İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde İshal Neden Olur, Tedavisi Nasıldır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-10-2022

Köpeklerde İshal Neden Olur, Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerde ishal nedeni parvo virüsüdür. Parvo virüsü nedeniyle köpeklerde ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Parvo virüsü hızlı bir şekilde vücutta yayılım gösterir. Köpeklerde ishal oluşumunun da en büyük nedeni bu virüsün köpeğin vücudunda yer alması ve çok hızlı şekilde yayılmasıdır. Aynı zamanda virüsün uzun süre yok edilmemesi de kanlı ishalin nedenini oluşturur. Köpekte bulunan parvo virüsü kolay şekilde yok edilmez. Uzun bir süre vücutta aktif olarak yer alır. Yaklaşık 5 veya 6 ay gibi sürede vücutta yer alır. Bu süre içerisinde yayılım alanı da genişler. Parvo virüsünü taşıyan köpeğin kullanmış olduğu mama kabı, suluk gibi objelere de bulaşır. Hayvandan insana bulaşmaz riski yoktur. Sadece köpeğin kullandığı ve temas ettiği objelerde bulaşma söz konusudur. Köpekte kanlı ishal hastalığının oluşmasında neden olan tek durum parvo virüsüdür. Parvo virüsü oldukça tehlikelidir. Köpekte bulunan virüs uzun süre yok edilmediği için köpeğe de zarar verir. Virüsün hızlı bir şekilde yayılması ve etkisinin uzun olması gibi etkenlerde oldukça önemlidir. Köpeğin kullandığı objelere de mutlaka dikkat edilmelidir. Temas ettiği her objede virüsün yer alması söz konusudur.

Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri Nedir?

Köpek kanlı ishalin belirtileri bulunur. Kanlı ishal hastalığına sahip olan köpeklerin ilk haftada gösterdiği belirtiler ile teşhis konulur. Kanlı ishal hastalığına sahip olan köpeklerin yansıttığı belirtiler:

  • Köpeğin dışkısının kanlı şekilde ishal olması
  • Kusma belirtileri
  • Yüksek ateş
  • Halsiz ve hareketsiz olması
  • Depresyon gibi problemlerin oluşması
  • İştahsızlık sorunu
  • Kusarken sıvının sarı renge benzer olması
  • Köpeğin yaptığı dışkının normalden fazla kötü kokması
  • Gözlerinde solgunlaşma olması
  • Gözlerde akıntı

Bahsedilen tüm bu belirtilerde köpeklerde kanlı ishal hastalığına sebep olur. Köpeklerde kanlı ishal olması durumunda köpeğin yansıttığı birkaç unsur vardır. Dışkının ishal şeklinde ve kanlı olması, kusma ve ateş gibi belirtiler kanlı ishal hastalığını gösterir. Bu belirtiler ile veteriner hekim tarafından kolay şekilde teşhis konulur. Kanlı ishal hastalığının belirgin olan belirtilerine dikkat edilmesi gereklidir. Köpeğin dışkısının kanlı olup olmaması kanlı ishal hastalığı için oldukça önemlidir. İlerleyen zamanlarda köpeğin gözlerinde de belirtiler oluşur. Gözlerde solgunlaşma ve akıntı kanlı ishal hastalığını gösterebilir.

Köpekte İshal Teşhisi

Köpekte ishal teşhisi için öncelikle köpeğin gösterdiği belirtiler ele alınır. Kanlı ishal hastalığında önemli olan husus köpeğin yaşadığı şikayetlerdir. Köpekte bulunan belirti ve şikayetler ele alınır ve değerlendirilir. Köpeklerde kanlı ishal belirtilerinin yer alıp almadığı kontrol edilir. Köpek veteriner hekim tarafından muayene edilir ve şikayetleri dinlenir. Muayene edilmesinin ardından dışkı örneği alınır. Köpekte alınan dışkı örneği incelenerek teşhis konulur.Köpeklerde kanlı ishal olup olmadığını kontrol etmek için önemli olan nokta yaşanan belirtilerdir. Belirtilerin kanlı ishal ile uyumlu olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gereklidir. Kusma ve ishal birçok başka hastalıkta da yer alır. Kanlı ishal için önemli olan dışkının kanlı olup olmamasıdır. Belirtiler dışında yapılan muayene ve tetkikler de değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda köpeğe teşhis konulur. Genellikle kanlı ishal hastalığının teşhisi için köpekte yaşanan belirtiler, muayene değerlendirmeleri ve yapılan tetkikler ele alınır. Bu üç husus incelenerek köpeğe hastalığın teşhisi konulmaktadır.

