İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 18-12-2022

Köpeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpeklerde diş temizliğinin nasıl yapılacağı, köpek sahiplerini yakından ilgilendiren bir konudur. Köpek sağlığının birçok konusu ve detayı bulunmaktadır. Köpek diş bakımı da, köpek sağlığının vazgeçilmez konuları arasında. Köpeklerde diş temizliği, köpek sağlığını etkileyen faktörlerin başında gelir. Sağlıksız olan ağız ve dişler, köpeklerde birçok hastalığa neden olur.

Köpeklerin ağız sağlıkları diş temizliği ile başlar. Diş sağlığının eksik olduğu durumlarda, aşırı ağır bir ağız kokusu meydana gelir. Bu ağız kokusu birçok diş ve diş eti rahatsızlığının habercisi olur.

Köpeklerde diş sağlığının bozulması, birçok tedavi gerektirir. Tedavinin yapılmadığı durumlarda ağız içerisinde apseler, iltihaplar, diş çürükleri ve beraberinde de diş kayıpları meydana gelir. Bu nedenle köpeklerin ağız ve diş bakımı aksatılmadan, düzenli olarak yapılmalıdır.

Köpeklerin diş temizliği öncelikli olarak düzenli diş fırçalamaktan geçer. Birçok kişi için bu durum her ne kadar önemsenmese de, dikkat edilmesi ve aksatılmaması gereken bir konudur. Köpeklerin dişleri en az haftada bir sefer ihmal edilmeden fırçalanmalıdır. Diş fırçalama sayesinde plak oluşumunun önüne geçilerek, birçok diş ve diş eti hastalığı önlenir.

Köpekler diş fırçalama tekniklerine alışkın ve hazır olmaz. Bu nedenden dolayı köpeklere, daha yavruyken diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması önemli bir detaydır. Küçük yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazandırılan köpeklerde, bu süreç çok kolay geçer. Aksi halde bir köpeğe diş fırçalatmak çok kolay olmaz.

Köpeklerin Dişleri Nasıl Temizlenir?

Köpek dişlerini temizlemek için, öncelikli olarak çok iyi bir diş fırçasına ihtiyaç vardır. Diş fırçası alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, diş fırçasının çift başlıklı olmasıdır. Bu fırçaların açıları, köpek diş temizliği yapmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Yavruyken diş fırçalama konusunda eğitilmeyen köpeği, diş fırçalamaya alıştırmak biraz zor olur. Bu nedenden dolayı diş fırçalamayı oyunlarla eğlenceli bir hale getirmek ve diş temizliğini düzenli bir şekilde yapmak gerekir.

Diş temizleme için bir diş fırçası ne kadar önemliyse, diş macunu da o kadar önem taşır. Diş macununun köpekler için özel üretilmiş olmasına dikkat edilmeli. İnsanların kullandıkları diş macunları asla köpeklerde kullanılmamalıdır. Bu diş macunlarının içeriğinde bulunan florür, köpeklerin zehirlenmesine yol açar.

Köpeklerde diş hassasiyetleri ırka ve cinse göre değişiklik gösterir. Her ne kadar güçlü bir çene ve diş yapıları olsa da, bu hassasiyete özen gösterilmelidir.

Köpeğin kafasını sabit tutarak çenesi açılmalı ve onu ürkütmeden dişleri önden arkaya doğru fırçalanmalı. Bu esnada köpekler diş fırçasını ısırmak ister. Bunu oyun haline dönüştürerek yapmak, çok daha kolay olacaktır.

Köpeklerin Dişlerindeki Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Köpeklerin dişlerindeki diş aşının temizlenmesi, öncelikli olarak düzenli diş fırçalamadan geçer. Köpeklerde diş sağlığı oldukça önemlidir. Köpeklerde sindirim olayının başladığı yer ağız olarak biliniyor. Ağızda başlayan sindirimin midede devam edebilmesi için, yiyeceklerin iyice parçalanması gerekir. Köpeklerde diş taşı, kötü olan sindirim başlangıcının ilk sıralarında gelir.

Köpeklerin dişlerindeki diş taşlarının temizlenmesi için, özel olarak üretilmiş likit şeklinde diş taşı gidericiler mevcut. Bunların toz olan versiyonları da bulunur. Bunlar tükürük içeriğindeki ph değerini değiştirir ve diş taşı oluşumunu engeller.

Bunun yanı sıra köpeklerin ağız bakımı için özel olarak üretilen oyuncaklar da vardır. Bazı köpek oyuncakları, köpeklerin ısırmaları esnasında, ısırmanın yaptığı etki ile ağızda oluşacak olan çürükler ile diş taşı oluşumuna sebep olan yemek artıklarının temizlenmesinde büyük rol oynar.

Diş taşları dişlerin çürümesine bununla beraber de vücutta bulunan birçok organın zarar görmesine sebep olur. Bunun yanı sıra sindirim için önemli olan dişlerin çürümesine ve dişlerde kayıplara da davetiye çıkarır. Bazı durumlarda diş taşı temizliği için geç kalınmış olur. Böyle durumlarda farklı hastalıkların oluşmaması için, mutlaka uzman veterinerlerden destek alınması gerekir.

Köpek Diş Bakımı

Özellikle Köpek diş bakımının yapılması, düzenli diş fırçalamaktan geçer. Köpek diş bakımı için diş fırçalamak tek başına yeterli olmamaktadır. Bazı köpeklerde diş fırçalama mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda ağız bakımı yapan birçok ağız spreyi bulunur. Bunun yanı sıra diş temizleyici ipler de vardır. Köpeğiniz bu ipleri ısırırken, aynı zamanda diş ve ağız bakımı da gerçekleşir. Dişlerini fırçalatmayan bir köpek için, özel olarak üretilmiş diş temizleme mendilleri de kullanılır. Bu mendiller ile silinen dişler, fırçalanmış gibi temizlenir.

Köpek diş bakımı için diş fırçası, diş macunu, diş ipleri, temizleme mendilleri, oyuncaklar vb. gibi şeyler tek başına yeterli olmaz. Diş bakımının yanı sıra köpeklerde diş temizliği için, kullanılan mamaların da büyük etkisi bulunur.

Köpeklerde oluşan diş taşlarının temizlenmesi, azaltılabilmesi ve birçok hastalık oluşumunun önlenmesi için , özel bir şekilde formüle edilmiş olan köpek mamaları ile köpek ödül mamaları mevcut. Bu ürünler, köpeklerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması etkisi oluşturur. Özellikle diş fırçalatmayan köpeklerin dişleri, bu mamalar ile diş fırçalama görevi görür. Bu mamalar ile ilgili bilgi almak için, uzman veteriner hekimlerle görülüşün. Uzman veteriner hekimler, köpek sahiplerine en doğru bilgiyi verecektir.

Köpeklerde Ağız Bakımı İçin Veteriner Hekim Kontrolü Gerekli mi?

Genellikle Köpeklerde ağız bakımı için veteriner kontrolü, büyük önem taşır. Ağız bakımı için diş fırçalama, iyi bir mama, diş temizleme oyuncakları ve buna benzer şeyler, diş problemlerinin engellenmesinde her zaman yeterli olmaz. Özellikle belli aralıklarla dişlerin derinlemesine temizlenmesi gerekir. Bu işlem ancak düzenli veteriner kliniği ziyaretleriyle mümkün hale gelir.

Köpeklerin ağız bakımı da, insanlarda olduğu gibi düzenli olarak 6 ayda bir derinlemesine yapılmalıdır. Veteriner hekim ziyaretleri sırasında, bu bakımlar yapılır. Oluşacak diş ve diş eti rahatsızlıkları erken teşhis edilerek tedavi süreci başlatılır. Bu ileri de doğacak olan daha büyük hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıklarından Korunması

Köpekte diş eti hastalıklarından korunmak için, evde iyi bir bakım ve düzenli klinik ziyaretlerinin yapılması gerekiyor. Diş taşlarının, plakların ve çürüklerinin diğer dişlere ve diş etlerine zarar vermemesi adına, 6 ayda bir yapılamıyorsa bile senede 1 kere mutlaka detaylı olarak kontrol ettirilmesi gerekir.

Köpeklerin yumuşak ya da yaş olan gıdalarla sürekli beslenmelerinden kaçınılmalıdır. Bu gıdalar diş taşı oluşumunu tetikler. Kuru mama yiyen köpeklerde, mamanın yerken dişler tarafından kırılması, diş taşı oluşumunu engeller. Köpeklerde yaşın ilerlemesi, dişlerin ve diş etlerinin zayıflamasına yol açar. Bu yüzden köpeklerde diş temizliği için, yaşı ilerlemiş olan köpeklere ayrıca özen gösterilmesi gerekir. Köpekleriçin uygun olan diş macunu ve fırçası ile her gün dişler en az bir kere fırçalanmalıdır. Bunların yanında ağız için gerekli olan antiseptikler ve solüsyonların kullanılmasında fayda vardır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Isırması Nasıl Engellenir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar