By melissa1 | 12-01-2023
Köpekler hamile olduğunda birçok belirti ortaya çıkar. Köpeklerde hamilelik süresi 56 ila 70 gündür. Hamileliğin sonuna doğru belirtiler yoğunlaşır. Hamilelik süreci köpekler için yorucu bir süreç olabilir. Hamilelik sürecinde köpekler farklı belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler takip edilerek köpeğin hamile olup olmadığı anlaşılabilir.
Köpeklerde hamilelik belirtileri şu şekildedir:
Köpeklerin hamileliğinde iştah düzeylerinde değişiklikler gözlemlenmektedir. Bazı köpekler daha az yemek yemeye başlarken bazı köpeklerin yemek yeme isteklerinde artış meydana gelmektedir.
Köpekler hamile olduğunda enerjilerinde düşüş yaşanabilir. Hareketli halleri yerini sürekli uyuklayan, dinlenmek isteyen davranış değişikliklerine bırakabilir. Davranış ve enerji değişiklikleri köpeklerde hamilelik belirtileri arasındadır.
Hamile olan köpeklerin meme hassasiyeti artar, meme uçları büyür ve rengi değişebilir. Bu durum hamilelik belirtileri arasındadır.
Köpekler hamilelik döneminde farklı davranış şekillerine sahip olabilir. Eğer köpek normalde yalnız kalmayı seven, fakat son zamanlarda sahibi ile oyun oynamak isteyip ilgi bekleyen bir davranış şekli gösteriyorsa bu köpeğin hamile olduğunu gösterebilir. Bu davranış değişikliğinin tersi de hamilelik belirtisi olabilir.
Köpeklerin vajinasında meydana gelen akıntıların birden çok sebebi olabilir. Bu sebeplerden biri hamileliktir. Hamile olan köpeğin vajinasından akıntı meydana gelmektedir. Yine de kesin sonuç için veteriner hekime danışılmalıdır.
Hamile olan köpekler doğacak yavrusu için yeni bir alan oluşturur. Bu hareketini içgüdüsel olarak yapar ve doğuma yaklaşınca ortaya çıkan belirtilerden biridir.
Köpeğin hamile olduğundan şüpheleniliyorsa mutlaka veteriner hekime götürülmelidir. Köpeklerde hamileliğin fiziksel ve davranışsal olarak birçok belirtisi vardır. Fakat en doğru teşhis veteriner hekim tarafından yapılır. Çeşitli kontroller ile hamile olduğu anlaşıldıktan sonra yeni bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Köpeğin bu süreçte doğru beslenmesi sağlıklı gebelik için çok önemlidir.
Hamile köpeklerin bakımı, gebelik süreci ve yavruların gelişimi için çok önemlidir. Hamilelik dönemi köpekler için yorucu olabilmektedir. Doğru bakım, köpeğin gebelik sürecinin iyi geçmesini sağlar.
Hamile olan köpeğin bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:
Özellikle hamile köpeklerin beslenme programı onlara özel olmalıdır. İyi bir beslenme programı sağlıklı bir gebeliğin temelini oluşturur. Hamile olan köpeklerin enerji ihtiyacı artmaktadır. Dengesiz ve yetersiz beslenme, köpeğin ve doğacak yavruların sağlığını olumsuz etkiler.
Hamile köpeklerin beslenme şekli şu şekilde olmalıdır:
Hamilelik dönemi köpeklerin iştahının artmasına ya da azalmasına sebep olabilir. Bu durum beslenme düzeninin değişmesine sebep olmamalıdır. Beslenme düzeni aynı şekilde kalmalıdır. Eğer halihazırda var olan beslenme düzeni köpek için yeterli gelmiyorsa, öğün ya da besin miktarı arttırılabilir.
Köpekler hamileliklerinde yüksek enerji besin içeriklerine sahip olan besinlere ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple hamilelik döneminde yavaş yavaş yüksek enerjili mama ile beslenmeye geçilmelidir.
Köpeklerin hamilelik döneminde su ihtiyacı artacağından dolayı su kapları sık sık yenilenmelidir. Köpeklerin özellikle hamilelik döneminde susuz kalması enerjilerinin düşmesine sebep olacaktır.
Köpekler hamilelik döneminde vitamin ve mineral eksikliği yaşayabilir. Bu sebeple çeşitli takviyeler ile köpeğin sağlığı desteklenmelidir.
Köpeğin beslenmesine ev yemekleri dahil edilmemelidir. Tamamen ona özel bir beslenme programı ve besinler ile ilerlenmelidir.
Köpeklerde hamilelik süreci dengeli karbonhidrat tüketimini gerektirir. Karbonhidrat tüketiminin yetersiz olması köpeklerin enerjisinin düşmesine, fazla olması ise köpeklerin aşırı kilo almasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple karbonhidrat dengesi doğru olmalıdır.
Köpeklerin hamile kalması istenmiyorsa, köpekler için tamamen sağlıklı olan kısırlaştırma işlemi yapılabilir. Kısırlaştırma işlemi dişi köpeklerin rahim ve yumurtalıklarının, erkek köpeklerin ise testislerinin alınması ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu şekilde, köpeklerde hamilelik süreci görülmez. Ayrıca kısırlaştırma işleminin köpeklerin sağlığı açısından birçok faydası olduğu anlaşılmıştır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası Neler Olur?