Köpekte Kanlı İshal Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde kanlı ishal hastalığının tedavisi içerisinde en önemli durum teşhisin doğru şekilde konulmasıdır. Öncelikle köpekte kanlı ishal hastalığına dair belirti olup olmadığı kontrol edilmelidir. Köpekte bulunan belirtiler kanlı ishal hastalığına uyumlu olup olmadığı da inceleniyor. Köpek sahibi olan kişilerin köpeğinde kanlı ishal belirtileri görmesi halinde mutlaka veterinere başvurmalıdır. Veteriner hekim köpekte yaşanan belirtileri dinler ve kanlı ishal hastalığına dair bir bulgu olup olmadığını kontrol eder. Şikayetler dinlendikten sonra köpek muayene edilir. Muayene işlemi sonrasında köpek için kan testi yapılır. Aynı zamanda dışkı testi de yapılarak dışkı içerisinde virüs olup olmadığı incelenir. Yapılan testler sonucunda köpekte kanlı ishal hastalığı teşhisi konulduktan sonra tedavi süreci uygulanır. Köpeğin sıvı kaybını önlemek için serum takılır. Köpeklerde kanlı ishal yüzünden oluşan güçsüzlüğünü de arttırmak için bağışıklık güçlendirici, vitamin gibi ilaçlar verilir. Kanlı ishal hastalığında ilaç ve serum tedavisi uygulanır. İlaçlar ile köpeğin kendisini daha iyi hissetmesi sağlanır. Tedavi süreci birkaç hafta devam eder. Doğru bir şekilde uygulanan tedavi ile kanlı ishal hastalığı iyileştirilir.

Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Köpekte kanlı ishal hastalığının bulaşma durumu yaşanır. Köpeklerde bulunan kanlı ishal hastalığı hayvandan insana bulaşmaz. Ancak hayvandan hayvana bulaşan bir hastalıktır. Kanlı ishal hastalığında yer alan virüs bulaşıcı ve hızlı yayılan bir özelliktedir. Köpekten köpeğe bulaşır. Köpeğin bırakmış olduğu dışkıdan farklı bir köpeğe bulaşır. Dışkı yoluyla bulaşır. Köpeklerin solumasıyla birlikte virüs bulaşır. Dışkı yoluyla bulaşılması halinde köpeğin bu dışkıyı soluması da buluşmasına neden olur. Virüsü taşıyan köpeğin yaptığı dışkının diğer köpeğin bu dışkı ile teması olması halinde virüs bulaşmaya başlar. Köpekten köpeğe bulaşan bu virüste yayılım oranı oldukça yüksektir. Köpeğin başka köpeğin dışkısına temas etmemesi çok önemlidir. Temas etmesi halinde köpek virüse yakalanabilir.

Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı Nasıl Önlenir?

Köpek kanlı ishal hastalığının önlenmesi için yapılması gereken birkaç nokta bulunur. Köpeklerde kanlı ishal hastalığı virüsün bulaşıcı olması nedeniyle birçok köpekte rastlanılan bir durumdur. Öncelikle köpeğin başka köpeğin dışkısı ile temas etmesi gibi durumlardan korunması gereklidir. Kanlı ishal hastalığının nedeni virüs kaynaklıdır. Bu virüsün bulaşıcı olması nedeniyle köpeklerin korunması önemlidir. Kanlı ishal hastalığında önemli olan bir diğer nokta ise köpeğin aşılarının hepsinin mutlaka düzenli olarak yaptırılmasıdır. Köpeğin aşılarının düzenli olarak yaptırılması ve eksik olmaması halinde bağışıklık sistemi daha güçlü olur ve hastalığı kolay şekilde atlatabilir. Köpeğin düzenli olarak veteriner hekime gitmesi gereklidir. Veteriner hekime giderek köpeğin genel muayenesi yaptırılmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Oluşan Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar