İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Nedir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 06-09-2022

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Nedir?

Köpeklerde sosyal anksiyete, köpeklerin sosyal ortamlarda stres altına girmesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle zorlu koşullar altında yaşayan köpeklerin, bu ortamlardan kaynaklı sosyal kaygılara sahip olduğu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Köpeklerin; park, veteriner ve kalabalık ortamlara giderken kaygıya sahip olması, anksiyete ataklarının belirtileri arasında yer almaktadır. Bu durumların meydana gelmemesi için özellikle yavru köpeklerin, küçük yaşlarda sosyal ortamlara sokulması, diğer köpekler ile vakit geçirmesinin sağlanması oldukça önemlidir. Sokak köpeklerinde de bu durum görülmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise, sokak köpeklerine dışarıda iyi davranılmamasıdır. Köpeklerin özellikle insanlar gördüğü şiddet ve istismarlar, köpeklerin anksiyete yaşamalarına neden olmaktadır. Sokak köpeklerinde meydana gelen bu anksiyete, köpeklerin insanlara karşı sert tavırlar sergilemesine de neden olabilmektedir.

Köpeklerdeki Sosyal Anksiyetenin Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerdeki anksiyetenin nedenleri arasında farklı birçok durum yer alabilmektedir. Aynı zamanda bu durumun nedeni, köpekten köpeğe göre de değişiklik göstermektedir. Evlerde bakılan köpeklerde, anksiyete belirtilerinin gözlenmesi durumunda mutlaka bir veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. Köpeklerdeki sosyal anksiyetenin nedenleri arasında en sık karşılaşılan durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Özellikle köpeklerin, küçük yaşlarda yeterli olarak sosyalleştirilmemesi, anksiyete yaşamalarına neden olmaktadır.
  • Sahiplenilen köpeklerin, daha önceki yaşam alanlarında maruz kaldığı olumsuz davranışlar köpeklerde anksiyete sorunun meydana gelmesinde oldukça etkilidir.
  • Köpeklerin yeni bir yaşam alanına gelmesi, yeni kişiler ile tanışması anksiyete yaşamalarına neden olabilmektedir.
  • Köpeklerin daha önceki kötü deneyimleri ve yetersiz eğitimleri de anksiyeteye sebebiyet vermektedir.
  • Uzun süre evde tek başına bırakılan köpeklerde ise, ayrılık ve terk edilme korkusu gözlemlenmektedir. Bu durumda köpeklerde anksiyete sorununun yaşanmasına neden olmaktadır.

Köpeklerde Sosyal Anksiyeteye Neden Olan Diğer Etmenler Nelerdir?

Köpeklerde sosyal anksiyeteye neden olan farklı durumlarda olabilmektedir. Köpeklerin sosyalleşmelerinde ve yaşam alanında herhangi bir sorun yaşamaması, köpeklerde sosyal anksiyetenin olmadığı anlamına gelmemektedir. Farklı bazı durumlar da köpeklerin anksiyete yaşamasına neden olabilmektedir. Köpeklerde sosyal anksiyeteye neden olan diğer etmenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Aşırı yağmur ve gök gürültüsü, köpeklerin anksiyete sorunlarına neden olabilmektedir. Bu gibi hava koşullarında köpekler, ihtiyaçlarını gidermek için dahi dışarı çıkmak istemezler.
  • Havai fişek sesleri de köpeklerin anksiyete sorununa neden olan bir başka etmendir.
  • Silah sesleri ve gürültü anksiyeteye neden olan durumlar arasında yer almaktadır.
  • Bunların yanı sıra; şapka takan insanlar, şemsiye kullanan kişiler ve farklı görünüme sahip diğer canlılarda köpeklerde sosyal anksiyetenin yaşanmasına neden olabilmektedir.

