerinde uygulanan tedavi yöntemleri bile farklı sonuç verebilir. Tedavi yöntemlerinin amacı siyah deri şikayetini giderme dışında tüy çıkarma sürecine destek vermektir. Hastalık daha çok estetik bir şikâyete neden olduğundan köpeklerde deri siyahlaşması görünüm olarak telafi edilmeye çalışılır.

Köpeklerde Deri Siyahlaşmasının Geçme Aşamaları Nedir?

Köpeklerdeki deri siyahlaşmasının geçmesi için belirli bir yöntem bulunmaz. Köpeğin ruh hali deri siyahlaşmasının geçmesi hakkında etkili bir özelliğe sahiptir. Köpeğin yeme ve içme alışkanlıkları, ruh hali ve depresyona yatkınlığı deri siyahlaşmasının geçme hızını belirler. Bunun yanı sıra köpeğin böbrek ve karaciğer testlerinde yolunda gitmeyen durumlar ortaya çıkıyorsa geçme süreci sağlıklı olmaz. Tüm bu belirtilere tüy dökülmesinin etkilenmesi deri siyahlaşması belirtilerine işaret eder. Bu nedenle tedaviye bağlı kalmak çok önemlidir.

Köpeklerde Deri Siyahlaşması Öldürücü Rahatsızlık Mıdır?

Köpeklerdeki deri siyahlaşmasının öldürücülüğü bulunmaz. Genel olarak görünüş üzerinde etkili olan deri siyahlaşması sorunu tüylerin dökülmesi gibi estetik sorunlar yaratır. Bu nedenle köpeğin sağlığı için endişe etmeye gerek yoktur. Bu süreçte köpeğin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek iyileşme süreci açısından iyidir. Nadiren de olsa köpek depresif ruh hali içine girebilir.

Köpeklerde Deri Siyahlaşması Hangi Irklarda Görülür?

Köpeklerdeki deri siyahlaşmasının ırkları bu rahatsızlığa yakalanma açısından daha büyük risk taşır. Deri siyahlaşması sorununun en çok görüldüğü ırk Sibirya Kurdudur. Bu nedenle bu ırka mensup köpeklerde söz konusu rahatsızlığa karşı dikkatli olunmalıdır. Köpeklerde deri siyahlaşması oluşan diğer ırklar şu şekildedir:

  • Chow Chow
  • Spitz
  • Pomeranians
  • American Water Spaniel
  • Norweigan Elkhounds
  • Toy Poodles
  • Alaskan Malamute
  • Samoyed
  • Miature Poodles
  • Keeshound
  • Dachshund

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar