By melissa1 | 08-04-2021
Köpeklerde hamilelik belirtileri, pek çok köpek sahibinin merak ettiği konulardan biridir. Köpek besleyen ebeveynlerin tüylü dostlarının gebelik belirtileri erkenden fark etmeleri önemlidir. Köpeklerde hamilelik belirtilerini önceden anlamak olabilecek komplikelerin önüne geçmenizi sağlar. Köpekler her zaman enerji dolu ve yerinde duramayan canlılardır. Son günlerde köpeğinizin daha az hareket ettiğini ve iştahının son derece arttığını fark ettiniz mi? Bunların yanında köpeğin fiziksel olarak görünümünde değişiklik olduysa gebelik belirtilerini göstermeye başladı demektir.
Köpeklerde hamilelik süreci her köpekte değişikliği olacağı gibi ortalama 58-68 gün arasıdır. Kimi köpeklerin karınları hamilelikte çok hızlı büyür. Bu yüzden bu köpeklerin hamile oldukları daha kolay anlaşılır. Fakat bazı köpeklerin karnı hamileliğin 8-9. haftasına kadar büyüdüğü anlaşılmaz.Bu durumda veteriner hekime muayene ettirmek ya da aşağıda size bahsettiğimiz köpeklerde gebelik belirtileri biri olup olmadığını anlayarak köpeğinizin hamileliğini anlamış olursunuz.
Köpekler yavruları üşümesin ve güvenli bir yerde doğum olması için uygun bir yer ayarlar. Doğumlarının yaklaştığını anlayan köpekler öncesinde hazırlıklarına başlar. Yavruların doğacağı yerin sıcak ve güvenli bir yer olması onlar için çok önemlidir. Sıcak havalarda bazı köpekler toprağı çukur bir şekilde kazarak doğum yapacağı yeri hazırlar. Daha sonra çukurun içerisinde doğumun gerçekleşmesini bekler. Doğumdan sonra yavrularını sıcak tutmak için onların yanında yatar.
Köpekler cins ve genetik özelliklerine göre farklılık gösterecekleri gibi genel olarak çok sayıda yavrularlar. Her yavrunun doğması için yarım saat gibi bir zaman geçerek doğumun bitmesi 11-24 saat kadar zaman alır. Eğer köpeğiniz için endişe duyuyorsanız herhangi bir sorunun olmaması için doğumun veteriner kontrolü altında olması daha doğru olacaktır.
Hamileliğin ilk zamanlarında köpeğinizin hamile olup olmadığını anlayamazsınız. Yavruların kalp atışları 28. güne kadar ultrasonda dinlenemez. 28. günden itibaren hem kalp atışları hemde ultrasonda görünürler. Köpekler kendilerini korumaya başladıklarında bir nevi hamilelik içgüdüsü gösterirler. Köpeğiniz hamileliğini ilk zamandan itibaren anlar. Her zamanki davranışları değişmeye başlar. Karın bölgesini kimseye dokundurmazlar. Kalabalıktan uzaklaşır. Hatta sahibinin bile dokunmasına izin vermeyebilir. Bu davranışlarda bulunuyorsa bir süre köpeği gözlem altında tutun.
Köpeklerin hamilelik belirtilerini gösterdiği diğer işaretler;
Köpeklerinde hamileliğin ilk zamanlarında mide bulanmaları ve kusmalar görülür. Fakat her kusma ve bulantının farklı anlamları vardır. Başka bir hastalığın olduğunu da gösterebilir. Hamile olmasından kaynaklı kusmalar, sürekli devam etmez. Eğer uzun süreli bir kusma yaşanıyorsa halsizlik, ishal gibi yan etkilerde varsa bir hastalığın habercisidir. Bu nedenle veteriner hekiminize danışmalısınız.
Çiftleşme işleminden sonraki 20 ve 21. günlerde köpeğinizin hamile olmasından dolayı diş etlerinde gözle görülür bir beyazlama fark edeceksiniz. Bunun nedeni vücut fonksiyonları rahimde yer alan yavrularla ilgilendiği için vücuttaki kan dolaşımını rahimde toplar. Bu yüzden de diş etlerindeki beyazlık hamileliğin habercisidir.
Hamilelikte köpeklerin hormonlardaki değişimle önceden daha farklı davranmaya başlar. Çünkü hormonlar psikolojik olarak çok etkiler. Fakat bu her köpekte farklı şekilde gözlenir. Kimi köpeklerde normalden çok sessiz olurken kimi köpeklerde sizin sevginize çok ihtiyacı olur. Yalnız kalmak istemez sürekli sizin sevginize ihtiyacı vardır. Bu nedenle köpeğiniz normalde nasıl davranıyorsa ve bu davranışlarında değişim görüyorsanız tabi ki diğer hamilelik belirtilerini de görmeniz önemlidir.
Hamilelik dönemlerinde iştah durumu köpekten köpeğe değişiklik gösterir. Bazı köpekler sık yemek yer ama az porsiyonlarda besin alımı yapar. Bu nedenle veteriner kontrolünde köpeğin günlük besin porsiyonları belirlenmesi iyi olacaktır. Yavrular için tehlikeli olacak besinlerinde alınmaması için önlem almanız gerekecek. Piyasada bulacağınız bazı markaların hamile köpekler için besin değeri yüksek mamaları mevcuttur.
Hamilelik belirtileri olan köpeklerde en mühim ve dikkate alınması gereken nokta beslenme şekilleridir. Genelde bazı kişiler hamileliğin ilk başlarında köpeğin besin alımının arttırılması düşüncesindedir. Fakat bazı köpeklerde beslenmeden dolayı karınlarında yağlanma ve şişlik görmüş olursunuz. Bu köpeğin hamile olduğuna dair yanıltıcı bir işarettir. Kilolu köpeklere hamilelik teşhisi yapmakta zorlanabilirsiniz. Fiziki olarak yetersiz olduğu durumlarda doğru tanı için veteriner hekime başvurmak en iyidir. Veteriner hekiminizin doğru ve çeşitli yollar ile yaptığı tanıyla kilo ve hamile arasındaki farkı bulacaktır.
Köpeğinizin hamileliğinin ilk zamanlarında el ile hamile olup olmadığını kontrol ederek anlamak zordur. Bunun yanında el ile muayene sırasında yavruların zara görmesi ihtimaldir. Bu konuda deneyimli veterinerlerin yardımını almak iyi olacaktır. Köpeklerde hamilelik testlerinden bir diğeri kan testidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de kan testi ile hamile olup olmadığı anlaşılır. Köpeklerde hamileliğin 28. günden önce yapılan testlerde hamileliği anlaşılamayabilir. Kesin bir tanı için 28. gün sonrası yapılması daha doğru olacaktır. Köpeklerin hamile olmalarından sonra relaksin hormonları aktif olur. Bu da kan testinde pozitif bir sonuç verir. Ultrason ile veteriner hekim hamileliğin en erken teşhis edilmesi sağlanır. 16. haftadan sonra da yavrular ultrasonda görülmeye başlar.