By melissa1 | 15-04-2021
Köpeklerde pire sorunu, yaz mevsimi geldiğinde köpek sahiplerinin korkulu rüyası tüylü dostlarının pirelenmesidir. Pireler 18-25 derece olan sıcaklığı ve %75-85 oranında nemi çok severler. Bir köpeğin vücudu ise bu oranları gerçek anlamla karşılar. Tüylü dostunuza pirenin bulaşması genellikle piresi olan bir hayvanla temasa geçtiğinde pire köpeğin vücuduna zıplayarak enfekte olur. Pireler güçlü bacaklara sahip olduğu için başka yerlere zıplayarak mikrobunu yayar. Köpeklerin derisine nüfus eden pireler kan emerek hayatta kalmaya çalışan parazit türüdür. Pire ısırığı ise köpeğinizi ciddi anlamda kaşınmasına yol açarak rahatsız eder. Bu kaşıntılar devam ettiği sürece köpeğinizin tüylerinin dökülmesine ve deri enfeksiyonu yaşamasına kadar ilerler.
Pireler genellikle sıcak havalarda bulaşma yoluyla hayvanlardan insanlara veya insanlardan hayvanlara geçen parazit türüdür. Kedi-köpek gibi evcil hayvanların açık alanlarda veya temasta bulundukları diğer hayvanlar yoluyla pire istilalarına uğrar. Bu parazit türü çok hızlı sıçradıkları için kolay bir şekilde bulaşırlar.
Pireler kimi zaman bazı köpeklerde çok rahatsız edici bir duruma gelmeseler de tehlikelidirler. Bazı köpekler pirelerin istilasına daha hafif tepki verir. Küçük köpek ırkları veya yavru köpekler gösterdikleri belirtileri daha ciddi olur. Hem de bu tür köpekler hasta olmaya daha yatkındırlar. Ciddi rahatsız edici özelliği olan pirelerden dolayı şiddetli kaşıntılar ve köpeğin yere sürtünerek kaşınması sonucunda derisinde tahriş oluşması en net belirtisidir. Pire istilasının neden olduğu durumun şiddeti hafif deri enfeksiyonu olurken anemi hastalığına kadar ilerleyebilir.
Köpeğinizin tüylerinde pireye rastladığınız zaman kısa zamanlı rahatlamasını sağlayacağınız birkaç yöntem vardır. Bu yöntemler;
Pireler çok inatçı bir parazit türü oldukları için kısa zamanda sinir bozucu hale gelirler. Köpekleri pireden temizlemenin en kolay ve hızlı yolu; köpeklere özel üretilen pire karşıtı ilaçlardan geçiyor. Köpek ense arkası damlaları, piresavar şampuan ürünleri ya da anti-pire sabunları bu ürünlerinden sadece birkaçıdır. Bunların yanında köpeğinize ağız yoluyla vereceğiniz pire önleyen haplarda vardır. Ayrıca kullanıldığı andan itibaren kısa sürede etkisini gösteren ve pirelerin %90 ‘ını yok eden ilaçlarda vardır. Bu ilaçları veteriner hekim kontrolünde almanızı şiddetle öneriyoruz.
Doğal yolları tercih etmek isterseniz bitkisel olarak üretilen pire kovucu ve önleyici şampuanlar vardır. Burada önemli olan köpeğinizin yarım saat hareket etmeden suyun altında durarak şampuan ile onu yıkamanıza izin vermesidir. Bitkisel şampuanların etkisi olması için köpeğinizin su dolu bir küvete girip biraz beklemesi ve ardından durulamanızdır.
Köpeğinizdeki pirelerden kurtulmak için aşağıdaki adımları izleyiniz;
Köpeğinizdeki pireleri temizledikten sonra sıra evinizdeki pirelerden kurtulmaktır. Bu sayede köpeğinize tekrardan pire bulaşma ihtimalini azaltırsınız. Evdeki pireleri temizlemek için halı spreyleri gibi kimyasal ürün kullanabilirsiniz. Pireler ve pire yumurtaları halının diplerinde uzun süre yaşarlar. Bunları halınızdan arındırmak için doğal yol olarak karbonat ve tuz kullanmaktır. Karbonat ve tuz pireyi kurutarak öldürür. Kuru olan halınızın üstüne karbonat ve tuz karışımını dökünüz. Halınızın kuru olmasına dikkat edin. Aksi halde karbonat leke bırakır. Döktüğünüz karışımı bir gece bekletin. Ertesi gün süpürge ile temizlediğinizde pire yumurtaları da bu karışım ile temizlenmiş olacaktır. Nevresim ve çarşaflarınızı sıcak ve sabun bir suyla yıkamalısınız. Köpeğinizin yatağını, yemek ve su kaplarını da değiştirmelisiniz. İmkânınız varsa ilaçlama firması ile evinizi ilaçlatıp temizletmeniz daha iyi olacaktır. Bunları yaparken köpeğinizin pire tedavisini aksatmadan devam etmelisiniz.