By melissa1 | 11-02-2022
Köpeklerde ishale sıklıkla karşılaşılan, her ırktan, yaştan ve cinsiyetten köpeğin başına gelebilecek bir durum. İshal farklı nedenler ile ortaya çıkar. Genellikle basit bir sorun olarak görülse de aslında altında ciddi ve ölümcül hastalıkların olduğunu bilmek gerekiyor. Sıklıkla tekrarlayan ve uzun süren ishalin ciddiye alınması ve bir veteriner hekime götürülmesi gerekir. Köpeklerde görülen ishal genellikle ciddi olmaz ve olumsuz sonuçlar doğurmaz. Fakat ishal ile birlikte iştahsızlık, kusma, halsizlik ya da kanlı ishal görülüyorsa ciddi bir durumun varlığı düşünülebilir. Kısa süre içerisinde müdahale edilmesi köpeğinizin rahatsızlığının kötüye gitmemesi için önemlidir. Köpeğinizdeki ishalin parazit, zehirlenme ve yabancı cisim tüketilmesi gibi ciddi durumların sonucu olabileceğini düşünmek gerekir.
Köpekler yemek yemeyi sever ve her bulduklarını yeme eğilimi gösterebilirler. Bu nedenle zararlı ve bozulmuş yiyecekleri tüketmeleri şaşırtıcı olmaz. Köpeklerde ishal nedenleri şu şekilde sıralarız;
Köpeklerde görülen ishal ciddi rahatsızlıklara işaret edilir. İshalin hafife alınmaması ve mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekmektedir. Aksi halde köpeğinizin hayatını tehlikeye atabilirsiniz. Veteriner hekiminiz çeşitli tanı yöntemleri ile köpeğinizin rahatsızlığını teşhis ederek en uygun tedavi yöntemlerini uygular.
Köpeğiniz ishal olduğunda onu susuzluktan korumak için taze ve temiz suya ulaşımını sağlamalısınız. Kısa süre içerisinde mama değişimi yapmanız köpeklerde ishale neden olur. Köpeğinizin eski mamasına dönüş yaparak ishalin nedeninin mama değişimi olup olmadığına karar verebilirsiniz. Köpeğinize kemiksiz tavuk göğsü haşlayarak verebilirsiniz. Köpeklerde ishal 24 saatten uzun sürdüğü zaman ciddiye alınmalı ve mutlaka bir veteriner hekime gidilmeli. Köpeklerde ishal tedavisi ishal olmasına sebep olan etkenlere göre farklılık gösterir. İshalin nedeni viral bir enfeksiyon ise ilaç kullanılmasını tavsiye ederiz. Sıvı kaybını önlemek için serum takviyesi alınır. Veteriner hekiminizin beslenme önerilerine harfiyen uymanız köpeğinizin kısa sürede sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır.
Köpekte bağırsağın kolon olarak bilinen bölgesinin iltihabı kolit olarak adlandırılmaktadır. Köpeklerde ishalin kronikleşmesi ile bağırsak ya da kolon iltihabı düşünülür. Dışkı çıkarılmadan önce bağırsağın kolon kısmında bekletilir. Kolon köpeklerin potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum gibi elektrolitlerin dengesinin korunmasını sağlamaktadır. Dışkıdaki değerli maddeler kolon sayesinde geri emilir. Kolon iltihabında, sıvı ve elektrolit dengesizlikleri görülüyor. Bu durum köpeklerde kolon spazmlarına sebep olur ve kanlı ishal görülür. Kolit olan köpekler dışkılama esnasında ağrılı bir pozisyonda görülmektedir. Köpeklerdeki enfeksiyonlar düşme, çarpma ve kemik kırıkları, stres ve genetik yatkınlıklar sebebiyle ortaya çıkar. Bağırsak kurtları, corona virüs, bakterilerin aşırı üremesi, diyet değişiklikleri ve stres gibi nedenler kolitin oluşmasına neden olur.
Köpeklerde ishali önlemek için alınabilecek bazı önlemler var. Çöplerin köpeklerin ulaşamayacakları alanlarda tutulması önemlidir. Köpeğinizin ishal olmasını önlemek için alabileceğiniz diğer önlemler ise;