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Sorunun Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde sosyal anksiyete sorununun belirtileri, köpek sahipleri tarafından fark edilebilir. Bu durum, köpeklerin davranışlarında bazı değişikliklerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Köpeklerde sosyal anksiyete sorunun belirtileri arasında yer alan durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeklerin korkması anksiyeteye neden olmaktadır. Bu durumda olan köpekler, kendisi ile temas kurulmasına müsaade etmemektedir. Temas gerektirecek durumlarda köpekler, kendilerini korumak adına kaçma eylemini sergilerler.
  • Köpeklerin hızlı bir şekilde nefes alıp vermesi anksiyete sorunlarının belirtileri arasındadır.
  • Kaygı ve korku duygularının hakim olduğu köpeklerde, idrar kaçırma sorunları yaşanabilmektedir. Bu belirtilerde sosyal anksiyetenin varlığını işaret edebilmektedir.
  • Aşırı salya üretimi, korku ve heyecandan kaynaklı olarak sosyal anksiyete belirtileri arasında sayılmaktadır.
  • Köpeklerdeki agresif tavırlar ve kişilerin hiç beklemediği davranışların sergilenmesi de bu durumun belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Köpeklerin bulunduğu alanlara, köpekten hoşlanmayan insanların ya da farklı canlıların gelmesi köpeklerin strese girmesine neden olmaktadır.

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Köpeklerde sosyal anksiyetenin tedavisi, kişilerin sabırlı olmasını gerektirmektedir. Uzun bir süreç alabilen tedavi yöntemleri, köpeklerin belirli bir süre sonra sosyal anksiyetesini yenmesini sağlamaktadır. Bu durumu tedavi etmeye gerek kalmadan, köpeklerin küçük yaşlarda sosyalleştirilmesi, farklı insan ve diğer canlılar ile aynı ortamda bulundurulması oldukça önemlidir. Bu şekilde eğitim alan bir köpeğin, ilerleyen yaşlarında sosyal anksiyete sorunları yaşaması engellenebilir. Sosyal anksiyeteye sahip olan köpeklerde öncelikle egzersizin çok önemli olduğu bilinmelidir. Köpeklerin, faklı canlı ve insanlarla tanıştırılmadan egzersiz ile yorulması, sosyal anksiyete belirtilerinin bastırılmasını sağlamaktadır. Ayrıca, farklı köpekler ile tanışmak istemeyen köpekler içinde egzersiz sonrası bu eylemin gerçekleştirilmesi daha etkilidir. Köpeklerin kendilerini stres altında hissettiği alanlarda bulundurulması ve bu alanlarda köpeğin stres olmasını gerektirecek bir şeyin olmadığının öğretilmesi, sosyal anksiyete tedavisinde etkili yöntemlerden birisidir. Ancak, bu süreçte köpeklerin fazla zorlanmamasına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Köpeklerin alışık olduğu ortamlarda, farklı insanlar ve hayvanlar ile tanıştırılması gerekmektedir. Bunun sonrasında biraz daha kalabalık ortamlara sokulan köpek, sosyal anksiyete sorunundan yavaş yavaş kurtulacaktır.

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Nasıl Önlenebilir?

Köpeklerde sosyal anksiyetenin önlenmesi, kişilerin köpekleri ile doğru bir iletişim halinde olması ile gerçekleştirilebilir. Köpeklerin sahiplenilmesinin ardından onlara verilecek bazı temel itaat eğitimleri bulunmaktadır. Bu eğitimlerin arasında sosyalleşmenin de eklenmesi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Köpeklerin özellikle küçük yaşlarda; farklı kişilere, farklı seslere ve farklı canlılara alıştırılması, sosyal anksiyete rahatsızlığının meydana gelmesini engellemektedir. Bunların yanı sıra, köpeklere iyi bir bakımın sağlanması, kötü davranışlarda bulunulmaması, yalnız başına uzun saatler bırakılmaması ve en önemlisi köpeklere herhangi bir şiddetin uygulanmaması da oldukça önemlidir. Bu durumların göz önüne alınması ile yetiştirilen köpeklerde sosyal anksiyetenin meydana gelmesi engellenebilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar