By melissa1 | 01-12-2022
Köpeklerde kanser hastalığı belirtileri evcil hayvan sahiplerinin mutlaka bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Kanser, hücreli canlıların yaşadığı en ciddi sağlık sorunlarından biridir. Tıbbi açıdan kanser, canlının vücudunda gerçekleşen anormal hücre büyümesidir. Kanserli hücreler diğer hücrelere kıyasla hızla bölünür ve çevresindeki sağlıklı hücrelere yayılarak organların işlevini bozar. Köpeklerde kanser hastalığı da bu şekilde ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kanser hastalığında erken teşhis ve tedavi yöntemlerinin büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır.
Köpekte görülen kanser türleri hayvanın sağlıklı doku ve organlarına zarar veren kanser hücrelerinden oluşur. Evcil hayvan sahiplerinin köpeklerde görülen kanser türleri ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Köpeklerde en çok görülen kanser türleri şunlardır:
Köpeklerde lenfoma, en fazla görülen kanser türüdür. Köpek kanserlerinin yaklaşık 5’te 1’ini oluşturan lenfoma köpeklerde insanlara göre 3 kat daha fazla görülür. Çene altında, omuz önünde veya diz arkasında şişmiş lenf yumruları lenfomanın belirtileri arasındadır. Mast hücreli tümörler ise genellikle deride veya derinin altında meydana gelir. Osteosarkom, köpeklerde yaygın olarak görülen bir kemik kanseri türüdür. Bu kansere yakalanan köpeklerde ilk başta eklem şişmesi ve ardından topallık belirtileri görülür.
Melanom ise köpeklerde en sık görülen ağız kanseri türüdür. Koyu renkli dil ve diş etleri olan köpek ırklarının melanom kanserine yakalanma ihtimali daha yüksektir. Kan damarlarını kaplayan hücrelerin anormal büyümesiyle ortaya çıkan hemnjiyosarkom ise karaciğer, kalp ve deriye zarar verir. Köpekte ani güçsüzlük ve nefes alma zorluğu fark edilirse bu kanser türünden şüphelenmek doğru olacaktır.
Köpeklerin kanser nedenleri pek çok faktöre bağlı olarak gelişir. Canlılarda kanser hastalığının kalıtsal, çevresel ve beslenme faktörleri tarafından tetiklenebilen karmaşık bir süreçten ortaya çıktığı bilinir. Genetik aktarım başta olmak üzere köpeklerde kanser vakalarına neden olan faktörlerden bazıları şunlardır:
Tüm bu çevresel faktörler köpeklerin kanser oluşumunda önemli rol oynayan kriterlerdir. Dolayısıyla köpeğinize sağlıklı bir yaşam alanı oluşturduğunuzda kansere yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Ancak genetik olarak aktarılan bir kanser vakası varsa köpeğinize çok iyi şartlarda baksanız bile bu hastalığın ortaya çıkmasına engel olamazsınız. Köpek kanserine dair yapılan araştırmalara göre kalıtsal risk faktörleri önemli bir yer edinmektedir. Golden Retriever, boxer, Bernese Dağ Köpekleri ve Rottweiler ırkı köpeklerde diğer türlere göre bazı kanser türlerine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Köpeklerde kanser semptomları, kanserin türüne göre farklılık gösterebilir. Fiziksel ve psikolojik bazı değişimler köpeğinizin kansere yakalandığını gösteren belirtilerdir. Yaygın olarak görülen köpeklerde kanser belirtileri şunlardır:
Evde bakımını üstlendiğiniz köpeğinizin davranışlarına veya vücuduna dikkat ederek bu belirtilerden birinin olup olmadığını fark edebilirsiniz. Köpeğinizin bazı sağlık sorunları yaşıyor ve kanser ile alakalı bir şüphe duyuyorsanız mutlaka bu işi ciddiye almalısınız. Aksi halde göz ardı edilen kanser belirtileri ilerleyen süreçte hastalığın yayılmasıyla birlikte çok daha şiddetli olarak görülür. Eğer kanserden şüpheleniyorsanız köpeğinizi vakit kaybetmeden deneyimli veteriner hekime muayene ettirmelisiniz.
Köpekte kanser tanısı koymak için uzman veteriner hekimin bir dizi test ve muayeneler yapması gerekir. Klinikte veteriner hekimin talep ettiği birtakım testler sonucunda köpeğin kanser olup olmadığı, olduysa hangi kanser türüne yakalandığı teşhis edilebilir. Köpeklerin kanser teşhisinde kullanılan muayene yöntemlerinden bazıları şunlardır:
Kanserli köpeğin tedavisi sürecinde köpeğin yaşı, genel sağlık durumu ve kanserin türü göz önünde bulundurulur. Kansere yol açan tümörün ne olduğu ve hangi evrede olduğu tedavi yöntemini belirlemede çok önemlidir. Ayrıca köpek çok yaşlıysa kanser tedavisini tolere edebilecek bir fiziki güce sahip değilse bu durumda yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Köpeklerin bireysel olarak gerçekleştirilebilecek kanser tedavisi yöntemleri şunlar:
Köpeklerde sık görülen hastalıklardan kanserin tedavisinde erken teşhis önemli bir yer tutar. Veteriner hekimler 7 yaşın üzerindeki köpeklerde düzenli muayeneler yaparak kanserli hücreleri erkenden fark edilir. Köpek kanser erken dönemde teşhis edildiğinde çok daha kısa sürede ve başarılı bir şekilde tedavi edilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Raşitizm Nasıl Tedavi Edilir?